Εξαιρετικά υψηλός φαίνεται να είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά στην Αττική. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τις πρώτες έντεκα ημέρες του Σεπτέμβρη καταγράφηκαν συνολικά 2.215 κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα 1.011 στην Αττική.
Ωστόσο, οι αριθμοί αναμένεται να μειωθούν, καθώς τα κρούσματα αυτά αφορούν την επιστροφή εκδρομέων από τα νησιά, και συγκεκριμένα άτομα που εκδήλωσαν συμπτώματα. Δηλαδή αφορούν κόσμο που επέστρεψε από τις διακοπές του πριν από περίπου 10 ημέρες.
Το αναμενόμενο την ερχόμενη εβδομάδα είναι να ξεκινήσει η μείωση του ημερήσιου αριθμού νέων μολύνσεων που ανακοινώνονται, καθώς το κύμα των εκδρομέων που επέστρεψαν και δικαιολογούσε ως σενάριο τα κρούσματα, έχει μειωθεί αισθητά.
Ετσι, δεν αιφνιδίασε τους ειδικούς ότι στην Αττική ο αριθμός των κρουσμάτων τις πρώτες 15 ημέρες του Σεπτέμβρη να είναι περίπου 100 την ημέρα.
Ωστόσο, αν τα κρούσματα αυξηθούν και άλλο τις επόμενες ημέρες, σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό θέμα που δεν έχει γίνει αντιληπτό από τους ειδικούς.
Τότε, δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί το δεύτερο σενάριο, που παραμένει κλειδωμένο στο συρτάρι του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και προβλέπει αυστηροποίηση των μέτρων και στην Αττική.
Σχολεία
Σε αυτή τη φάση πάντως και δεδομένου ότι στην προγραμματισμένη σύσκεψη της Παρασκευής που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επιδημιολόγους και τους αρμόδιους υπουργούς, δεν υπήρξε καμία αναφορά σε νέα μέτρα, αλλά μόνο εκτίμηση επιδημιολογικών δεδομένων, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα των κατοίκων της Αττικής.
Εντούτοις, από τη Δευτέρα η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες του υπουργείου Υγείας θα βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς θα παρακολουθούν την κατάσταση με τα σχολεία, για τα οποία υπάρχει ειδικό μαθηματικό μοντέλο που μπορεί να προβλέπει την πορεία της νόσου ανά εβδομάδα.
Αν τις πρώτες 15 ημέρες υπάρξει έκρηξη νέων μολύνσεων στην Αττική, τότε υπάρχουν και έτοιμα μέτρα που εξετάζονται για τη αντιμετώπισή της και τον περιορισμό της μόλυνσης στον γενικό πληθυσμό.
Τα μέτρα που έχουν εξεταστεί να εφαρμοστούν μέχρι στιγμής στην Αττική, ακολουθώντας το κακό σενάριο, είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon:
- Παράταση του μέτρου για τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.) μέχρι τις 12 το βράδυ για ακόμη ένα μήνα
- Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως τέσσερα άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού όπου επιτρέπεται έως έξι άτομα
- Απαγόρευση κάθε εκδήλωσης με άτομα άνω των 50
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των εννέα ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο
Σε ότι αφορά στη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπως ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την Παρασκευή, είναι μέτρο που «δεν βρίσκεται στο τραπέζι» (εδώ).
Κυβερνητικές πηγές όμως τονίζουν στο Protagon, ότι είναι μέτρο που έχει εξεταστεί να εφαρμοστεί και στην Αττική, όμως μόνο εάν υπάρξει περαιτέρω μεγάλη και ανεξέλεγκτη διασπορά του κορονοϊού, όπως άλλωστε έγινε και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News