Πέρασαν 24 ώρες αφότου ανακοινώθηκε (Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016, 14.00) στην Στοκχόλμη η βράβευση με το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2016 του αμερικανού τραγουδοποιού Μπομπ Ντίλαν. Και η Σουηδική Ακαδημία «εξακολουθεί να μην έχει μιλήσει» με τον βραβευθέντα, ο οποίος ωστόσο έδωσε στο μεταξύ μια συναυλία. Στην οποία φυσικά (ο νομπελίστας πλέον) δεν είπε τίποτε άλλο πέρα από τα τραγούδια του – κλασικός Ντίλαν!
«Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό πράκτορα του Ντίλαν και επίσης με τον υπεύθυνο της περιοδείας του», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Σουηδικής Ακαδημίας, Οντ Τσίντριχ, ο οποίος παραδέχτηκε πως δεν κατέστη δυνατό κάποιος από την επιτροπή των Νομπέλ να συνομιλήσει με τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
Ο Ντίλαν έδωσε μια συναυλία το βράδυ της Πέμπτης στο Λας Βέγκας όπου, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που την παρακολούθησαν, το μόνο που έκανε ήταν να τραγουδάει και κατά την συνήθη τακτική του δεν είπε τίποτε άλλο προς το κοινό – άρα δεν μίλησε και για το Νομπέλ.
Σύμφωνα με την Washington Post, η οποία ήρθε σε επαφή με οικείους του, «ο Ντίλαν παρέμεινε σιωπηλός όλη την ημέρα σχετικά με τη βράβευσή του». Ενας από τους φίλους του, ο τραγουδιστής Μπομπ Νόιβιρτ, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι ο Ντίλαν είναι τέτοιος τύπος που «μπορεί κάλλιστα να μην το αναφέρει ποτέ»!
Ακόμα και στην επίσημη σελίδα του στο facebook υπήρξε μια ολιγόλογη ανάρτηση με την είδηση γραμμένη σε τρίτο πρόσωπο:
Οι νομπελίστες καλούνται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη για να παραλάβουν τα βραβεία τους από τα χέρια του βασιλιά της Σουηδίας και να εκφωνήσουν μια ομιλία. Προφανώς η Σουηδική Ακαδημία δεν γνωρίζει καν αν ο Μπομπ Ντίλαν προτίθεται να παραβρεθεί στην τελετή!
Τέτοιος είναι ο Ντίλαν. Μονόχνωτος, απόμακρος, σνομπ, γκρινιάρης. Αλλά και ποιητής, διαμορφωτής της αμερικανικής σκέψης, το μυαλό μιας θρυλικής γενιάς, αυτής της αμφισβήτησης. Κατά κάποιους είναι σπουδαιότερος και από το ίδιο το Νομπέλ. Είναι αυτό που είπε ο Λέοναρντ Κοέν για το Νομπέλ στον Ντίλαν: «Είναι σαν να βάζεις στην κορυφή του Εβερεστ ένα παράσημο για το ότι είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο».
Ηδη ο New Yorker κυκλοφόρησε με εξώφυλλο αφιερωμένο στον σιωπηλό νομπελίστα.
Και έτσι, ύστερα από μισό και πλέον αιώνα, η Σουηδική Ακαδημία κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στην αμήχανη θέση να βραβεύει έναν άνθρωπο του πνεύματος ο οποίος την αγνοεί επιδεικτικά. Το 1964 ο γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ είχε αρνηθεί το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και είχε ανακοινώσει την απόφασή του μόλις είχε μάθει για τη βράβευσή του. Δεν είχε λάβει τις 273.000 κορώνες που αποτελούσαν τότε το χρηματικό έπαθλο. Τώρα ο Ντίλαν επιλέγει να σιωπήσει, έστω σε αυτό το κρίσιμο πρώτο 24ωρο. Τα Νομπέλ που αλλάζουν, όπως έγραψε και η Liberation στο εξαιρετικό πρωτοσέλιδό της την Παρασκευή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News