452
Διαφήμιση υπέρ του εμβολιασμού, στο Λονδίνο – όσον αφορά την Covid-19, οι θετικές εξελίξεις στο Νησί είναι αποτέλεσμά του | REUTERS/Toby Melville

ΠΟΥ: «Πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας η Βρετανία»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2022, 17:31
Διαφήμιση υπέρ του εμβολιασμού, στο Λονδίνο – όσον αφορά την Covid-19, οι θετικές εξελίξεις στο Νησί είναι αποτέλεσμά του
|REUTERS/Toby Melville

ΠΟΥ: «Πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας η Βρετανία»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2022, 17:31

Πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η Βρετανία θα μπορούσε να οδεύει προς το τέλος της πανδημίας. Αυτή η γνωμάτευση ακολούθησε τη μεγάλη πτώση των λοιμώξεων στο Νησί. «Βλέποντας τα πράγματα από τη σκοπιά της Βρετανίας, φαίνεται ότι βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ» είπε ο (βρετανικής υπηκοότητας) ειδικός εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ντέιβιντ Ναμπάρο.

Συνεπώς «είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς ότι το τέλος της πανδημίας δεν είναι πολύ μακριά» κατέληξε ο Ναμπάρο, προσθέτοντας όμως ότι το «μονοπάτι» του κορονοϊού παραμένει «δύσβατο».

Την αισιοδοξία του βρετανού εκπροσώπου του ΠΟΥ συμμερίστηκε, βέβαια, και η κυβέρνηση του Λονδίνου: «Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι οι λοιμώξεις μειώνονται σε ολόκληρη τη χώρα» είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είτε μειώνονται είτε έχουν σταθεροποιηθεί.

Αξιοσημείωτο είναι (και λόγω του προσωπικού πολιτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Τζόνσον) ότι έπειτα από την τοποθέτηση του ΠΟΥ ακολούθησαν οι ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης περί άρσεως κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν με την εμφάνιση της κορονοϊκής παραλλαγής Ομικρον.

Τι λένε τα στοιχεία

Στη Βρετανία τα νέα κρούσματα Covid μειώθηκαν περισσότερο από 40% μέσα σε μία εβδομάδα: την περασμένη Τρίτη ήταν 94.000, σε σύγκριση με την κορύφωση των 190.000 την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ οι καθημερινές νοσηλείες έχουν επίσης μειωθεί κατά 6% από την αρχή του έτους. Οσον αφορά τις ΜΕΘ, εκεί μόνο 623 Βρετανοί νοσηλεύονται πλέον λόγω της Covid-19. Στο κάδρο υπάρχει και ένα ανησυχητικό στοιχείο όμως, αυτό της αύξησης των θανάτων: την Τρίτη ήταν 434, αλλά το φαινόμενο ερμηνεύεται σαν «ουρά» της κορύφωσης των μολύνσεων οι οποίες αποτελούν παρελθόν – σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των θανόντων είναι πολύ μικρός αν συγκριθεί με τον περσινό της ίδιας περιόδου, τότε που είχαν καταγραφεί 1.200 θάνατοι ημερησίως.

Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, οι Τόρις ασκούν πίεση στην κυβέρνησή τους για ταχεία άρση όλων των περιορισμών και επιστροφή των ανθρώπων στην κανονική ζωή τους. Οι διατάξεις που αφορούν την καραντίνα θα αρθούν τον Μάρτιο.

«Εκπίπτει σε γρίπη»

Κάποιοι βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η Covid θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως γρίπη εφέτος: «Σύντομα θα είναι μόνο μία από τις αιτίες του κοινού κρυολογήματος» δήλωσε ο καθηγητής Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου Ιστ Ανγκλια. «Θα χρειαστούμε ενισχυτικά εμβολίων για τους πιο ευάλωτους, όμως δεν βλέπω την ανάγκη γενικής χρήσης μασκών». Και το συμπέρασμά του: «Θα ζήσουμε σε μια κοινωνία όπου αυτός ο ιός κυκλοφορεί ευρέως μεν, αλλά δεν θα σκοτώνει πια ανθρώπους».

H Corriere della Sera, προβάλλοντας την είδηση από τον ΠΟΥ, εκτίμησε ότι οι θετικές εξελίξεις στη Βρετανία είναι αποτέλεσμα της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ακόμη και σε επίπεδο εφήβων και παιδιών. Μάλιστα είχε μαντέψει με επιτυχία τι θα ακολουθούσε, αφού είχε γράψει ότι η βρετανική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να άρει κάποια από τα περιοριστικά μέτρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...