Με τους χιμπατζήδες οι άνθρωποι έχουμε το ίδιο DNA κατά 99% και οι ομοιότητες μεταξύ μας μάλλον δεν εξαντλούνται μόνο στα γονίδια.
Τη συζήτηση για το πόσο «ανθρώπινα» φέρονται αυτοί οι τόσο στενοί συγγενείς μας -και πώς τους φερόμαστε εμείς- επανέφερε ένα βίντεο που εικονίζει έναν χιμπατζή να χρησιμοποιεί το Instagram σε ένα κινητό, να επιλέγει βίντεο και να τα παρακολουθεί.
Ο Σουγκρίβα εμφανίζεται μάλιστα να επιλέγει βίντεο που εμφανίζει ένα ζώο να πηδά στην αγκαλιά ενός πρώην αθλητή που συχνά ανεβάζει υλικό τέτοιου είδους στα κοινωνικά δίκτυα. Την καταγραφή της συμπεριφοράς του χιμπατζή έκανε στο σπίτι του ο Κόντι Αντλ ο οποίος διευθύνει πάρκο άγριας ζωής στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ.
Το ερώτημα όμως είναι πόσο «ανθρώπινες» είναι οι ενέργειες του Σουγκρίβα.
Καταρχάς, όπως παρατηρούν οι ειδικοί που επικαλείται ο Guardian, οι διανοητικές ικανότητες των χιμπατζήδων είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό. O Σουγκρίβα φαίνεται μάλιστα να αναγνωρίζει και να επιλέγει φωτογραφίες με χιμπατζήδες, άρα είναι σε θέση να αναγνωρίσει άλλα άτομα του είδους του, κάτι που λίγα ζώα είναι σε θέση να κάνουν.
Οι χιμπατζήδες μπορούν επίσης να βρίσκουν τον δρόμο τους, να χρησιμοποιούν πέτρες για να σπάνε καρπούς και κλαδιά για να «ψαρεύουν» τερμίτες από τις φωλιές τους, ενώ κρατούν και φύλλα για να αποφεύγουν τη βροχή. Εδώ και χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι μπορούν να χρησιμοποιούν και υπολογιστές – καταλαβαίνουν όμως για ποιο λόγο το κάνουν αυτό;
Ωστόσο το ότι ο χιμπατζής ζει σε οικιακό περιβάλλον -μακριά από τον φυσικό του χώρο- είναι άλλος ένας παράγοντας ανησυχίας για τη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στο είδος του.
Η Τζέιν Γκούντολ, η φημισμένη πρωτευοντολόγος, προειδοποιεί ότι βίντεο όπως αυτό με τον Σουγκρίβα ενδέχεται τελικά να έχουν αρνητική επίδραση. Με δεδομένο ότι ανθεί το παράνομο εμπόριο σε βάρος της άγριας ζωής, ένα βίντεο με την «ανθρώπινη» συμπεριφορά του χιμπατζή ενδέχεται να παρακινήσει πολλούς να τον εξασφαλίσουν για κατοικίδιο.
Εξίσου επικριτικός και ο Φρανς ντε Βάαλ, και αυτός ένας από τους πιο γνωστούς πρωτευοντολόγους: «Δεν εγκρίνω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες φτιάχτηκε το βίντεο και τον σκοπό του, που μάλλον είναι το χρήμα».
Αντίθετα από άλλα συγγενικά ζώα, όπως οι γορίλες, οι ουρακοτάγκοι και οι πίθηκοι μπονόμπο, οι χιμπατζήδες θεωρούνται πλέον είδος που κινδυνεύει από τον άνθρωπο. Οι πληθυσμοί μειώνονται, οι περιοχές όπου ζουν συρρικνώνονται και απέχουν όλο και περισσότερο η μία από την άλλη, ενώ κινδυνεύουν πλέον από ασθένειες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News