267
Ο Κάρλος Μοέδας πανηγυρίζει τη νίκη του στη Λισαβόνα | EPA/RODRIGO ANTUNES

Πορτογαλία: Ηττα-έκπληξη για τους Σοσιαλιστές στη Λισαβόνα

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 09:59
Ο Κάρλος Μοέδας πανηγυρίζει τη νίκη του στη Λισαβόνα
|EPA/RODRIGO ANTUNES

Πορτογαλία: Ηττα-έκπληξη για τους Σοσιαλιστές στη Λισαβόνα

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 09:59

Μία δυσάρεστη έκπληξη για τους Σοσιαλιστές αποκάλυψε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της Κυριακής στην Πορτογαλία: κέρδισαν μεν στους περισσότερους δήμους, αλλά έχασαν τη Λισαβόνα, παρά τις προβλέψεις.

Σε σύνολο 308 δήμων, η παράταξη του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα συγκεντρώνει 34,4% των ψήφων και κερδίζει σε τουλάχιστον 147 δήμους, ενώ η κεντροδεξιά αντιπολίτευση κερδίζει το 30,8% των ψήφων και 108 δήμους.

Ηδη νικητές στις τοπικές εκλογές του 2013 και του 2017, οι Σοσιαλιστές ανέμεναν αυτή τη φορά μία νίκη με μικρότερη διαφορά σε σύγκριση με πριν από τέσσερα χρόνια, όταν είχαν πραγματοποιήσει το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους με 161 δήμους και 38% των ψήφων, έναντι 98 δημων και 28% των ψήφων για το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), και τους συμμάχους του.

Ομως στη Λισαβόνα, ο συνασπισμός της Δεξιάς, με επικεφαλής τον πρώην επίτροπο της ΕΕ Κάρλος Μοέδας, ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και κέρδισε τον απερχόμενο δήμαρχο Φερνάντο Μεντίνα, ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του στη διάρκεια της νύχτας. Ο Μοέδας συγκέντρωσε το 35,8% των ψήφων και ο Μεντίνα το 31,7% .

Στο Πόρτο, τη μεγάλη πόλη της βόρειας Πορτογαλίας, ο ανεξάρτητος Ρούι Μορέιρα επανεξελέγη για μια νέα θητεία, όπως προβλεπόταν από τις δημοσκοπήσεις.

Με την αποχή σε ελαφρά άνοδο, στο 46,3%, η ψηφοφορία αυτή διεξήχθη σε ένα πλαίσιο γενικά ευνοϊκό για την κυβέρνηση Κόστα, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την άρση των περισσότερων υγειονομικών περιορισμών που ήταν ακόμη σε ισχύ.

Ο πρωθυπουργός είχε μεγάλη συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία, υποσχόμενος να αποκαταστήσει την οικονομία της χώρας, η οποία έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία της Covid-19, χάρη στα προγράμματα επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...