443
| EPA/Augusto Stari / MINISTERIO DE CULTURA

Πού έχει χαθεί ο Νόαμ Τσόμσκι; Αναρρώνει στη Βραζιλία από «βαρύ εγκεφαλικό»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 10:00
|EPA/Augusto Stari / MINISTERIO DE CULTURA

Πού έχει χαθεί ο Νόαμ Τσόμσκι; Αναρρώνει στη Βραζιλία από «βαρύ εγκεφαλικό»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 10:00

Πού βρίσκεται ο Νόαμ Τσόμσκι; Γιατί αυτός μέγας διανοητής του καιρού μας, ο Αμερικανός με την πάντα κοφτερή (και αριστερή) πολιτική σκέψη, σιωπά ενώ γίνονται σφαγές στη Γάζα; Η απάντηση δόθηκε. Και δεν είναι καλή. Ο Νόαμ Τσόμσκι, ο διάσημος αμερικανός γλωσσολόγος και πολιτικός θεωρητικός, αναρρώνει σε νοσοκομείο της Βραζιλίας από πολύ σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη πριν από ένα χρόνο.

Ο 95χρονος Τσόμσκι υπέστη εγκεφαλικό τον Ιούνιο του 2023 –το αποκάλυψε η σύζυγός του, Βαλέρια Τσόμσκι, στο Folha de S.Paulo, μια από τις πιο ιστορικές βραζιλιανικές εφημερίδες. Η Βαλέρια τον μετέφερε σε νοσοκομείο στο Σάο Πάολο με αεροσκάφος και συνοδεία δύο νοσοκόμων, όταν εκείνος ήταν πια σε θέση να ταξιδέψει στη Βραζιλία από τις ΗΠΑ.

Η Βαλέρια, η οποία κατάγεται από τη Βραζιλία και κατοικεί εκεί με τον σύζυγό της από το 2015, είπε ότι ο Τσόμσκι δυσκολεύεται να μιλήσει και η δεξιά πλευρά του σώματός του είχε επηρεαστεί από το εγκεφαλικό. Καθημερινά τον επισκέπτεται νευρολόγος, λογοθεραπευτής και πνευμονολόγος, όπως περιέγραψαν οι λονδρέζικοι Times.

Ο Τσόμσκι είναι μακροχρόνιος επικριτής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και η σύζυγός του είπε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τις ειδήσεις στο νοσοκομείο, ενώ σηκώνει το αριστερό του χέρι θυμωμένος όταν βλέπει εικόνες του πολέμου στη Γάζα.

Παρότι ο Τσόμσκι υπήρξε πάντα υψηλού προφίλ επικριτής του Ισραήλ, δεν είχε εμφανιστεί δημόσια για ένα χρόνο και απείχε από τη δημόσια συζήτηση για τον πόλεμο. Αυτό δημιούργησε διάφορες εικασίες για την κατάστασή του, στις οποίες απάντησε τώρα η σύζυγός του.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Μπέβερλι Στολ, η οποία υπήρξε βοηθός του Τσόμσκι στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) προτού ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα το 2017, έγραψε μια ανάρτηση στο Reddit καλώντας τον κόσμο να μην επικοινωνεί με την οικογένεια.

«Η οικογένεια είναι πολύ ιδιωτική και το λέω επειδή έχω λάβει εκατοντάδες κλήσεις, μηνύματα και email που ρωτούν γιατί ο Νόαμ δεν απαντά, με κάθε είδους τρελή υπόθεση να συνοδεύει την “εξαφάνισή” του», έγραψε. «Οπως έχω πει σε πολλούς, παρακαλώ μην προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με τον Νόαμ ή με οποιοδήποτε μέλος της οικογένειάς του αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Η Βαλέρια, βραζιλιάνα μεταφράστρια που παντρεύτηκε τον Τσόμσκι το 2014, είπε στη Folha ότι σκέφτηκε να μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα κοντά στην παραλία στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αφού διάβασε ότι η ζωή σε ένα ηλιόλουστο μέρος μπορεί να βοηθήσει τα θύματα εγκεφαλικού.

Ο Τσόμσκι, ο οποίος γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια, άλλαξε τη μελέτη της γλωσσολογίας με το βιβλίο-ορόσημο του 1957, «Συντακτικές Δομές». Σε αυτό έγραψε ότι οι άνθρωποι δεν έμαθαν απλώς τη γλώσσα, αλλά γεννήθηκαν με μια έμφυτη ικανότητα να διατυπώνουν και να κατανοούν προτάσεις που δεν έχουν δει ή ακούσει ποτέ πριν.

Ο Τσόμσκι έχει γράψει περισσότερα από 150 βιβλία με θέματα όπως ο πόλεμος και η πολιτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...