374
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο | REUTERS/Ueslei Marcelino/File Photo

Πόρισμα-καταπέλτης για τον Μπολσονάρο και την πανδημία – Κατηγορίες για ανθρωποκτονία

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 23:40
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο
|REUTERS/Ueslei Marcelino/File Photo

Πόρισμα-καταπέλτης για τον Μπολσονάρο και την πανδημία – Κατηγορίες για ανθρωποκτονία

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 23:40

Επιτροπή του Κογκρέσου στη Βραζιλία επιρρίπτει βαριές ευθύνες στον πρόεδρο της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρο, υποστηρίζοντας ότι σκόπιμα άφησε τον κορονοϊό να μεταδοθεί στη χώρα, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να χτιστεί ανοσία της αγέλης.

Το πόρισμα της επιτροπής του Κογκρέσου, που εκτείνεται σε σχεδόν 1.200 σελίδες, συνιστά απόδοση κατηγοριών έναντι άλλων 69 προσώπων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τρεις γιοι του προέδρου και πρώην και νυν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Οι συντάκτες εξηγούν ότι οι πολιτικές του προέδρου ευθύνονται για περίπου 300.000 θανάτους, τους μισούς περίπου από όσους καταγράφει η Βραζιλία. «Πολλοί από τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν», δήλωσε στους New York Times ο κεντρώος γερουσιαστής Ρενάν Καλέιρος. Επτά στους 11 γερουσιαστές που συνέταξαν την έκθεση είναι αντιπολιτευόμενοι στον Μπολσονάρο.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας απέφυγε να επιβάλει μέτρα κατά της διασποράς του ιού, υποστηρίζουν. Αντιθέτως, ενθάρρυνε μαζικές συγκεντρώσεις και αποθάρρυνε τη χρήση μάσκας, ενώ αργότερα ήταν σκεπτικιστής για το εμβόλιο. Κατά την έκθεση, αυτές οι ενέργειες ισοδυναμούσαν με μαζική ανθρωποκτονία. Η έκθεση κατηγορεί τον Μπολσονάρο και για γενοκτονία εναντίον ιθαγενών ομάδων στον Αμαζόνιο, όπου ο ιός αποδεκάτισε τους πληθυσμούς τους, καθώς τα νοσοκομεία στην περιοχή έμειναν χωρίς οξυγόνο.

Σαν να μην έφταναν αυτά, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ο πρόεδρος όχι μόνο είχε προωθήσει αναποτελεσματικά φάρμακα, όπως η υδροξυχλωροκίνη, αλλά και καθυστέρησε με την εισαγωγή του εμβολίου, επιλέγοντας τελικά να χρυσοπληρώσει ένα εμβόλιο από την Ινδία.

Οι New York Times, που είδαν το σχεδόν τελικό κείμενο, σημειώνουν ότι είναι σχεδόν απίθανο να οδηγήσει η έρευνα τον πρόεδρο στο εδώλιο. Και οι ίδιοι οι συντάκτες δεν κρύβουν, εξάλλου, ότι στηρίζουν την κατηγορία για γενοκτονία σε μια «τεχνική ανάγνωση» του νόμου. Είναι, ωστόσο, ενδεικτική της πίεσης που του ασκείται για τη διαχείριση της πανδημίας, η οποία έχει προκαλέσει πάνω από 600.000 θανάτους στη χώρα, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022.

Σε σχόλιό του για την έκθεση, ο Μπολσονάρο απέδωσε στους συντάκτες πολιτικά κίνητρα.

Εάν εγκριθεί η έκθεση, ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας έχει 30 ημέρες για να αποφασίσει εάν θα ασκήσει ποινική δίωξη κατά του προέδρου και των άλλων προσώπων. Η Κάτω Βουλή της Βραζιλίας θα πρέπει επίσης να εγκρίνει τις κατηγορίες εναντίον του πρόεδρου. Με δεδομένο ότι ο γενικός εισαγγελέας διορίστηκε από τον πρόεδρο και είναι υποστηρικτής του, αλλά και ότι οι υποστηρικτές του προέδρου ελέγχουν την Κάτω Βουλή, η δίωξη είναι σχεδόν απίθανη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...