472
| Aris Oikonomou / SOOC

Πότε θα καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς έως 200 ευρώ σε 750.000 συνταξιούχους

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 15:54
|Aris Oikonomou / SOOC

Πότε θα καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς έως 200 ευρώ σε 750.000 συνταξιούχους

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 15:54

Παραμονές Χριστουγέννων, στις 22 Δεκεμβρίου, αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε περίπου 750.000 συνταξιούχους. Η καταβολή των αυξημένων κατά 3,1% συντάξεων Ιανουαρίου 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 18 με 21 Δεκεμβρίου 2023. Από  τα 2,5 εκατομμύρια δικαιούχων περίπου 1,5 εκατ. θα δουν ολόκληρο το πόσο της αύξησης στον τραπεζικό τους λογαριασμό, ενώ για 300.000 η αύξηση θα είναι μικρότερη καθώς μέρος της θα συμψηφιστεί με τη λεγόμενη προσωπική διαφορά. Οι υπόλοιποι θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς , το οποίο κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 200 ευρώ.

«Περίπου 750.000 συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Ωστόσο, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακόμα με ακρίβεια το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων, καθώς αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με τις εκτιμήσεις του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Το ποσοστό της αύξησης είναι το μισό του αθροίσματος του ποσοστού του πληθωρισμού και του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης της εφετινής χρονιάς«, εξήγησε προ ημερών σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel, o υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Με τη μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, η αύξηση για τους συνταξιούχους θα είναι κοντά στο 3%, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε φορά που βγαίνουν τα οριστικά στοιχεία θα γίνεται και η αναπροσαρμογή σε σχέση με την αύξηση της προηγούμενης χρονιάς. Πέρυσι, δόθηκε αύξηση 7,75%, αλλά, με βάση τις τελικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό μεγέθυνσης και τον πληθωρισμό του 2022, η αύξηση θα έπρεπε να ήταν κατά 0,15% χαμηλότερη. Η διαφορά αυτή θα συνυπολογιστεί στο εφετινό ποσοστό αύξησης, διευκρίνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι ή θα πάρουν αύξηση ή επίδομα προσωπικής διαφοράς, ενώ για το αν θα δοθεί κάποια επιπλέον ενίσχυση, όχι μόνο στους συνταξιούχους, αλλά για ολόκληρο τον πληθυσμό, ο υφυπουργός αρκέστηκε να πει ότι πρόκειται για ζήτημα αντοχών του προϋπολογισμού.

Ήδη, πρόσθεσε ο υφυπουργός, «έχουμε πει ότι για όσους έχουν προσωπική διαφορά και το άθροισμα των συντάξεών τους είναι κάτω από 1.600 ευρώ, θα δοθεί κάποιο βοήθημα, το οποίο θα είναι κλιμακούμενο αντιστρόφως ανάλογα με το ύψος της σύνταξης».

Οσον αφορά εξάλλου τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο υφυπουργός Εργασίας υπενθύμισε  ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συνέβαλαν στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία νέων εκατοντάδων θέσεων εργασίας, κατά την προηγούμενη τετραετία. Και σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, προβλέπεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα σε δύο δόσεις: η πρώτη μείωση θα γίνει το 2025 και η δεύτερη το 2027.

Σε ερώτηση τέλος για το ενδχόμενο να «παγώσει» η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή, η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές χαμηλότερες από τις εισφορές που καταβάλλει ένας ανειδίκευτος εργάτης, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. «Επομένως«, είπε, «δεν έχει λογική αυτό το επιχείρημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...