555
Πολίτες στη Θεσσαλονίκη έχουν στηθεί στην ουρά για να κάνουν χωρίς ραντεβού το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στις κινητές ομάδες | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

ΠΟΥ και ECDC: Τα εμβόλια στην Ελλάδα έχουν σώσει από θάνατο 12.175 άτομα άνω των 60 ετών

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 26 Νοεμβρίου 2021, 13:12
Πολίτες στη Θεσσαλονίκη έχουν στηθεί στην ουρά για να κάνουν χωρίς ραντεβού το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στις κινητές ομάδες
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

ΠΟΥ και ECDC: Τα εμβόλια στην Ελλάδα έχουν σώσει από θάνατο 12.175 άτομα άνω των 60 ετών

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 26 Νοεμβρίου 2021, 13:12

Την άμεση και αδήριτη ανάγκη να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών τονίζει μεγάλη μελέτη που έχουν εκπονήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δύο μεγάλων οργανισμών, που έγινε για 33 χώρες, τα εμβόλια στην Ελλάδα έχουν σώσει μέχρι σήμερα 12.175 ζωές (11.429 μετά τις δύο δόσεις και 746 μετά την πρώτη δόση).

Οι θάνατοι λόγω της λοίμωξης Covid-19 που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα στις ηλικίες άνω των 60 ετών είναι 11.703, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της εν λόγω έρευνας.

Η μελέτη αφορά το χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου του 2021.

Διευκρινίζεται ότι οι εμβολιασμοί σε άτομα άνω των 60 ετών είχαν ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου, όμως μόνο για το εμβόλιο της AstraZeneca, και άρχισαν να κορυφώνονται τον Μάιο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Επιτήρηση, την Πρόληψη και τον Ελεγχο Μεταδιδόμενων Νοσημάτων Eurosurveillance, εκτιμά ότι το ποσοστό των αναμενόμενων θανάτων σε άτομα άνω των 60 ετών λόγω κορονοϊού που αποτράπηκαν στην Ελλάδα χάρη στα εμβόλια είναι 51%.

Το ποσοστό αυτό τοποθετεί τη χώρα μας πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης από πλευράς σωτηρίας ζωής χάρη στα εμβόλια και στη 13η θέση μεταξύ των 33 χωρών της μελέτης (πρώτη είναι η Ισλανδία με 93% και τελευταία η Ουκρανία με μόνο 6%).

Η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, έχει εμβολιάσει πλήρως το 81% του πληθυσμού της άνω των 60 ετών (έναντι 100% της Ισλανδίας και 29% της Ουκρανίας) και με τουλάχιστον μία δόση το 83%.

Αναλυτικότερα, ανά ηλικιακή ομάδα στην Ελλάδα:
  • Στους 60-69 ετών (πλήρης εμβολιασμός του 82% του πληθυσμού) καταγράφηκαν 2.167 θάνατοι και αποτράπηκαν 1.998 χάρη στα εμβόλια
  • Στους 70-79 ετών (πλήρης εμβολιασμός του 86%) υπήρξαν 3.481 θάνατοι και αποτράπηκαν 4.250 χάρη στα εμβόλια
  • Στους 80 ετών και άνω (πλήρης εμβολιασμός του 73%) υπήρξαν 6.055 θάνατοι και αποτράπηκαν 5.927 χάρη στα εμβόλια.
Στην Ευρώπη

Συνολικά, σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν μισό εκατομμύριο ζωές, για την ακρίβεια περισσότερες από 470.000, έχουν σωθεί στην Ευρώπη μεταξύ των ανθρώπων άνω των 60 ετών, χάρη στους εμβολιασμούς, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Η εκτίμηση αυτή δεν περιλαμβάνει όσους σώθηκαν χάρη στα εμβόλια στις ηλικίες κάτω των 60 ετών, ούτε εκείνες που σώθηκαν από την έμμεση προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, επειδή μειώνουν την μετάδοση του κορονοϊού.

 

«Μπορούμε πλέον να πούμε κατηγορηματικά ότι χωρίς τα εμβόλια Covid-19 ως εργαλείο περιορισμού της πανδημίας, πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν πεθάνει», δήλωσε ο δρ Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρio θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, εκ των οποίων εννέα στους δέκα (90,2%) αφορούσαν άτομα άνω των 60 ετών.

«Tα εμβόλια είναι ένα θαύμα της σύγχρονης επιστήμης και αυτό που δείχνει η νέα μελέτη είναι ότι κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν, να σώζουν ζωές, προσφέροντας πολύ υψηλή προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου. Σε μερικές χώρες, χωρίς τα εμβόλια, οι θάνατοι θα ήταν διπλάσιοι από τώρα. Συνεπώς είναι απολύτως σημαντικό όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να επιτύχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των ομάδων υψηλού κινδύνου, το συντομότερο δυνατό. Tα εμβόλια πρέπει να συνοδεύονται, όμως, από μια γκάμα προληπτικών μέτρων για να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα μετάδοσης του ιού και να παραμένει ανοικτή η κοινωνία», κατέληξε ο Κλούγκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...