796
| CreativeProtagon

«Πού είναι ο Ιβάν;»: Αόρατος για δύο χρόνια, διοικεί μέσω Zoom

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2022, 17:04
|CreativeProtagon

«Πού είναι ο Ιβάν;»: Αόρατος για δύο χρόνια, διοικεί μέσω Zoom

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2022, 17:04

«Συνεχίστε να δοξάζετε τον ΠΑΟΚ. Συνεχίστε να κάνετε τους φιλάθλους μας υπερήφανους και μην ξεχνάτε ότι εγώ είμαι πάντα δίπλα σας». Το συγκεκριμένο μήνυμα έφτασε στους ποδοσφαιριστές του «Δικέφαλου του Βορρά» την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου μετά την εμφατική πρόκρισή τους στα ημιτελικά του Κυπέλλου και αποστολέας ήταν ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, Ιβάν Σαββίδης.

Βεβαίως, το «δίπλα σας» είναι σχήμα λόγου. Πόσο «δίπλα» είναι το Ροστόφ και οι εκβολές του Ντον στην Αζοφική Θάλασσα, με τη Θεσσαλονίκη και τον Θερμαϊκό; Μάλλον ο ομογενής μεγιστάνας εννοεί ψυχικώς. Διότι σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και του δημοσιογράφου Σταύρου Γριμάνη, ο Ιβάν Σαββίδης έχει να εμφανιστεί δημοσίως στη χώρα μας για περισσότερο από δύο χρόνια!

Το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για τον Ιβάν Σαββίδη

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Ροστόφ» φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα εκπρόσωπος του, ο οποίος, ωστόσο, διέψευσε την πληροφορία ότι δεν έχει επισκεφθεί την Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα. «Ο κ. Σαββίδης ήταν εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και παρέμεινε μέχρι περίπου τα μέσα Οκτωβρίου» ήταν η κατηγορηματική απάντηση σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας, μαζί με λεπτομέρειες σχετικά με την μετάβαση και διαμονή του αποκαλούμενου «τσάρου της Βορείου Ελλάδος», σε βίλα ξενοδοχείου που έχει αποκτήσει στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, γεγονός είναι ότι δημόσια εμφάνιση του Σαββίδη δεν έχει καταγραφεί. Και δεν είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Κάθε άλλο. Η απουσία ενός ανθρώπου που έχει επενδύσει περί τα 600 εκατ. ευρώ κάνει πάντα εντύπωση και αρκεί για να πυροδοτηθούν φήμες, σενάρια και κουτσομπολιά, όχι πάντα καλόβουλα. Αλλοι μιλούν για θέματα υγείας, άλλοι για τεχνητή αποστασιοποίησή του και σταδιακή αποχώρηση από την Ελλάδα. Ανθρωποι που συνομιλούν μαζί του σε τακτική βάση, πάντως, διαβεβαίωσαν την εφημερίδα ότι «ο κ. Σαββίδης φαίνεται καλά, δεν φαίνεται κάτι στην όψη του».

Ο κορονοϊός και τα αντισώματα

Η εξήγηση που δόθηκε από την πλευρά του επιχειρηματία για την μακρά (διά ζώσης, μονάχα) απουσία του από την πρώτη γραμμή είναι ότι παρότι είναι πλήρως εμβολιασμένος για τον κορονοϊό, τα αντισώματα στον οργανισμό του παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που τον αναγκάζει να περιορίσει τις επαφές του.

Το είχε πει και ο ίδιος στους παράγοντες του ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης το περασμένο Σεπτέμβριο, όταν τους διαβεβαίωνε πως βρισκόταν στο «Πόρτο Καρράς». Δέκα μέρες νωρίτερα, ωστόσο, και παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί από το βήμα της ΔΕΘ στο γήπεδο του ΠΑΟΚ («ένα σύγχρονο έργο που θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή» είχε πει ο πρωθυπουργός), συνάντηση των δύο δεν υπήρξε. Σαν την Χαλκιδική δεν έχει, λένε, αλλά και πάλι, το ζήτημα είναι τέτοιο που μια βόλτα ως τη Θεσσαλονίκη θα ήταν τουλάχιστον χρήσιμη. Ειδικά όταν έχει προηγηθεί η συνέντευξη του, τον Μάιο του 2017, στην οποία είχε υποστηρίξει πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός», μια συνάντηση θα ήταν καλή ευκαιρία για να σπάσει ο πάγος…

Ο Ιβάν Σαββίδης συνήθιζε πριν τα μεγάλα ματς να ασπάζεται τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, Εδώ με τον Σβιντέρφσκι πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, τον Φεβρουάριο του 2020. Μετά ήρθε ο κορονοϊός… | ΙΝΤΙΜΕ/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το ίδιο διάστημα είχε καταγραφεί ακόμη μία διαδικτυακή εμφάνιση του Σαββίδη. Ηταν η εποχή που μια φήμη περί πώλησης των μετοχών του στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ απλωνόταν αργά αλλά σταθερά στην δημοσιογραφική πιάτσα και μοιραία είχε φτάσει στα αυτιά των εργαζομένων στο κανάλι. Τότε ο ίδιος είχε απευθυνθεί στο προσωπικό του σταθμού και τους εργαζομένους στις ιστοσελίδες Εθνος και Ημερησία, για να τους διαβεβαιώσει ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να πουλήσει το μερίδιό του. «Θα ήμουν τρελός» ήταν η χαρακτηριστική του φράση, ενώ είχε υποστηρίξει ότι η επένδυσή του στο κανάλι είχε ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ…

Το «Μετάλλιο της Ομογένειας»

Τελευταία του δημόσια εμφάνιση – κι αυτή μέσω διαδικτύου – ήταν στα τέλη του προηγούμενου μήνα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα για τη βράβευση ελλήνων και ρώσων φιλελλήνων με το «Μετάλλιο της Ομογένειας» μια ιδέα η πατρότητα της οποίας ανήκει στον ίδιο τον Σαββίδη! Εύλογα η απουσία του δημιούργησε νέα ερωτηματικά και έδωσε τροφή για σενάρια τα οποία φούντωσαν λίγες μέρες αργότερα, στις 7 Φεβρουαρίου, με την διακοπή (έπειτα από επτά αναβολές…) της δίκης του για την εισβολή με όπλο στο γήπεδο της Τούμπας, την άνοιξη του 2018. Εννοείται πως ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο…

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση μιας μεγάλης οικονομικής αυτοκρατορίας που περιλαμβάνει από Μέσα Ενημέρωσης και ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, απαιτεί καλό καπετάνιο και εικοσιτετράωρη ενασχόληση. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξήγησε εκπρόσωπός του, στην ντάτσα του, στο Ροστόφ έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος με όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για να διοικεί την αυτοκρατορία του μέσω Zoom και Facetime. «Η αποτελεσματικότητα, πολλές φορές, δεν κρίνεται από την φυσική παρουσία» ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο «Πρώτο Θέμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...