536
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο περιθώριο της 74ης Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία (φωτογραφία αρχείου) | Laurent Gillieron /Pool via REUTERS

ΠΟΥ: Πολύ λίγα και πολύ αργά προσφέρουν οι G7 για την πανδημία

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 17:28
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο περιθώριο της 74ης Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία (φωτογραφία αρχείου)
|Laurent Gillieron /Pool via REUTERS

ΠΟΥ: Πολύ λίγα και πολύ αργά προσφέρουν οι G7 για την πανδημία

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 17:28

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Τρίτη ότι η πανδημία του κορονοϊού κινείται ταχύτερα από τα εμβόλια και ξεκαθάρισε ότι η δέσμευση των χωρών του G7 να μοιραστούν ένα δισεκατομμύριο δόσεις με φτωχότερες χώρες απλώς δεν είναι αρκετή για να λύσει το σοβαρό πρόβλημα.

«Είναι μεγάλη η βοήθεια, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα, και τα χρειαζόμαστε γρηγορότερα. Αυτή τη στιγμή ο ιός κινείται ταχύτερα από την παγκόσμια διανομή εμβολίων» είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

«Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα από λοίμωξη Covid-19 και αυτές οι κοινότητες χρειάζονται εμβόλια, και τα χρειάζονται τώρα, όχι τον επόμενο χρόνο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κορυφαία στελέχη του τομέα της Υγείας από όλο τον κόσμο προειδοποίησαν επίσης ότι η δέσμευση αυτή ήταν «πολύ μικρή και ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση», καθώς πλέον απαιτούνται περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δόσεις για να προλάβουμε τα χειρότερα» – γράφει ο Guardian.

Αντιμέτωπες με οργή και αντιδράσεις σχετικά με τις ανισότητες ως προς την πρόσβαση σε εμβόλια, οι χώρες του G7 δεσμεύτηκαν το Σαββατοκύριακο στη Βρετανία να αυξήσουν τις συνολικές δωρεές τους και να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο δόσεις, κατά πολύ περισσότερες από τα 130 εκατομμύρια που είχαν υποσχεθεί τον Φεβρουάριο.

Αν και στις αναπτυγμένες χώρες επιστρέφει εν μέρει η κανονικότητα, και αυτό χάρη στις εκστρατείες εμβολιασμού, τα εμβόλια παραμένουν σπάνια στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Από απόψεως χορήγησης δόσεων, η άνιση κατάσταση μεταξύ του G7 και των χωρών χαμηλού εισοδήματος, όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι 73 προς 1.

Πολλές από τις δόσεις που θα δωρίσει το G7 θα φιλτραριστούν μέσω του Covax, του διεθνούς φορέα που έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διασφάλιση της δίκαιης διανομής εμβολίων.

Υπό την επίβλεψη του ΠΟΥ, η εμβολιαστική συμμαχία Gavi και ο Συνασπισμός Καινοτομιών Ετοιμότητας για Επιδημίες (CEPI), ως τώρα έχουν διαθέσει πάνω από 87 εκατομμύρια δόσεις σε 131 χώρες, πολύ λιγότερες του αναμενομένου.

Ο ΠΟΥ θέλει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του παγκοσμίου πληθυσμού ως την επόμενη συνάντηση των G7 στη Γερμανία το 2022. «Για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε 11 δισεκατομμύρια δόσεις. Οι G7 και οι G20 μπορούν να το επιτύχουν αυτό» είπε ο Τέντρος.

Τις αμφιβολίες της ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεων των G7 για την επιδίωξη ισότητας στους εμβολιασμούς εξέφρασε η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Πρέπει να δούμε μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από τον πραγματικό αριθμό των δόσεων που δωρίζονται, και ακριβώς πόσο θα χρειαστεί για να μεταφραστούν οι δεσμεύσεις τους σε πραγματική επίδραση και πρόσβαση» είπε η Χου Γουανκιόνγκ, στέλεχος της οργάνωσης.

Πέραν της δίκαιης διανομής των δόσεων, το σχέδιο μάχης κατά της πανδημίας των G7 περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την αποτροπή μελλοντικών πανδημιών, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη και αδειοδότηση εμβολίων σε λιγότερες από 100 ημέρες, ενισχύοντας την παγκόσμια παρακολούθηση και παρατήρηση.

Ωστόσο, κάποιοι εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με την προθυμία για την υλοποίηση όλων αυτών των δεσμεύσεων.

«Θα το πιστέψω αυτό όταν αυξηθούν οι εισφορές στον ΠΟΥ» έγραψε η Ιλόνα Κίκμπους, ιδρυτική διευθύντρια και επικεφαλής του Global Health Centre στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ και οι εταίροι του υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για κεφάλαια προκειμένου να υπερνικηθεί η πανδημία, καθώς φέτος απαιτούνται περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια δολάρια για την πλήρη χρηματοδότηση προσπαθειών που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της παραγωγής και της πρόσβασης σε διαγνωστικά μέσα, θεραπείες και εμβόλια για Covid.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...