826
Αντιδράσεις για το «υγειονομικό διαβατήριο», το πιστοποιητικό εμβολιασμού δηλαδή, στο Παρίσι | REUTERS /Pascal Rossignol

Πόσο βοήθησαν τα προνόμια στους εμβολιασμένους την εκστρατεία σε Γαλλία και Γερμανία;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2021, 22:15
Αντιδράσεις για το «υγειονομικό διαβατήριο», το πιστοποιητικό εμβολιασμού δηλαδή, στο Παρίσι
|REUTERS /Pascal Rossignol

Πόσο βοήθησαν τα προνόμια στους εμβολιασμένους την εκστρατεία σε Γαλλία και Γερμανία;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2021, 22:15

Οταν ξεκίνησαν τα προγράμματα εμβολιασμού για τον κορονοϊό σε Γαλλία και Γερμανία, οι δύο χώρες διαβεβαίωναν τους πολίτες ότι το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό, καθώς ο σκεπτικισμός για την αναγκαιότητά του αφορά μεγάλο μέρος της κοινωνίας και στις δύο χώρες.

Ωστόσο, έξι μήνες αργότερα, οι δύο χώρες προχωρούν στην παροχή προνομίων σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί και κάνουν δύσκολη τη ζωή σε όσους αρνούνται τον εμβολιασμό, υπογραμμίζει η Washington Post.

«Αυτό δεν είναι υποχρεωτικότητα; Επίσημα όχι. Πρακτικά όμως, κάποια μέτρα βρίσκονται κοντά στο να το χαρακτηρίσουν υποχρεωτικό και όχι επιλογή το εμβόλιο», σημειώνει η εφημερίδα.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου έχουν απαγορευτεί ρητά η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ή τα διαβατήρια ανοσίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) χρησιμοποιεί ψηφιακά πιστοποιητικά Covid, με κώδικα QR, τα οποία μπορούν άμεσα να δείξουν αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει βρεθεί αρνητικός σε τεστ PCR ή έχει αναρρώσει από λοίμωξη Covid.

Τα πιστοποιητικά, όπως γράφει η Washington Post, σχεδιάστηκαν με βασικό στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων από τη μία χώρα στην άλλη. Εντούτοις, κάποιες χώρες στην ΕΕ τα χρησιμοποιούν και για εσωτερική χρήση.

Στη Γερμανία, όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν το προνόμιο της ελεύθερης πρόσβασης στα εστιατόρια και τα μπαρ χωρίς να κάνουν τεστ. Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να επιστρέψουν εκ νέου, καθώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) προβλέπει ότι τα κρούσματα θα τριπλασιαστούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες στις χώρες της ΕΕ.

Το εμβόλιο ο μόνος δρόμος…

Αξιωματούχοι στη Γερμανία έχουν δεσμευτεί ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο δεν θα επηρεαστούν από το lockdown του τέταρτου κύματος. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πολίτες θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους πριν μπουν σε τρένο, αεροπλάνο, εστιατόριο, καφέ και άλλα μέρη, ενώ ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς (εδώ).

Μετά την Ιταλία, υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός και για τους υγειονομικούς στην Ελλάδα, όπως γράφει η Washington Post, ενώ στη Γαλλία αναμένεται να γίνει μέχρι το φθινόπωρο. «Ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι θα βρίσκονται αποκομμένοι από την κοινωνική ζωή, εκτός αν έχουν νοσήσει ή αν κάνουν PCR τεστ κάθε 48 ώρες», αναφέρει η εφημερίδα.

Η γαλλική κυβέρνηση ανέφερε ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για να την τόνωση της εκστρατείας εμβολιασμού και φυσικά για την αποφυγή ενός νέου, θανατηφόρου κύματος του κορονοϊού.

«O εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», δήλωσε ο Μακρόν και οι πολίτες φάνηκε να ακούν το μήνυμα του προέδρου τους, καθώς μέσα σε μερικές ώρες οι πλατφόρμες για τα ηλεκτρονικά ραντεβού πήραν φωτιά και μία ημέρα αργότερα, η Γαλλία σημείωσε αριθμό ρεκόρ νέων εμβολιασμών (εδώ).

Διαδηλώσεις

Ωστόσο, πέραν αυτών που άκουσαν θετικά το διάγγελμα του Μακρόν, υπήρξαν και κάποιοι που αντέδρασαν, καθώς το Σάββατο χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους κατά των μέτρων, απαιτώντας την παραίτηση του γάλλου προέδρου.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα τα χαρακτήριζα μεταμφιεσμένα σε προαιρετικά, αφού πρόκειται για υποχρεωτικά. Οι αλλαγές σηματοδοτούν μία σαφή στροφή στη στάση του Μακρόν απέναντι στην υποχρεωτικότητα, ο οποίος ορκίστηκε στον Δεκέμβριο ότι το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό», δηλώνει στην Washington Post ο Φρανσουά Σαλβατορί, ερευνητής ανοσολόγος και συγγραφέας.

Στην Ισπανία έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση το 62,1% του πληθυσμού, στην Ιταλία το 60,39, στη Γερμανία το 59,24%, στις ΗΠΑ το 55,63%, στη Γαλλία το 54,44% και στην Ελλάδα το 52,11%, Πηγή: ourworldindata

Τα σκάνδαλα της φαρμακευτικής βιομηχανίας και η αμφιλεγόμενη καμπάνια εμβολιασμού για τη γρίπη το 2009 μετέτρεψαν τους Γάλλους σε έναν από τους πιο δύσπιστους λαούς. Ως αποτέλεσμα, οι γάλλοι αξιωματούχοι ξεκινήσαν εξαιρετικά προσεκτικά τη διάθεση των εμβολίων του κορονοϊού, με μία στρατηγική η οποία επικρίθηκε ευρέως από τους επιστήμονες για την αποστολή συγκεχυμένων μηνυμάτων αναφορικά με την ασφάλεια και τα οφέλη των εμβολίων.

Παρά τις επικρίσεις των εργαζομένων στην Υγεία, όπως φάνηκε οι ειδικοί στην επικοινωνία έκαναν καλά τη δουλειά τους και από τότε η εμπιστοσύνη των Γάλλων στα εμβόλια έχει αρχίσει να ενισχύεται. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι Γάλλοι στην πλειονότητά τους υποστηρίζουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Αποφασισμένη η Ανγκελα

«Το εμβόλιο όχι μόνο προστατεύει εσάς, αλλά και αυτόν που είναι κοντά σας, που είναι σημαντικός για εσάς, είναι αυτός που αγαπάτε. Ο εμβολιασμός όχι μόνο προστατεύει από σοβαρές ασθένειες, αλλά και από τους αγχωτικούς περιορισμούς της καθημερινότητας. Οσο περισσότεροι εμβολιαστούμε, τόσο πιο γρήγορα θα ελευθερωθούμε. Επομένως, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να συμμορφώνεστε με τους κανόνες. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει», υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Η ίδια δήλωσε ξεκάθαρα πως αν χρειαστεί, θα ακολουθήσει τα βήματα του γάλλου προέδρου για την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό.

Ωστόσο, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ακόμη και για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων όπως είναι οι υγειονομικοί, μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση ή την επιστήμη.

Τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες, χώρες όπως η Ελλάδα, το πολιτικό κόστος που συνδέεται με την υποχρεωτικότητα των εμβολίων είναι πιθανό να αντισταθμιστεί από τα οφέλη που θα έχουν σύντομα τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, καταλήγει η Washington Post.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...