699
| Aris Oikonomou / SOOC

Πού είναι το «πόθεν έσχες» του Κασσελάκη; Η κυβέρνηση σηκώνει ψηλά το θέμα

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2024, 12:32
|Aris Oikonomou / SOOC

Πού είναι το «πόθεν έσχες» του Κασσελάκη; Η κυβέρνηση σηκώνει ψηλά το θέμα

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2024, 12:32

Οκτώ ημέρες. Τόσες απομένουν ως τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου. Και καθώς μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, ένα από τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στη δημόσια σφαίρα είναι η περιβόητη πια δήλωση «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη —τουλάχιστον αυτό φαίνεται ότι επιδιώκει η κυβέρνηση, εντοπίζοντας ορθά μια «μαύρη τρύπα» στην εικόνα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: από τη μία επιδεικνύει τον πλούτο του, αλλά από την άλλη η δήλωση περιουσιακής κατάστασης, την οποία ως αρχηγός οφείλει να κάνει, αγνοείται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, ήταν το τελευταίο ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που έθεσε το ζήτημα του «πόθεν έσχες» του κ. Κασσελάκη, ο οποίος, ως γνωστόν, είχε δεσμευτεί ότι θα το καταθέσει πριν τις ευρωεκλογές, αλλά ακόμα δεν το έχει κάνει (ενώ έχει επικαλεστεί και τον νόμο που του δίνει προθεσμία ως τις 30 Ιουνίου, δηλαδή μετά τις κάλπες).

Ο κ. Σκέρτσος έδωσε συνέντευξη στο κανάλι One και δήλωσε χαρακτηριστικά: «ο κ. Κασσελάκης κομίζει, κατά τον ίδιο, το νέο, το άφθαρτο, το απόλυτα διαφανές. Εχουμε φθάσει μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές και ως αρχηγός που έχει εκλεγεί εδώ και αρκετούς μήνες, ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια είναι η οικονομική κατάστασή του. Ακόμη περιμένει και επικαλείται την τελευταία προθεσμία του νόμου για να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα, για να μπορέσουμε να γνωρίζουμε ως πολίτες που εμπιστευόμαστε τους πολιτικούς μας, ποια είναι η οικονομική κατάστασή του».

«Αλλωστε», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας, «εδώ δεν μιλάμε για ένα τυχαίο στέλεχος, μιλάμε για έναν ηγέτη κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οφείλει να δίνει το παράδειγμα πρώτος ο ίδιος και να τρέχει πρώτος ο ίδιος να καταθέσει και να γνωστοποιήσει την περιουσιακή κατάστασή του. Εμένα με προβληματίζει το γεγονός να βλέπω έναν πολιτικό αρχηγό να προβάλλει με τέτοιο προκλητικό τρόπο την περιουσία του, τις αγορές των σπιτιών που κάνει, αλλά ταυτόχρονα να μην γνωρίζουμε από πού προέρχονται τα έσοδά του. Σε συνδυασμό με την προκλητική επίδειξη πλούτου με προβληματίζει το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η οικογένειά του βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως έχουσα οφειλές προς την εφορία ύψους 11 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή».

Με άλλα λόγια, «ο κ. Κασσελάκης που διαφημίζει την τεράστια περιουσία του, ας δώσει στην εφορία 11 εκατ. ευρώ να τελειώνουμε».

Εν κατακλείδι, «το πόθεν και το έσχες είναι το ζήτημα», άλλωστε «δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι κομίζεις το νέο και αποκρύπτεις ταυτόχρονα τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασής σου. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό».

Ο κ. Σκέρτσος πήρε στην ουσία τη σκυτάλη από άλλα κυβερνητικά στελέχη που επέμειναν σε αυτό το θέμα το τελευταίο 24ωρο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, πρωί Παρασκευής, ο Μάκης Βορίδης, επίσης υπουργός Επικρατείας, δήλωσε από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ ότι το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης δεν έχει ακόµη καταθέσει το «πόθεν έσχες» δηµιουργεί, αν µη τι άλλο, τουλάχιστον καχυποψία.

«Μας έταξε σε όλους µας, και κυρίως στον ελληνικό λαό, ότι αυτήν την τροµερά επιτυχηµένη του πορεία θα την αποτυπώσει κάπως στο “πόθεν έσχες” του. Έχουµε εκλογές. “Οσονούπω”, λένε. Πόσες φορές το έχετε ακούσει; Αυτή η συζήτηση τραβάει εδώ και µήνες. ∆εν σας δηµιουργεί και καχυποψία η µη εµφάνιση του “πόθεν εσχες”; Του το έχουν θέσει σε όλους τους τόνους 100 φορές, ποια είναι η πιο απλή κίνηση; Το δίνεις και τελειώνει η ιστορία. Πόσο καιρό τού παίρνει ενός λογιστή να το φτιάξει, θα του πάρει µια εβδοµάδα αν είναι σύνθετο;», διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης.

Σε εξίσου αιχµηρό ύφος είχε κινηθεί και ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, σε συνέντευξή του, το βράδυ της Πέμπτης, στο κανάλι One είχε παρατηρήσει το εξής: «Είναι ένα θέµα που το συζητάµε και προσπαθούµε να τον φέρουµε προ των ευθυνών του. Γιατί δεν δίνει το “πόθεν εσχες” του; Γιατί κάτι θέλει να κρύψει. Τόσο απλά. Ο νόµος ποτέ δεν είχε προβλέψει την περίπτωση ενός τουρίστα που θα ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης. Ο νόµος είναι φτιαγµένος µε τη λογική ότι ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης θα γίνει αρχηγός».

Αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής, είχε σχολιάσει με νόημα: «Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει εκλεγεί πουθενά, δεν έχει εκλεγεί ούτε διαχειριστής στην πολυκατοικία. ∆εν είναι κακό, τώρα ξεκινάει. Εγώ εκλέγοµαι 20 χρόνια, έχω δοκιµαστεί, έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά το “πόθεν έσχες” µου».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...