Κληθείσες να σχολιάσουν όσα συνέβησαν το τελευταίο τετραήμερο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές –αν και επαναλάμβαναν ότι δεν είναι θέση τους να μιλούν για τα εσωτερικά άλλων κομμάτων– δεν μπόρεσαν να μη σημειώσουν ότι η ανερμάτιστη Βαβέλ που έκανε την εμφάνισή της στο βήμα των ομιλητών (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Κασσελάκη, των αμφισβητιών του και των εκφραστών-καθοδηγητών τους) είχε για μία πενταετία την τύχη της χώρας στα χέρια της!
«Πού να διαχειρίζονταν μια σύνθετη κρίση, όπως ο Εβρος ή η πανδημία, αυτοί που δεν μπόρεσαν να κάνουν ένα συνέδριο και μια κανονική διαδικασία», ανέφεραν χαρακτηριστικά καθώς ο πολιτικός χρόνος 100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές δεν είναι τόσο πολύς όσο πιθανώς να φαίνεται σε κάποιους, ειδικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και αφού έκαναν λόγο για «προαναγγελθείσα διάλυση», μετά τις απανωτές εκλογικές ήττες (ήτοι αποδοκιμασία των πολιτών στην κάλπη), έλεγαν για το διά ταύτα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν παρά η «αποκαθήλωση του Αλέξη Τσίπρα» (σε συνέχεια και της παρέμβασής του που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εκρηκτικών εξελίξεων στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης).
Εξού και το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ, για τη γεύση που άφησε το τρικυμιώδες συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Θέλω να σταθώ σε δύο σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει (…) με τις πολιτικές. Αυτό το οποίο είδαμε τις δυόμιση μέρες στο Τάε Κβον Ντο είναι το αποτέλεσμα όλων όσων ζήσαμε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε και όταν εκλήθη να διαδραματίσει τον πολύ σημαντικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
«Το δεύτερο το οποίο θέλω να εντοπίσω είναι το εξής:
»Μεγάλη σημασία για τους πολίτες έχει η εναλλακτική πρόταση κι αυτή τη στιγμή, δυστυχώς και το τονίζω το “δυστυχώς”, περιμένουμε εναλλακτική πρόταση και από το ΠΑΣΟΚ. και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Εμείς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά όλο αυτό το οποίο συμβαίνει, πάει πίσω στη διατύπωση μιας σοβαρής αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης», παρατήρησε ο κ. Μαρινάκης, συνεχίζοντας στη γραμμή της σκληρής επίθεσης και στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, με αφορμή το «όχι» που δήλωσε στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια (προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα).
«Δεν μπορούμε ακριβώς να καταλάβουμε για ποιον λόγο το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει, σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι δεν έχουν διαβάσει τον νόμο», είπε δηκτικά το Σάββατο στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης (ΣΚΑΪ), χωρίς να μένει απαρατήρητη και η στάση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Νάντιας Γιαννακοπούλου που ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με το νομοσχέδιο και δεν πρόκειται να το καταψηφίσει.
Αιχμές και για τη στάση του ΠΑΣΟΚ –αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων– άφησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του, γράφοντας: «Ούτε διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας, που θεσμοθέτησε αλλά δεν ενεργοποίησε ποτέ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ – γι’ αυτό και δεν κατανοώ τις τωρινές αντιδράσεις του».
Μητσοτάκης: ΚΥΣΕΑ – Δ.Σ. και Μακρόν
Στην τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στο Μέγαρο Μαξίμου, προεδρεύει στις 10.00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου μεταξύ άλλων θα δοθεί και το «πράσινο φως» στην αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Αspides» στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει στις 12.30 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς τιμήν του διπλωματικού σώματος, στο Προεδρικό Μέγαρο και το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει στη διάσκεψη που διοργανώνει ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News