622
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Κόστα, ξεκίνησε την προεκλογική κούρσα με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων, ωστόσο οι τελευταίες μετρήσεις για τις εκλογές της 30ής Ιανουαρίου, δείχνουν... θρίλερ | REUTERS/Pedro Nunes

Πορτογαλία: Ο Κόστα κινδυνεύει με ήττα, οι ακραίοι καραδοκούν

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2022, 18:52
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Κόστα, ξεκίνησε την προεκλογική κούρσα με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων, ωστόσο οι τελευταίες μετρήσεις για τις εκλογές της 30ής Ιανουαρίου, δείχνουν... θρίλερ
|REUTERS/Pedro Nunes

Πορτογαλία: Ο Κόστα κινδυνεύει με ήττα, οι ακραίοι καραδοκούν

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2022, 18:52

Εκπλήξεις κρύβουν οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής στις βουλευτικές εκλογές της Πορτογαλίας.

Οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα (PS) βλέπουν τους Σοσιαλδημοκράτες (PSD) να έχουν ροκανίσει τη διαφορά και πλέον κινδυνεύουν να χάσουν και τις εκλογές, αναφέρει το Politico.

Ο ηγέτης του PSD, Ρούι Ρίο, σε δηλώσεις του από την Τρίτη προεξοφλεί κιόλας το αποτέλεσμα και προδικάζει τη συνέχεια για τον Κόστα: «Είχε μακρά πολιτική καριέρα και πρέπει να χάσει με αξιοπρέπεια».

Μετά τη διάλυση της Βουλής τον περασμένο Νοέμβριο, έπειτα από διαφωνίες για τον προϋπολογισμό, το PS είχε σαφές προβάδισμα που έφτανε ως και τις 10 μονάδες. Το ερώτημα ήταν μάλιστα αν θα κατάφερνε να έχει αυτοδυναμία (κάτι που ζητούσε επιμόνως ο Κόστα, απομακρύνοντας ίσως πιθανούς ψηφοφόρους) και τα προφανή περιθώρια κινήσεων που θα απολάμβανε.

Στην πορεία φτάσαμε να μιλάμε για τις πιο αμφίρροπες εκλογές των τελευταίων 20 ετών. Η τελευταία δημοσκόπηση φέρνει το PS στο 36% και το PSD στο 32%.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Ρούι Ρίο | REUTERS/Rafael Marchante/File Photo

Ο Ρίο έχει μια «παράδοση» στην  ανατροπή των αποτελεσμάτων. Πέρυσι το κόμμα του κέρδισε δύο σημαντικές αναμετρήσεις στην περιφέρεια των Αζορών και τον δήμο της Λισαβώνας, εκτοπίζοντας τους Σοσιαλιστές. Κατάφερε όμως και να ενώσει το κόμμα στο οποίο οι διαφωνίες ήταν συχνές.

Κομβικό σημείο για τον Ρίο, πρώην δήμαρχο του Πόρτο, ήταν η απόσταση που πήρε από τις πολιτικές λιτότητας την περίοδο του πορτογαλικού μνημονίου, στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Αν και του καταλόγιζαν ότι είναι ήπιος με την κυβέρνηση Κόστα, η στάση του φαίνεται ότι κέρδισε μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών κέρδισε πόντους και με την πρωτότυπη εκλογική καμπάνια του. Επιστράτευσε τη γάτα του, τον Ζε Αλμπίνο, για να «διαμαρτυρηθεί» για το κόμμα υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων το οποίο έκλινε προς το PS. Και άλλοι υποψήφιοι ακολούθησαν το παράδειγμά του βγάζοντας στο προσκήνιο τα ζωάκια τους.

Παρά τις χαριτωμένες αυτές πινελιές, ο νικητής -όποιος και αν είναι- θα δυσκολευτεί να σχηματίσει βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Αντόνιο Κόστα, που βασίστηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ, τώρα θα δυσκολευτεί να βρει συμμάχους· το Μπλοκ ήταν αυτό που διαφώνησε και έφερε την πτώση της κυβέρνησης καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό. Η επικεφαλής του Μπλοκ δήλωνε προ ημερών σε δημοσιογράφους ότι το PS ήταν αυτό που δεν έκανε συμβιβασμούς.

Από την πλευρά του ο Ρίο δεν αποκλείει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ή με την Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία.

Ο Αντρέ Βεντούρα, επικεφαλής του Chega | REUTERS/Pedro Nunes

Κομβικός εκτιμάται ότι θα είναι, ωστόσο, ο ρόλος του ακροδεξιού Chega που προτείνει αυστηρότερους όρους περιορισμού λόγω Covid για τις εθνικές μειονότητες και τον ευνουχισμό όσων ενέχονται σε σεξουαλικά εγκλήματα.

Χωρίς τα ποσοστά του Chega δύσκολα σχηματίζεται κυβέρνηση, αλλά ο Ρίο αποκλείει το ενδεχόμενο της συνεργασίας αν και έχει σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας στην τοπική βουλή των Αζορών με τη κοινοβουλευτική στήριξη της Ακροδεξιάς. Ο Κόστα, προσθέτει το Politico, εκμεταλλεύτηκε πάλι το ενδεχόμενο ο Ρίο να φέρει στην κυβέρνηση τους ακροδεξιούς, λέγοντας ότι ο αντίπαλός του «είναι πρόθυμος να γίνει όμηρος του Chega».

Η Πορτογαλία για πολύ καιρό είχε αποφύγει την εγκατάσταση των ακροδεξιών στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το Chega, όμως, από το 2019, οπότε και μπήκε στη Βουλή, ως σήμερα έφτασε στο 7% και ευελπιστεί, σύμφωνα με τον ηγέτη του Αντρέ Βεντούρα, να γίνει τρίτο κόμμα.

Θα μπορούσε όμως ένας μεγάλος συνασπισμός α λα πορτογαλικά να γίνει το ανάχωμα στο Chega; Ο Κόστα και ο Ρίο αποφεύγουν τη συζήτηση για να μην σπρώξουν ψηφοφόρους στην αγκαλιά των ακραίων, αλλά δεν αποκλείουν τη συνεργασία σε ζητήματα όπως τα ευρωπαϊκά ή η πανδημία, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει συναίνεση. Εξάλλου, το 65% της νομοθεσίας των Σοσιαλιστών πέρασε και με τις ψήφους του PSD, υπενθυμίζουν αναλυτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...