Η Μαρία Τρινιντάντ Μαθούς Τενόριο σχεδίαζε επί μήνες ολόκληρους αυτό το ταξίδι. Θα ξεκινούσε από το αεροδρόμιο της γενέτειράς της, της Πόλης του Μεξικού, με ένα παραγεμισμένο σακίδιο στην πλάτη και θα πήγαινε σε όσες περισσότερες λατινοαμερικάνικες χώρες μπορούσε. Το όμορφο 25χρονο κορίτσι που σπούδαζε μουσική και ήταν τραγουδίστρια της τζαζ, εμφανιζόταν στα social media ως «SirenaMarmaid». Τώρα κάτω από σχεδόν κάθε χαμογελαστή φωτογραφία που είχε ποστάρει, υπάρχουν δεκάδες «R.I.P.» στα σχόλια. Η «Μικρή Γοργόνα» από το Μεξικό δολοφονήθηκε από δύο άνδρες ένα βράδυ κατά τη διάρκεια των διακοπών της, οι οποίοι αφού τη βίασαν, τη σκότωσαν και εγκατέλειψαν το άψυχο σώμα της σε μία παραλία στην Κόστα Ρίκα.
Και τώρα ήρθε η ώρα για ένα ολοκαίνουριο διαδικτυακό, και όχι μόνο, debate: πόσο ασφαλής είναι μία γυναίκα που ταξιδεύει μόνη;
Συντετριμμένος ο φωτογράφος Φερνάντο Σάμαλοτ, πόσταρε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram τη φωτογραφία της Μαρία σε μία παραλία στην Κόστα Ρίκα: καθισμένη σε έναν βράχο, απολαμβάνει τη θάλασσα, τη θέα και τις διακοπές της. Ο φωτογράφος αφηγείται πώς γνώρισε την κοπέλα: «Μου ζήτησε να της τραβήξω φωτογραφία στην παραλία. Αργότερα ήρθε στην παρέα μας, πήγαμε σε μία παμπ, φάγαμε, ήπιαμε, γελάσαμε, μιλήσαμε για τα όνειρά μας και κάποια στιγμή έφυγε μαζί με τη Νίκι, μία αγγλίδα τουρίστρια που γνώρισε εκεί».
Το επόμενο πρωί ο ίδιος πληροφορήθηκε για τον βιασμό και τη δολοφονία της από δύο άνδρες. Σχολιάζοντας στην ίδια ανάρτηση, έγραψε πώς είναι δυνατόν να ζούμε σε μία πατριαρχική κοινωνία που επιτρέπει τόσο τρόμο και όπως αναφέρουν πολλά ξένα δημοσιεύματα, δέχτηκε πάρα πολλά υβριστικά μηνύματα για το συγκεκριμένο σχόλιό του. Επειδή δηλαδή έκανε ανοιχτά λόγο για «πατριαρχική κοινωνία» που ουσιαστικά απαγορεύει σε μία γυναίκα να κυκλοφορεί ή να ταξιδεύει ασυνόδευτη. Ενώ όταν κάνει κάτι τέτοιο ένας άνδρας, εννοείται ότι δεν κινδυνεύει σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Ιδού λοιπόν το φλέγον ερώτημα: έχει ή όχι το δικαίωμα μία γυναίκα να ταξιδεύει μόνη, χωρίς την «ασφάλεια» μιας πολυμελούς παρέας ή έστω ενός άνδρα φίλου ή συντρόφου;
Τα social media γέμισαν με σοκαρισμένα μηνύματα για τον άδικο χαμό της όμορφης κοπέλας, πολλά από αυτά όμως περιείχαν και ένα μεγάλο «αλλά» εντός τους: «Κρίμα για το κορίτσι, ΑΛΛΑ έπρεπε να είναι πιο προσεκτική» / «Αυτό που συνέβη είναι τραγικό, ΑΛΛΑ δεν έπρεπε να ταξιδεύει μόνη», κ.λπ. κ.λπ.
Προκύπτει λοιπόν, μέσα από τη φριχτή αυτή δολοφονία, το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης. Υπάρχουν και πολλοί που τονίζουν ότι το θέμα δεν είναι να φοβούνται οι γυναίκες τους βιαστές και τους δολοφόνους και να μην ταξιδεύουν μόνες, αλλά να δημιουργηθεί μία κοινωνία μέσα στην οποία η γυναίκα θα μπορεί να αναπνέει και να κυκλοφορεί ελεύθερη, χωρίς να νιώθει μια διαρκή απειλή για τη ζωή της και τη σωματική της ακεραιότητα.
Αναφέρονται άλλωστε, ουκ ολίγες περιπτώσεις, κατά τις οποίες γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού, επίθεσης, ή και δολοφονίας, όχι επειδή «έκαναν το λάθος» να ταξιδεύουν ασυνόδευτες, αλλά επειδή κυκλοφορούσαν μόνες τους τη νύχτα μέσα στην πόλη.
Οσα συνέβησαν στην άτυχη Μαρία, οδήγησαν πολλές συμπατριώτισσές της να βγουν σε κεντρικούς δρόμους του Μεξικού και να διαδηλώσουν με πλακάτ στα χέρια φωνάζοντας το πόσο σημαντικό είναι να σταματήσει η βία κατά των γυναικών.
Για τον βιασμό και τη δολοφονία του κοριτσιού συνελήφθησαν δύο βασικοί ύποπτοι, ο Εσκιρέλ Σέρδας και ο Μεντόζα Μποναβίδες. Για ό,τι συνέβη, έδωσε κατάθεση η αγγλίδα με την οποία η μεξικάνα Μαρία είχε φύγει μαζί από την παμπ. Οι δύο γυναίκες περπατούσαν και συζητούσαν όταν οι δύο άνδρες τις πλησίασαν με απειλητικές διαθέσεις. Η Νίκι κατάφερε να ξεφύγει και να τρέξει για βοήθεια, αφήνοντας όμως πίσω αβοήθητη τη Μαρία, για την οποία ήταν πλέον πολύ αργά.
«Αισθάνομαι πολύ τυχερή που είμαι εδώ» έγραφε σε μία ανάρτησή της στο Instagram η Μαρία, ποζάροντας ξαπλωμένη με το λευκό της μπικίνι σε παραλία στην Κόστα Ρίκα. «Κανείς δεν αξίζει τέτοια τύχη επειδή θέλει να ζήσει τη ζωή του όπως ακριβώς την έχει ονειρευτεί» σχολιάζει κάποιος κάτω από τη συγκεκριμένη ανάρτηση, αφού πλέον αποδείχτηκε πόσο άτυχη και καθόλου τυχερή στάθηκε η Μαρία σε αυτό της το ταξίδι.
«Είμαστε δυνατές, είμαστε όμορφες, είμαστε έξυπνες, είμαστε η ζωή, είμαστε γυναίκες» έγραφε παλιότερα, προτού πάρει εκείνο το αεροπλάνο με εκείνο το σακίδιο στην πλάτη. Η «Μικρή Γοργόνα» που ονειρευόταν να ταξιδεύει μόνη, χωρίς άνδρα και χωρίς να είναι άνδρας ώστε να νιώθει ασφαλής, έχασε τη ζωή της στο όνομα αυτής ακριβώς της ελευθερίας. Εν έτει 2018 θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο να είσαι γυναίκα. Και αντί για το happy end της Disney, η συγκεκριμένη γοργόνα βρήκε πιο ζοφερό φινάλε, όπως αυτά που συνήθως έχουν τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News