Σε αυτό το υπέροχο, συναρπαστικό διήμερο της 3ης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ, με τα 51 γκολ σε 16 αγώνες, συνέβησαν πολλά.
Ο Ερλινγκ Χάαλαντ σκόραρε πάλι, δύο φορές, στο 5-0 της Μάντσεστερ Σίτι επί της Κοπεγχάγης, και έφτασε, κιόλας, τα 19 γκολ. Ολοι αναρωτιούνται πόσα ρεκόρ, ακόμη, θα καταρρίψει μέσα στη σεζόν.
Ο «δικός μας», Οδυσσέας Βλαχοδήμος, πραγματοποίησε μια επική εμφάνιση στο 1-1 του «Ντα Λουζ», με 12 επεμβάσεις -τέσσερις καταπληκτικές- που κράτησαν όρθια την ομάδα του απέναντι στην «παρέα» των Εμπαπέ, Μέσι και Νεϊμάρ. Ο «Odi» αυτή τη στιγμή συγκαταλέγεται στους 10 κορυφαίους γκολκίπερ στον κόσμο.
Οι διαιτητές «έκλεψαν» από την Μπαρτσελόνα ένα πέναλτι, με το οποίο θα είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει την Ιντερ στο Μιλάνο. Στο ριπλέι φαίνεται ξεκάθαρα η παράβαση του Ντάμφρις (αποκρούει με το χέρι), όμως ο VAR δεν κάλεσε, καν, τον διαιτητή να ξαναδεί τη φάση στο βίντεο.
Η Μπάγερν Μονάχου, που συνέτριψε (5-0) τη Βικτόρια Πλζεν στη Βαυαρία, συμπλήρωσε 31 ματς αήττητη στους ομίλους, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε η Ρεάλ Μαδρίτης.
Ο προπονητής της Σεβίλλης, Ζουλιέν Λοπετέγκι, απολύθηκε αμέσως μετά την εντός έδρας ήττα (1-4) της ισπανικής ομάδας από την Ντόρτμουντ.
Η Μπριζ, η οποία ποτέ δεν έχει καταφέρει να προκριθεί στην φάση των «16», νίκησε (και) την Ατλέτικο Μαδρίτης (2-0), και έγινε η πρώτη βελγική ομάδα που συγκέντρωσε 9 βαθμούς στα τρία πρώτα ματς των ομίλων.
Αλλά τίποτα δεν συζητήθηκε περισσότερο, από τον εκκωφαντικό θρίαμβο της Νάπολι (6-1) επί του Αγιαξ στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα». Ηταν η πιο βαριά, η πιο ταπεινωτική ήττα των Ολλανδών εδώ και 58 χρόνια (το 1964 είχαν χάσει με 9-4 από τη Φέγενορντ σε αγώνα πρωταθλήματος). Ταυτοχρόνως, η ευρύτερη σε σκορ ευρωπαϊκή νίκη της Νάπολι από το 1926. «Ακόμη και ο Μαραντόνα θα ήταν υπερήφανος απόψε», τόνισε μετά τη λήξη του αγώνα ο προπονητής των «Παρτενοπέι», Λουτσιάνο Σπαλέτι.
Στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου η Νάπολι είχε εκπλήξει και πάλι το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κοινό, όταν είχε νικήσει τη Λίβερπουλ στο «Ντιέγκο Μαραντόνα» τη Λίβερπουλ (4-1), πετυχαίνοντας τρία γκολ στο πρώτο 45λεπτο. Πολλοί, τότε, είχαν εστιάσει στις αδυναμίες της εφετινής Λίβερπουλ, κι όχι στο καταιγιστικό παιχνίδι των γηπεδούχων. «Οι οπαδοί μας ερωτεύτηκαν ξανά την ομάδα», είχε δηλώσει ο Σπαλέτι δυο μέρες μετά, σε συνέντευξη Τύπου, και είχε προειδοποιήσει: «Είμαστε στο σωστό δρόμο, όμως οι καλύτερες εμφανίσεις της Νάπολι δεν έχουν έρθει ακόμη». Ακολούθησε το «διπλό» επί της Μίλαν, στο «Σαν Σίρο», και την Τρίτη αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο Αμστερνταμ. Που δεν έτυχε, αλλά πέτυχε.
