904
Στα γήπεδα ή από τον καναπέ μας παρακολουθούμε εκατοντάδες αγώνες κάθε χρόνο. Και δεν είμαστε μόνο θεατές. Καταναλώνουμε το προϊόν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους | Shutterstock

Πόσο ποδόσφαιρο αντέχουμε ακόμα;

Sportscaster Sportscaster 21 Ιουνίου 2023, 19:01
Στα γήπεδα ή από τον καναπέ μας παρακολουθούμε εκατοντάδες αγώνες κάθε χρόνο. Και δεν είμαστε μόνο θεατές. Καταναλώνουμε το προϊόν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους
|Shutterstock

Πόσο ποδόσφαιρο αντέχουμε ακόμα;

Sportscaster Sportscaster 21 Ιουνίου 2023, 19:01

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο συμπλήρωσε 200 εμφανίσεις με την εθνική του ομάδα και γιόρτασε το γεγονός, σκοράροντας στο 90′ το γκολ με το οποίο η Πορτογαλία νίκησε την Ισλανδία (1-0) στο Ρέικιαβικ.

Ο Ερλινγκ Χάαλαντ πέτυχε δύο γκολ μέσα σε 5 λεπτά στο 3-1 της Νορβηγίας επί της Κύπρου. Εφτασε τα 24 σε 25 συμμετοχές. Στο σύνολο, σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, συμπλήρωσε εφέτος 56 γκολ. Ξεπέρασε ακόμη και τον Κιλιάν Εμπαπέ. Είναι ο πρώτος σκόρερ της χρονιάς στην Premier League, στο Champions League και στο Nations League.

Στο Κισινάου, η Πολωνία του Φερνάντο Σάντος βίωσε μια εφιαλτική βραδιά. Προηγείτο στο 34′ με 2-0, με σκόρερ τον Μίλικ και τον Λεβαντόφσκι, όμως στο δεύτερο 45λεπτο δέχθηκε τρία γκολ από τη Μολδαβία και ηττήθηκε (3-2) για δεύτερη φορά στο τουρνουά. Μεγάλο «κάζο» έπαθε και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που έχασε στην έδρα της από το Λουξεμβούργο με 2-0.

Η Αυστρία νίκησε τη Σουηδία (2-0) με δύο γκολ στα τελευταία λεπτά, βάζοντας τους Σκανδιναβούς σε μεγάλους μπελάδες. Στο «Χάμπντεν Παρκ» το ματς διακόπηκε στο 7′ για 90 λεπτά λόγω της έντονης βροχόπτωσης που έπληξε τη Γλασκώβη. Τελικώς, από τη λασπομαχία βγήκαν νικητές οι γηπεδούχοι (Σκωτία – Γεωργία 2-0). Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία τους που κέρδισαν και τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια σε προκριματική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

Οι 11 χθεσινοί (Τρίτη) αγώνες για την 4η αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Euro 2024 σηματοδότησαν, ουσιαστικά, το τέλος μιας ποδοσφαιρικής σεζόν (2022-2023) που φάνηκε ατέλειωτη. Η Πρέμιερ Λιγκ άρχισε στις 5 Αυγούστου. Η Serie A στις 13 Αυγούστου. Το Τσάμπιονς Λιγκ (οι όμιλοι) στις 6 Σεπτεμβρίου – νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Οι προκριματικοί των τριών Κυπέλλων Ευρώπης στις 7 Ιουλίου (Κόνφερενς Λιγκ), στις 4 Αυγούστου (Γιουρόπα Λιγκ) και στις 21 Ιουνίου (Τσάμπιονς Λιγκ). Παρά 11 ημέρες, το Τσάμπιονς Λιγκ διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο! Κάπως έπρεπε να χωρέσει στο καλεντάρι το χειμερινό Μουντιάλ του Κατάρ.

Οι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι, που εφέτος σάρωσε τα τρόπαια, ήταν από εκείνους που οι αντοχές τους δοκιμάστηκαν περισσότερο. Η προετοιμασία τους για τη σεζόν ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου (2022), και 11 μήνες μετά (10 Ιουνίου 2023) έπαιζαν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Για πολλούς τα βάσανα δεν τελείωσαν εκείνο το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη. Κλήθηκαν να παίξουν με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους στο φινάλε του τρίτου Nations League και στους προκριματικούς του Euro 2024.

