220
Ο Αντόνιο Κόστα μιλά στο κοινοβούλιο στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, την Τετάρτη | REUTERS/Pedro Nunes

Πορτογαλία: Η Αριστερά καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Κόστα – κοντά σε πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2021, 17:48
Ο Αντόνιο Κόστα μιλά στο κοινοβούλιο στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, την Τετάρτη
|REUTERS/Pedro Nunes

Πορτογαλία: Η Αριστερά καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Κόστα – κοντά σε πρόωρες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2021, 17:48

Προς πρόωρες εκλογές οδεύει η Πορτογαλία, καθώς το κοινοβούλιο απέρριψε, την Τετάρτη, το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 της κυβέρνησης μειοψηφίας των Σοσιαλιστών.

Η ριζοσπαστική Αριστερά στήριξε τη συντηρητική αντιπολίτευση, και έτσι όλα δείχνουν πως τον Ιανουάριο θα γίνουν νέες εκλογές, ενώ η οικονομία βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας.

Οι βουλευτές ψήφισαν 117-108 με πέντε αποχές, απορρίπτοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο προέβλεπε περικοπές στον φόρο εισοδήματος για τη μεσαία τάξη και αυξημένες δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, αλλά και μείωση του ελλείμματος στο 3,2% του ΑΕΠ από 4,3% το 2021.

Οι πρώην αριστεροί σύμμαχοι του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, οι Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ, είχαν ζητήσει περισσότερες παροχές και προστασίες για τους εργαζόμενους, βελτιώσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και περισσότερες επενδύσεις στο σύστημα υγείας, αιτήματα που ο Κόστα δεν ικανοποίησε.

Ο Κόστα απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί το ενδεχόμενο να πληγεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας που έχει μία από τις υψηλότερες επιβαρύνσεις δημοσίου χρέους στην Ευρώπη.

Ο πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι χωρίς έναν προϋπολογισμό, που θα βασίζεται σε μεγάλο μέρος στους πόρους της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία, δεν θα είχε άλλη εναλλακτική από το να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές δύο χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News