371
Η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γερμανία και η Αυστρία καταγράφουν αυξημένο αριθμό νέων μολύνσεων | Shutterstock

ΠΟΥ Ευρώπης: Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 20:14
Η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γερμανία και η Αυστρία καταγράφουν αυξημένο αριθμό νέων μολύνσεων
|Shutterstock

ΠΟΥ Ευρώπης: Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 20:14

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναμένει «υψηλά επίπεδα» κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι και κάλεσε τα μέλη του να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, σε συνέχεια του τριπλασιασμού των θετικών διαγνώσεων τον Ιούνιο.

«Καθώς οι χώρες σε όλη την Ευρώπη ήραν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο ιός θα κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι», εξήγησε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε. Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί απλώς και μόνο επειδή οι χώρες σταμάτησαν να τον επιτηρούν. Συνεχίζει να μολύνει, συνεχίζει να μεταλλάσσεται και εξακολουθεί να σκοτώνει», υπογράμμισε ο ειδικός, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά το ίδιο Μέσο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στις πενήντα χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης πλησίασε αυτήν την εβδομάδα τις 500.000 ανά 24ωρο, από 150.000, περίπου, στα τέλη Μαΐου. Ο αριθμός των νεκρών, πάντως, που έφτανε τις 4.0005.000 την ημέρα τον χειμώνα, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στους 500 ανά ημέρα – σε ανάλογα επίπεδα κινόντουσαν οι θάνατοι και το καλοκαίρι του 2020.

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν αυξημένα κρούσματα – μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται χώρες όπως η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γερμανία και η Αυστρία, προσέθεσε στο ρεπορτάζ του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σημειώνεται πως στη χώρα μας το την Πέμπτη οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν τις 15.000, χωρίς να λογαριάζονται οι επαναλοιμώξεις, οι οποίες πλησίασαν τις 3.000 (περισσότερα εδώ).

«Οι συστάσεις μας παραμένουν εν ισχύ»

«Ελπίζουμε ότι τα σημαντικά προγράμματα εμβολιασμού που εφάρμοσαν οι περισσότερες χώρες μέλη, καθώς και οι προηγούμενες μολύνσεις, θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες, όπως αυτές που παρατηρήσαμε στην αρχή της πανδημίας. Στο μεταξύ, οι συστάσεις μας παραμένουν εν ισχύ», συμπλήρωσε ο Κλούγκε.

Ειδικότερα, ο ΠΟΥ ζητά από τους Ευρωπαίους να παραμένουν σε απομόνωση εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα στο αναπνευστικό, να επικαιροποιήσουν τα εμβόλιά τους και να φορούν μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους.

«Πρέπει να συνεχίσουμε την ιχνηλάτιση του ιού, επειδή αν δεν το κάνουμε θα είμαστε τυφλοί σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετάδοσης και την εξέλιξή του», τόνισε επίσης ο Κλούγκε.

«Η υψηλή ανοσία του πληθυσμού και οι επιλογές που γίνονται για να μειωθεί ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους παραμένουν τα κλειδιά», ώστε να μην αυξηθεί η θνησιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...