Για τον Χάαλαντ, για παράδειγμα, οι θερινές διακοπές αρχίζουν σήμερα και θα είναι πιο σύντομες από κάθε άλλη φορά. Η πρώτη συγκέντρωση της Σίτι είναι προγραμματισμένη πριν από τα μέσα Ιουλίου. Στις 18/7 η ομάδα θα ταξιδέψει στο Τόκιο, στις 26/7 θα δώσει φιλικό ματς με την Μπάγερν Μονάχου και έπειτα θα συνεχίσει την προετοιμασία της στη Σεούλ. Στις 6 Αυγούστου στο Γουέμπλεϊ θα αναμετρηθεί με την Αρσεναλ για το Κομιούνιτι Σιλντ. Και στις 16/8 θα έρθει στην Ελλάδα για να παίξει με τη Σεβίλλη στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, που θα φιλοξενηθεί στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Η FIFPro, που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές παγκοσμίως, δεν έχει κουραστεί να διαμαρτύρεται για το εξοντωτικό πρόγραμμα που υποχρεώνονται να ακολουθήσουν τα μέλη της. Στο πλευρό της συντάσσονται προσωπικότητες του σπορ όπως ο Πεπ Γκουαρντιόλα και ο Γίργκεν Κλοπ.

Ωστόσο, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Γιατί οι σύλλογοι, οι λίγκες, οι εθνικές ομοσπονδίες και οι διεθνείς συνομοσπονδίες θέλουν να μας πουλήσουν ακόμη περισσότερο ποδόσφαιρο. Το παράδοξο δεν είναι ότι δεν έχουν χορτάσει από τα υπερκέρδη τους, είναι πως εμείς –οι φίλαθλοι– δεν έχουμε κορεστεί μετά από τόση μπάλα.

Στα γήπεδα ή από τον καναπέ μας παρακολουθούμε εκατοντάδες αγώνες κάθε χρόνο. Κάποτε ξενυχτάμε, άλλοτε βάζουμε ξυπνητήρι (όποτε υπάρχει μεγάλη διαφορά ώρας) για να δούμε ένα ματς στην TV. Και δεν είμαστε μόνο θεατές. Καταναλώνουμε το προϊόν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ξοδεύοντας ώρες που, αν τις αθροίσουμε, θα εκπλαγούμε και εμείς οι ίδιοι.

Αναζητούμε πληροφορίες για τις ομάδες ή τους παίκτες που μας ενδιαφέρουν, ειδήσεις για μεταγραφές. Μελετάμε αναλυτικά στοιχεία, που δεν υπήρχαν πριν από μια πενταετία. Στοιχηματίζουμε, ακόμη και σε αγώνες ομάδων που μας είναι εντελώς άγνωστες. Τσακωνόμαστε στο διαδίκτυο με οπαδούς άλλων συλλόγων ή και του δικού μας, αν οι απόψεις δεν συμπίπτουν. Ψάχνουμε στο YouTube όσα δεν προλάβαμε ή θέλουμε να ξαναδούμε. Παίζουμε ποδόσφαιρο σε παιχνιδομηχανές.

Η FIFA επιμένει ότι η ζήτηση για μπάλα αυξάνεται διαρκώς, καθώς νέες αγορές μπαίνουν στο παιχνίδι. Απόδειξη, λέει, είναι το ρεκόρ τηλεθέασης του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, τον οποίο παρακολούθησαν ενάμισι δισε. άνθρωποι. Ακόμα κι αν έχει δίκιο, πολλοί από εμάς τους Ευρωπαίους νιώθουμε ότι έχουν περάσει χρόνια από αυτό το υπέροχο ματς Αργεντινής – Γαλλίας. Επειδή αυτή τη σεζόν συνέβησαν πολλά και συγκλονιστικά. Τα γεγονότα τρέχουν πιο γρήγορα από τη δυνατότητά μας να τα αντιληφθούμε σε βάθος.

Η εξήγηση των «ειδικών» για το ακόρεστο ενδιαφέρον τον φιλάθλων για αυτό το σπορ έχει ενδιαφέρον. Το τροφοδοτούν, λένε, οι ανθρώπινες ιστορίες των πρωταγωνιστών του. Στο Μουντιάλ του Κατάρ ήταν η μονομαχία του Μέσι με τον Εμπαπέ αυτή που μας αιχμαλώτισε. Κυρίως η οδύσσεια του Μέσι προς την κατάκτηση ενός τροπαίου το οποίο θα του προσέφερε την καθολική αναγνώριση που άξιζε. Στο Τσάμπιονς Λιγκ, η προσπάθεια του Γκουαρντιόλα να σηκώσει, επιτέλους, την Κούπα που 12 ολόκληρα χρόνια κυνηγούσε. Οσο πιο πολλά μαθαίνουμε για τους ήρωες των γηπέδων, όσο πιο πολύ τους γνωρίζουμε, τόσο περισσότερο μας εξιτάρουν οι θρίαμβοι ή τα «Βατερλό» τους.

Στις 31 Ιουλίου (2022) η Αγγλία κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών. Τα Κύπελλα Ευρώπης του 2022-2023 είχαν ήδη αρχίσει. Πλέον, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο σεζόν. Επειδή, απλούστατα, έπαψε να υπάρχει. Το ποδόσφαιρο είναι πιο ελκυστικό από ποτέ και εμείς αρνούμαστε να φωνάξουμε «όχι άλλη μπάλα». Είμαστε εθισμένοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...