821
Η 25χρονη Εγκόνου με το χρυσό μετάλλιο. Το κατά πόσο «είναι Ιταλίδα» δημιουργεί αναταράξεις στον δεξιό-ακροδεξιό συνασπισμό της εικονιζόμενης αριστερά Τζόρτζια Μελόνι | Reuters/ Ciro De Luca/ Reuters/Siphiwe Sibeko

Πονοκέφαλος για τη Μελόνι το χρυσό μετάλλιο της Ιταλίας στο βόλεϊ γυναικών

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2024, 13:32
Η 25χρονη Εγκόνου με το χρυσό μετάλλιο. Το κατά πόσο «είναι Ιταλίδα» δημιουργεί αναταράξεις στον δεξιό-ακροδεξιό συνασπισμό της εικονιζόμενης αριστερά Τζόρτζια Μελόνι
|Reuters/ Ciro De Luca/ Reuters/Siphiwe Sibeko

Πονοκέφαλος για τη Μελόνι το χρυσό μετάλλιο της Ιταλίας στο βόλεϊ γυναικών

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2024, 13:32

Ηταν πριν από 15 μέρες, στο Παρίσι, όταν η ομάδα βόλεϊ γυναικών της Ιταλίας νικούσε τις ΗΠΑ στον τελικό του ολυμπιακού τουρνουά και κέρδιζε το χρυσό μετάλλιο, ενθουσιάζοντας το ιταλικό έθνος. Ομως, η επιστροφή της θριαμβεύτριας ομάδας στην πατρίδα συνοδεύτηκε από ένα πολιτικό πρόβλημα καθώς πυροδότησε μια έντονη συζήτηση για το ποιος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποκτήσει την ιταλική υπηκοότητα, οδηγώντας, μάλιστα, σε ανοιχτή διαμάχη εντός του κυβερνώντος συνασπισμού της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Η αναταραχή, όπως σημείωσαν οι Financial Times, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μετά τον βανδαλισμό μιας τοιχογραφίας στη Ρώμη που είχε δημιουργηθεί προς τιμήν μιας από τις πρωταγωνίστριες της ομάδας, της Πάολα Εγκόνου, η οποία, όπως αρκετές από τις συναθλήτριές της, είναι κόρη αφρικανών μεταναστών. Η τοιχογραφία απεικόνιζε την Εγκόνου με την ολυμπιακή της στολή και με τη λέξη «Italianness», που σημαίνει «ιταλικότητα» .

Τώρα πολλά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του κεντροδεξιού Forza Italia του συνασπισμού της Μελόνι, ζητούν ανοιχτά την αλλαγή των περιοριστικών κανόνων ιθαγένειας της Ιταλίας για να επιταχυνθεί η διαδικασία πολιτογράφησης για όλα τα παιδιά μεταναστών που φοιτούν σε ιταλικά σχολεία. Ενώ η ίδια η Μελόνι δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί για το θέμα, ο ακροδεξιός εταίρος της στον συνασπισμό, η Λέγκα, έχει πυροδοτήσει το ρατσιστικό αίσθημα και είναι σθεναρά αντίθετη σε οποιεσδήποτε αλλαγές στον νόμο περί ιθαγένειας.

Ο Ρομπέρτο Βανάτσι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Λέγκας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ένας μαύρος αθλητής όπως η Εγκόνου «δεν αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ιταλών, οι οποίοι αντίθετα έχουν λευκό δέρμα». Είχε ήδη κάνει παρόμοια σχόλια εναντίον της σε ένα αμφιλεγόμενο βιβλίο που κυκλοφόρησε πέρυσι, πριν από το πολιτικό του ντεμπούτο.

Η ομάδα της Ιταλίας με το χρυσό μετάλλιο κατά την ανάκρουση του ιταλικού εθνικού ύμνου (REUTERS/Annegret Hilse)

Γεννημένη στην Ιταλία από νιγηριανούς γονείς, η 25χρονη Εγκόνου απέκτησε την ιταλική υπηκοότητα πριν από μια δεκαετία. Δεν έχει σχολιάσει την πιο πρόσφατη τοποθέτηση του Βανάτσι, αλλά, όπως γράφουν οι FT, τον έχει μηνύσει ανεπιτυχώς για συκοφαντική δυσφήμιση στο παρελθόν. Πριν από δύο χρόνια, η Εγκόνου είπε ότι ήθελε να παραιτηθεί από την εθνική ομάδα λόγω ρατσιστικής κακοποίησης. Ο επικεφαλής της ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζιοβάνι Μαλάγκο, επέκρινε τα ρατσιστικά σχόλια του Βανάτσι και υπερασπίστηκε την εθνοτικά ποικίλη ομάδα της χώρας του.

