313
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα κατά τη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες | REUTERS/Johanna Geron/Pool

Πορτογαλία: Ο προϋπολογισμός φέρνει στα όρια την κυβέρνηση Κόστα

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 22:18
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα κατά τη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Johanna Geron/Pool

Πορτογαλία: Ο προϋπολογισμός φέρνει στα όρια την κυβέρνηση Κόστα

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 22:18

Δύο μικρά κόμματα ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό που έφερε η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη προκαλώντας πολιτική κρίση στην Πορτογαλία, στο μέσο της θητείας του σοσιαλιστή πρωθυπουργού.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας τόνισε ότι η χώρα δεν χρειάζεται απλώς έναν προϋπολογισμό αλλά μια σαφή απάντηση στα προβλήματα που συσσωρεύονται. Το Αριστερό Μπλοκ επίσης αντιτίθεται και θα καταψηφίσει, συντασσόμενο με τα δεξιά κόμματα.

Τα περιθώρια ενεργειών του πρωθυπουργού Κόστα, όπως σημειώνει το Politico, είναι στενά και ίσως αναγκαστεί να κάνει παραχωρήσεις. Οι υπουργοί του πάντως έχουν τονίσει ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν περισσότερα αιτήματα των αριστερών κομμάτων, τα οποία έχουν ζητήσει αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων και ανάκληση των μέτρων για την αγορά εργασίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν περάσει ο προϋπολογισμός, η χώρα θα προσφύγει στις κάλπες που προγραμματίζονταν για τον Οκτώβριο του 2023.

Από την πλευρά ο πρόεδρος ντε Σόουζα τόνισε ότι θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής αν δεν ψηφιστεί προϋπολογισμός, αλλά επισήμανε ότι τα κόμματα πρέπει να δουν πέρα από τις «πολύ βραχυπρόθεσμες ανησυχίες» και να συμφωνήσουν έστω και την τελευταία στιγμή.

Στις εκλογές του 2019 το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Κόστα κέρδισε αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, αν και μπορούσε να περνά τα νομοσχέδια κάνοντας επί τούτου συμφωνίες με τα δύο μικρότερα κόμματα. Οι μάλλον κακές επιδόσεις των δύο κομμάτων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, όπως και τις προεδρικές, τα ανάγκασαν να πάρουν μια πιο σκληρή στάση.

Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ότι οι μικροί θα έχουν κέρδη στις βουλευτικές εκλογές, φέρνοντας τους Κομμουνιστές στο 6% και το Αριστερό Μπλοκ στο 5%. Αντιθέτως, οι Σοσιαλιστές προηγούνται με 39% έναντι του 36% των εκλογών του 2019 και οι βασικοί τους αντίπαλοι, οι Σοσιαλδημοκράτες, είναι στο 27% όσο και πριν από δύο χρόνια. Ενισχυμένο είναι το ακροδεξιό κόμμα Chega που τα γκάλοπ φέρνουν στο 9% έναντι του 1,3% των εκλογών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...