853
| Intimenews / CreativeProtagon

Πόσες φορές έχει καεί η Πεντέλη

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2022, 13:06
|Intimenews / CreativeProtagon

Πόσες φορές έχει καεί η Πεντέλη

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2022, 13:06

Η μεγάλη φωτιά στην Αττική που ξέσπασε στις 17.19 το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή Νταού Πεντέλης και πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, προστίθεται σε μια λίστα καταστροφικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στον ορεινό όγκο της Πεντέλης τις τελευταίες δεκαετίες. Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, καίγεται σε πολλά σημεία της εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Ετος ορόσημο θεωρείται το 1981.

Στις 4 Αυγούστου 1981 ξέσπασε φωτιά στο δάσος Κοκκιναρά της Κηφισιάς και είχε ως αποτέλεσμα να καεί η βόρεια πλευρά της Πεντέλης με τη φωτιά να φτάνει ως το κτήμα Συγγρού. Εκείνες τις μέρες η Αττική κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρδιακή προσβολή, 30 άτομα τραυματίστηκαν, κάηκαν δεκάδες σπίτια και 6.000 στρέμματα πρασίνου.

Τα τελευταία 30 χρόνια, εξάλλου, οι σημαντικότερες και πιο καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Πεντέλης ήταν οι εξής:

1995: 100.000 στρέμματα, καμένα σπίτια  

Τον Ιούλιο του 1995, πριν από 27 χρόνια, η φωτιά ξεκίνησε από τον Αγιο Πέτρο και πάλι σε μια ημέρα με πολύ ισχυρούς ανέμους. Δημιουργήθηκε ένα μέτωπο 25 χιλιομέτρων πυρκαγιάς που έκαιγε επί τρείς ολόκληρες ημέρες προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε Πεντέλη, Ντράφι, Ανθούσα, Πικέρμι, Καλλιτεχνούπολη, Νέο Βουτζά και άλλες περιοχές. Κάηκαν περισσότερα από 150 σπίτια και 100.000 στρέμματα δάσους.

Τα ρεπορτάζ της εποχής έδειχναν, 12 ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, σε πλάνα από ελικόπτερο, να καίγεται μια ζώνη 25 χιλιομέτρων, που ξεκινούσε από το Ντράφι και την Ανθούσα και έφτανε στην περιοχή της Νέας Μάκρης. Από τη φωτιά του 1995 κάηκε ολοσχερώς το δάσος της Ραπεντώσας, μεταξύ Διονύσου και Νέας Μάκρης.

1998: 75.000 στρέμματα, καμένα σπίτια  

Η φωτιά του 1998 ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου από τη Σταμάτα και συνεχίστηκε στον Διόνυσο. Και πάλι το βουνό καιγόταν από το ένα άκρο στο άλλο. Οι οικισμοί Ροδόπολη και Σεμέλη παραδόθηκαν στις φλόγες. Το μέτωπο έφτανε στις κοινότητες Ανθούσας και Καλλιθέας και απλώθηκε μέχρι τα λατομεία και τον σταθμό μεταφόρτωσης της Νέας Μάκρης όπου η φωτιά ανακόπηκε από την Πυροσβεστική.

Στη φωτογραφία που δημοσίευσαν ΤΑ ΝΕΑ το 1998 δύο μοναχές εγκαταλείπουν την περιοχή της πυρκαγιάς

Κάηκαν σπίτια και απειλήθηκε το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος στον Διόνυσο, όπου εγκλωβίστηκαν στις φλόγες τρεις μοναχές και ανασύρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα από τους πυροσβέστες. Εκκενώθηκαν το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ το πράσινο στο Γερμανικό Νεκροταφείο καταστράφηκε ολοσχερώς με τη Γερμανική Πρεσβεία να ζητά την αποκατάσταση του μνημειακού χώρου.

2007: 5.000 στρέμματα, καμένα σπίτια 

Τον Αύγουστο του 2007 η φωτιά εκδηλώθηκε σε τέσσερα μέτωπα και κατέκαψε εξοχικές κατοικίες και δασικές εκτάσεις στην Πεντέλη, στην Πολιτεία και στο Ντράφι, ενώ οι φλόγες κατέβηκαν στην περιοχή των Μελισσίων και των Βριλησσίων προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, σημειώνονταν διακοπές ρεύματος στην Πεντέλη, τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι.

Κάτοικος προσπαθεί μόνος του να σβήσει τις φλόγες στη φωτιά του 2007 στην Πεντέλη | ΑΠΕ-Συμέλα Παντζαρτζή

Κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές πάνω από 10 σπίτια, ενώ εκκενώθηκαν κλινικές, νοσοκομεία και κατασκηνώσεις. Οι δήμαρχοι Μελισσίων και Πεντέλης κατηγόρησαν την Πυροσβεστική για μη έγκαιρη επέμβαση. Τον ίδιο μήνα, είχαμε την τραγωδία στην Ηλεία όπου χάθηκαν 63 άνθρωποι. Συνολικά, το καλοκαίρι του 2007 έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι, κάηκαν 1.500 σπίτια, πάνω από 670.000 στρέμματα δασικής και άλλης γης και 60.000 ζώα. Το περιοδικό Time συμπεριέλαβε (το 2011) τα γεγονότα του 2007 στη λίστα με τις 10 πιο καταστροφικές πυρκαγιές, σε μια ιστορική καταγραφή που ξεκινούσε από το 1871.

2018: 102 νεκροί, 12.759 στρέμματα, καμένα σπίτια  

Στις 23 Ιουλίου του 2018 η φωτιά που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης κινήθηκε πολύ γρήγορα λόγω της ακραίας ταχύτητας των ανέμων και κατέβηκε με ταχείς ρυθμούς προς τη Ραφήνα, τον Νέο Βουτζά, το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι. Η φωτιά που εκδηλώθηκε στην Πεντέλη κατέληξε σε εθνική τραγωδία. Εχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι, εκ των οποίων 11 παιδιά (το μικρότερο μόλις έξι μηνών), και 200 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

Εικόνα από την επόμενη μέρα της τραγωδίας στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 | INTIME NEWS – Λιάκος Αντώνης

Οπως ανέφερε το Euronews για τη μοιραία εκείνη ημέρα «νωρίς το πρωί της Τρίτης 24 Ιουλίου, σε ένα χωράφι πάνω από την ακτή εντοπίστηκαν οι σοροί 26 εκ των θυμάτων που κάηκαν επειδή δεν βρήκαν πρόσβαση στη θάλασσα. Ενα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης αναπτύχθηκε, μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία της Ελλάδας».

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην περιοχή κάηκαν 12.759 στρέμματα εκ των οποίων 6.934 στρέμματα οικιστικών περιοχών και 5.825 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Κάηκαν πολλά σπίτια και αυτοκίνητα όπου εγκλωβίστηκαν άνθρωποι στα στενά δρομάκια, ακόμη και δίπλα στις ακτές.

Στο Μάτι, το 2018, περιμένοντας τη διάσωση από θαλάσσης

«Σε πολλούς ο αφανισμός του μικρού αυτού οικισμού από τις φλόγες θύμισε το τέλος της Πομπηίας από τον Βεζούβιο» έγραψε για την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Η τραγική είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου ενώ εκείνες τις ημέρες ακόμη και η Τουρκία προσφέρθηκε να στείλει να πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...