«Αν νομίζει κανείς ότι κάποιος δεν είναι Ιταλός λόγω του χρώματος του δέρματός του, δεν θέλω καν να το σχολιάσω. Αυτά τα κορίτσια είναι όλα Ιταλίδες και πάνω από όλα ήταν υπέροχα», είπε ο Μαλάγκο.

Οι βάνδαλοι που κατέστρεψαν την τοιχογραφία -η οποία ζωγραφίστηκε μετά τη χρυσή νίκη των Ολυμπιακών Αγώνων- κάλυψαν το σώμα της Εγκόνου με ροζ μπογιά και έσβησαν τις λέξεις «σταματήστε τον ρατσισμό, το μίσος, την ξενοφοβία» που ήταν γραμμένες πάνω στην μπάλα.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης του Forza Italia, Αντόνιο Ταγιάνι, μπήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσει την «απόλυτη αγανάκτησή του για αυτή τη σοβαρή πράξη χονδροειδούς ρατσισμού».

«Η δέσμευσή μου ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης είναι μέγιστη», έγραψε στο X, προσθέτοντας: «Κουράγιο Πάολα, είσαι το καμάρι μας».

Εντυπωσιακή, κυρίαρχη: Η Πάολα Ογκέτσι Εγκόνου σε μια προσπάθειά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (REUTERS/Annegret Hilse)

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Messaggero, ο Ταγιάνι ζήτησε από την Ιταλία να ανοίξει έναν ταχύτερο δρόμο προς την ιταλική υπηκοότητα για παιδιά που γεννιούνται από γονείς μετανάστες και μεγαλώνουν και εκπαιδεύονται στη χώρα. «Η δύναμη της χώρας μας και οι οικονομικές της δυνατότητες προέρχονται από την ικανότητα ενσωμάτωσης ανθρώπων που κατάγονται από το εξωτερικό», είπε ο υπ. Εξωτερικών.

Οι βουλευτές του Forza Italia είπαν από την πλευρά τους ότι επιδιώκουν να ξεκινήσουν νομοθετικές εργασίες τον επόμενο μήνα για την ταχύτατη πολιτογράφηση παιδιών που έχουν εκπαιδευτεί στην Ιταλία. Το νομοσχέδιο θα στοχεύει στη βελτίωση των δικαιωμάτων και της προστασίας τους πριν ενηλικιωθούν. Ο αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει καμία ανάγκη αλλαγής του νόμου για την ιθαγένεια», είπε. «Υπάρχει νόμος, λειτουργεί, ας ασχοληθούμε με κάτι άλλο».

Σχεδόν 900.000 παιδιά, πολλά εκ των οποίων γεννήθηκαν στην Ιταλία από μετανάστες εργάτες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, είναι σήμερα εγγεγραμμένα στο ιταλικό σχολικό σύστημα, σύμφωνα με τους FT. Αντιπροσωπεύουν το 10,6% των 8,2 εκατομμυρίων μαθητών της χώρας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ιταλία από αλλοδαπούς γονείς μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ιθαγένεια μόνο όταν συμπληρώσουν τα 18, εκτός εάν στο μεταξύ οι γονείς τους πολιτογραφηθούν Ιταλοί. Κάποιες εξαιρέσεις γίνονται σε περιπτώσεις που κρίνονται ειδικού εθνικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών ταλέντων.

Ταυτόχρονα, άτομα που ζουν στο εξωτερικό και μπορούν να αποδείξουν ότι είναι απόγονοι ιταλών μεταναστών, μπορούν να εξασφαλίσουν την υπηκοότητα ακόμα και εάν δεν έχουν ζήσει για κάποιο διάστημα στη χώρα.

Η ίδια η Μελόνι στο παρελθόν αντιτάχθηκε σθεναρά στην πολιτιγράφηση, αλλά αργότερα είπε ότι ήταν ανοιχτή σε ταχύτερη πολιτογράφηση για τα παιδιά που ολοκληρώνουν το υποχρεωτικό σχολείο στην Ιταλία, στα 16 τους χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...