Ηταν τέλη Απριλίου, όταν η Νάπολι, έπειτα από αλλεπάλληλες ήττες στο ιταλικό πρωτάθλημα, βρέθηκε στη δίνη μιας σοβαρής κρίσης. Πήγαινε για τίτλο, αλλά την κρίσιμη στιγμή έπαθε… μπλακ-άουτ. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα είχαν απολύσει τον προπονητή – κι ας είχε προσληφθεί, μόλις, το καλοκαίρι του 2021. Ο 73χρονος Αουρέλιο ντε Λαουρέντις, όμως, εμπιστεύθηκε τον Σπαλέτι και προτίμησε να προχωρήσει σε έναν ευρύτατο ανασχηματισμό του ρόστερ. Στο τέλος της περασμένης σεζόν αποχώρησαν ποδοσφαιριστές που θεωρούνταν ως αναντικατάστατοι: ο αρχηγός της ομάδας, Λορέντσο Ινσίνιε, ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας της, Ντρις Μέρτενς (Ινσίνιε και Μέρτενς μαζί, μετρούσαν 831 συμμετοχές, 270 γκολ και 185 ασίστ), ο Καλιντού Κουλιμπαλί (πήγε στην Τσέλσι) και ο Φαμπιάν Ρουίθ (πήγε στην Παρί). Οι προβλέψεις για το κοντινό μέλλον ήταν εξαιρετικά δυσοίωνες, όμως πεντέμισι μήνες μετά, η Νάπολι είναι μια εξαιρετική ομάδα, που προσφέρει απολαυστικό ποδόσφαιρο.
Σύμφωνα με τη στατιστική, είναι και η πιο φορμαρισμένη στην Ευρώπη. Πρωτοπόρος στη Serie A (σε οκτώ αγωνιστικές έχει σημειώσει 18 τέρματα και έχει δεχθεί 6) και πρώτη στον όμιλό της στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας σκοράρει 13 φορές απέναντι στον Αγιαξ, τη Λίβερπουλ και τη Ρέιντζερς. Είναι η πρώτη ιταλική ομάδα, ever, που πέτυχε περισσότερα από 10 γκολ στις τρεις πρώτες αγωνιστικές της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Στο σύνολο, σε 11 ματς έχει να επιδείξει 31 γκολ. Στην Ευρώπη δημιουργεί 23 τελικές προσπάθειες σε κάθε παιχνίδι της (11 στον στόχο), ενώ στο ιταλικό πρωτάθλημα, 16. Καμία δεν τη φτάνει σε παραγωγικότητα, αυτή την εποχή. Επίσης, εντυπωσιάζει με τον πλουραλισμό της: τα 31 γκολ τα έχουν σκοράρει 15 διαφορετικοί παίκτες της.
Η ακριβότερη μεταγραφή της, αυτό το καλοκαίρι, ήταν του αμυντικού Κιμ Μιν-Τζάε. Για την απόκτησή του κατέβαλε στη Φενέρμπαχτσε 18 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά η πιο επιτυχημένη, μέχρι στιγμής, της κόστισε, σχεδόν, τα μισά. Πρόκειται για τον Κβίτσα Κβαρατσχέλια, τον 21χρονο Γεωργιανό, που έχει σημειώσει 6 τέρματα και έχει «σερβίρει» άλλα 6 σε 11 εμφανίσεις του. Αγωνιζόταν στην Ντινάμο Μπατούμι, πρωταθλήτρια Γεωργίας, και η Νάπολι τον παρακολουθούσε από την εποχή που προπονητής της ήταν ο Κάρλο Αντσελότι, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο ιταλός κόουτς. Οι «Παρτενοπέι» τον έχουν, ήδη, λατρέψει. Τον έχουν… βαπτίσει «Κβαραντόνα», γιατί είναι αρτίστας και τους θυμίζει τον Ντιέγκο.
Ολοι μιλούν για το «θαύμα του Σπαλέτι», ενός 63χρονου προπονητή που ανέλαβε την ομάδα έπειτα από δυο χρόνια ανεργίας. Και αναρωτιούνται, αν η εφετινή Νάπολι θα κατορθώσει, επιτέλους, να ράψει στη φανέλα της άλλο ένα αστέρι, κατακτώντας το πρώτο της «Σκουντέτο» έπειτα από 33 ολόκληρα χρόνια. Τον τελευταίο της -μέχρι σήμερα- θρίαμβο, τον είχε υπογράψει το χέρι του «Θεού», το 1990. Οπως και τον προηγούμενο, το 1987. Ο ιταλικός Νότος ανυπομονεί να το ξαναζήσει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News