596
Ο μέλλων πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους Αμερικανούς έπειτα από την ψηφοφορία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων στις 14 Δεκεμβρίου | REUTERS/Mike Segar

«Πολύ σκοτεινός χειμώνας» περιμένει τον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 20:25
Ο μέλλων πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους Αμερικανούς έπειτα από την ψηφοφορία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων στις 14 Δεκεμβρίου
|REUTERS/Mike Segar

«Πολύ σκοτεινός χειμώνας» περιμένει τον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 20:25

To Κολέγιο των Εκλεκτόρων έκανε τη δουλειά του και πιστοποίησε ό,τι έπρεπε και ήταν αναμενόμενο, και υπ’ αυτήν την έννοια έβαλε τα πράγματα στη θέση τους ανοίγοντας τον δρόμο για την 20ή Ιανουαρίου. Τότε ο Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ – κάτι νομοτελειακό και αναπότρεπτο πλέον, ό,τι και αν εξακολουθεί να λέει ο Ντόναλντ Τραμπ και ενδεχομένως οι φανατικότεροι οπαδοί του.

Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν σε μία πολιτική κανονικότητα, αυτά είναι τα ευχάριστα νέα. Ωστόσο δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τον εφετινό «σκοτεινό χειμώνα», όπως είπε και ο ίδιος ο μέλλων πρόεδρός τους στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη διαδικασία της 14ης Δεκεμβρίου.

Γιορτάζοντας τη νίκη του και με τη δέουσα, την εκλεκτορική επισημότητα, ο Μπάιντεν πανηγύρισε βέβαια, όμως φρόντισε να βάλει στο κάδρο και το μείζον πρόβλημα της εποχής, την πανδημία. Οι πινελιές του τόνισαν τις αντιθέσεις που δημιουργεί ο κορονοϊός, το «κιαροσκούρο» της στιγμής του πολιτικού θριάμβου του: «Η καρδιά μου είναι με όλους εσάς  αυτόν τον σκοτεινό χειμώνα της πανδημίας» είπε. «Πώς θα περάσετε τις διακοπές (σ.σ: τα Χριστούγεννα) και την Πρωτοχρονιά με μία μαύρη τρύπα στην καρδιά σας…»

Η Αμερική έκανε ένα διάλειμμα μέσα στη χρονιά του ζόφου, λέει το Axios, η δημοκρατία της λειτούργησε, το Κολέγιο των Εκλεκτόρων το απέδειξε αυτό, έτσι ο μέλλων πρόεδρος κάλεσε τους Αμερικανούς να «γυρίσουν σελίδα» – ήταν μία πρόσκληση για εθνική ενότητα.

Ωστόσο, όπως είπε και ο Ρον Κλάιν, ο επιλεγείς από τον Μπάιντεν για τη θέση του καινούργιου προσωπάρχη στον Λευκό Οίκο, μπροστά τους υπάρχει «ένας πολύ πολύ πολύ σκοτεινός χειμώνας», με πιθανώς δεκάδες χιλιάδες ακόμη θανάτους ασθενών από τη νόσο του κορονοϊού πριν από το τέλος του έτους.

Γιατί ο Μπάιντεν και οι άνθρωποι του επικοινωνιακού επιτελείου του δίνουν τόση σημασία στη μελανόχρωμη περιγραφή της υγειονομικής κατάστασης στις ΗΠΑ; Επειδή υπολογίζουν στα ανακλαστικά του πόνου, χρησιμοποιούν πολύ τη λέξη «σκοτάδι». Αυτό το «σκοτάδι» κληρονομεί από τον Τραμπ. Θέλουν να το ξέρει αυτό ο κόσμος.

Εξάλλου η γέννηση της ελπίδας προϋποθέτει την απελπισία. Το 2021, επί διοίκησης Μπάιντεν δηλαδή, θα δουν οι Αμερικανοί φως, θα εξασθενήσει η αρρώστια και θα ανακάμψει η οικονομία για όλους. Υπάρχει βέβαια και η ανησυχία ορισμένων επιτελικών, ότι δεν είναι δυνατόν να προδιαγραφούν και τόσο αισιόδοξα τα πράγματα, και μάλιστα σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα. Ισως αυτό θα αποβεί και πρόβλημα για τη νέα διοίκηση, λένε.

Πάνω από 300.000 θύματα

Εκτός από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων της πανδημίας –την περασμένη Δευτέρα οι νεκροί από την COVID στις ΗΠΑ μετρήθηκαν πιο πάνω από 300.000–, υπάρχει και η οικονομική κρίση, αυξανόμενη και αυτή. Μάλιστα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επιταχυνθούν και οι δύο κρίσεις, επειδή και η συγκυρία δεν βοηθάει.

  • Τα επιδόματα τής λόγω πανδημίας ανεργίας, που εισπράττουν μέχρι τώρα εκατομμύρια αμερικανοί πολίτες, λήγουν τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.
  •  Οι αναλύσεις αλλά και τα γκάλοπ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα των ΗΠΑ βεβαιώνουν με απαισιοδοξία ότι «το χειρότερο είναι ακόμη μπροστά» και ότι «τα μικρά μαγαζιά διανύουν τον τελευταίο χρόνο λειτουργίας τους προτού κλείσουν οριστικώς».
  • Το μορατόριουμ που αφορά δάνεια κατοικίας εκπνέει στο τέλος του έτους ή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στην καλύτερη περίπτωση, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χάσουν τα σπίτια τους μέχρι και 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, και μόνο στο ξεκίνημα του νέου έτους.

Ετσι ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε χρονική στιγμή κατά την οποία χιλιάδες Αμερικανοί πεθαίνουν από την πανδημία, ο εμβολιασμός άρχισε μεν, ωστόσο είναι υπόθεση μηνών η προβολή του στο κοινωνικό σώμα, ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει την πολεμική του μέσω Twitter, η οικονομική ασφυξία πνίγει τους μικρούς επιχειρηματίες και υπαλλήλους και η κοινωνία είναι διχασμένη με πρωτοφανέρωτο τρόπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...