492
Η έπαυλη του 18ου αιώνα στη Σίντρα της Πορτογαλίας που αγόρασε η Μαντόνα, το 2017, έναντι 8,9 εκατ. ευρώ | Horacio Villalobos - Corbis/Corbis via Getty Images

Πορτογαλία: Οι εκτός ΕΕ τρέχουν να προλάβουν τη «χρυσή βίζα» πριν καταργηθεί

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2022, 14:50
Η έπαυλη του 18ου αιώνα στη Σίντρα της Πορτογαλίας που αγόρασε η Μαντόνα, το 2017, έναντι 8,9 εκατ. ευρώ
|Horacio Villalobos - Corbis/Corbis via Getty Images

Πορτογαλία: Οι εκτός ΕΕ τρέχουν να προλάβουν τη «χρυσή βίζα» πριν καταργηθεί

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2022, 14:50

Εντυπωσιακή αύξηση παρουσίασαν οι αιτήσεις για τη «χρυσή βίζα» της Πορτογαλίας τον Δεκέμβριο μετά τη δήλωση του Αντόνιο Κόστα ότι δεν συντρέχει πλέον λόγος για τη διατήρησή της.

Η Πορτογαλία έχει προσελκύσει επενδύσεις συνολικού ύψους 6,6 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, μετά το μνημόνιο του 2011 με αντάλλαγμα άδεια παραμονής για τους επενδυτές.

Στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, η «χρυσή βίζα» στοιχίζει 500.000 ευρώ, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επενδύσουν σε ακίνητα.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το σχέδιο βρίσκεται υπό εξέταση διότι η καλή κατάσταση της οικονομίας της χώρας δεν δικαιολογεί πια την ύπαρξή του.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες –ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπου το απαιτούμενο ύψος της επένδυσης είναι στο μισό της Πορτογαλίας, αν και συζητείται ήδη ο διπλασιασμός του– υιοθέτησαν τη «χρυσή βίζα», για την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε ότι εμπεριέχει το ρίσκο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ένα από τα προβλήματα που δημιούργησε το σχέδιο στους πολίτες των χωρών, όπου εφαρμόζεται, όπως διαπίστωσε και η πορτογαλική κυβέρνηση, είναι ότι ανέβασε τις τιμές των ακινήτων στις περιζήτητες περιοχές και προκάλεσε έλλειψη στέγης στους ντόπιους.

Για αυτό τον λόγο, σημειώνουν οι Times, η κυβέρνηση Κόστα άλλαξε τους κανόνες φέτος, αποκλείοντας το Πόρτο, τη Λισαβόνα και δημοφιλείς παραθαλάσσιες περιοχές από τους επίδοξους επενδυτές, τους οποίους περιόρισε σε λιγότερο τουριστικές και σε αραιοκατοικημένες περιοχές, σε ακίνητα που προορίζονται μόνο ως εξοχικά και όχι ως κύρια κατοικία.

Πάντως, από τη στιγμή που ο πορτογάλος πρωθυπουργός είπε ότι το σχέδιο οδεύει προς τη λήξη του, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 50% μέσα στον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το ύψος των επενδύσεων τον περασμένο μήνα έφτασε τα 65,6 εκατ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο του 2021 ήταν 46,6 εκατ. ευρώ.

Η Ντανιέλα Φιορότο Ριμπέιρο, δικηγόρος με ειδικότητα στις «χρυσές βίζες», είδε ραγδαία αύξηση των ενδιαφερόμενων. «Οσοι το σκέφτονταν, έσπευσαν να επενδύσουν γιατί δεν ήθελαν να το διακινδυνεύσουν», είπε.

Αντίστοιχες ήταν οι διαπιστώσεις της Vanguard Properties, από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων της χώρας και της Get Golden Visa, που αναλαμβάνει την διαδικασία για λογαριασμό των ενδιαφερόμενων επενδυτών, η οποία ανέφερε πενταπλάσια ζήτηση.

Πάντως η Φιορότο Ριμπέιρο επισήμανε ότι το Κοινοβούλιο της χώρας δεν έχει εγκρίνει ακόμα το τέλος της «χρυσής βίζας» και η ίδια δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα γίνει πριν το 2025. «Πιστεύω ότι το πρόγραμμα πρέπει να παραμείνει αρκεί να ελέγχεται σωστά από τις πορτογαλικές αρχές».

Οι Κινέζοι έχουν επενδύσει τα περισσότερα στην Πορτογαλία τα χρόνια της «χρυσής βίζας» και ακολουθούν οι Βραζιλιάνοι και οι Τούρκοι. Τελευταία όμως, οι Αμερικανοί έχουν δείξει αυξημένο ενδιαφέρον και αναμένεται να ξεπεράσουν τους Κινέζους.

Σημειώνεται ότι μία από τις επενδύτριες στην Πορτογαλία από τις ΗΠΑ είναι και η Μαντόνα, η οποία αγόρασε μία έπαυλη 8,9 εκατ. δολαρίων 30 χλμ έξω από τη Λισαβόνα και μετακόμισε εκεί με την οικογένειά της, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, το 2017, όπου και έμεινε έως το 2020.

Οσο για τους Ρώσους, η Πορτογαλία τους απέκλεισε προσωρινά λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Τα προηγούμενα χρόνια, είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα 431 ρώσοι επενδυτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...