343
Ο Αντόνιο Κόστα σε προεκλογική του ομιλία, την Τρίτη | EPA/HOMEM DE GOUVEIA

Πορτογαλία: Στόχος του Αντόνιο Κόστα η αυτοδυναμία

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 14:35
Ο Αντόνιο Κόστα σε προεκλογική του ομιλία, την Τρίτη
|EPA/HOMEM DE GOUVEIA

Πορτογαλία: Στόχος του Αντόνιο Κόστα η αυτοδυναμία

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 14:35

Στην Πορτογαλία διεξάγονται πρόωρες εκλογές στις 30 Ιανουαρίου και ο Αντόνιο Κόστα φαίνεται πως θα μπορούσε να λάβει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύουν η κρατική τηλεόραση της Πορτογαλίας (RTP) και η εφημερίδα Público φέρνουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Κόστα στο 39%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 113 έδρες επί συνόλου 230 στο Κοινοβούλιο της χώρας. Για την απόλυτη πλειοψηφία θα αρκούσαν 116 έδρες.

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, εάν δεν επιτύχει τον στόχο του, ο σημερινός πρωθυπουργός είπε. «Τι θα γίνει, εάν δεν έχω την απόλυτη πλειοψηφία; Προφανώς δεν θα γυρίσω την πλάτη μου στους Πορτογάλους, δεν θα αγνοήσω την ανάγκη να βρούμε λύσεις. Θα πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουμε όταν δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να μιλήσουμε με τα άλλα κόμματα στο Κοινοβούλιο».

Την Πέμπτη στο debate που έγινε ανάμεσα στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό και τον Χούι Χίου, υποψήφιο του αποκαλούμενου «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» (PSD), το οποίο στην πραγματικότητα ανήκει στον χώρο της Κεντροδεξιάς, ο δεύτερος δήλωσε ότι «κι εγώ την θέλω την απόλυτη πλειοψηφία, όλοι την θέλουμε. Αλλά είναι μηδαμινή η πιθανότητα να την επιτύχει κανείς σε αυτές τις εκλογές».

Ο Χίου κατηγόρησε τον Κόστα ότι δεν αποκαλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις για το τι θα πράξει σε περίπτωση που δεν αποκτήσει αυτοδυναμία.

Μία νέα συνεργασία των Σοσιαλιστών με την Αριστερά δεν φαίνεται πιθανή. Το μαρξιστικό Αριστερό Μπλοκ (BE), το Κομμουνιστικό Κόμμα (PCP) και οι Πράσινοι (PEV) είχαν στηρίξει τον Κόστα στο παρελθόν, όμως, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το κάνουν και στο μέλλον.

Αλλωστε το είπε και ο ίδιος ο Κόστα:

«Η λύση που είχαμε βρει μέχρι τώρα, η ενότητα της Αριστεράς, δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες».

Από το 2015 ο Κόστα κυβερνά την Πορτογαλία ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, με την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς. Τα πρώτα χρόνια, σε εποχές ευρω-κρίσης, τα αριστερά κόμματα είχαν στηρίξει τις επιλογές του. Τώρα όμως που η κρίση πέρασε, αρνήθηκαν να συνυπογράψουν έναν ακόμη προϋπολογισμό με χαμηλές κοινωνικές δαπάνες για το 2022. Ετσι ο κυβερνητικός συνασπισμός διαλύθηκε και ο Κόστα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...