851
Στιγμιότυπο από προεκλογική συγκέντρωση του Τουσκ: το πλήθος ανεμίζει σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης | Agencja Wyborcza.pl/Maciek Jazwiecki via REUTERS

Πολωνικές εκλογές: Βαριές κουβέντες σε μικρό καλάθι

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 15:00
Στιγμιότυπο από προεκλογική συγκέντρωση του Τουσκ: το πλήθος ανεμίζει σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης
|Agencja Wyborcza.pl/Maciek Jazwiecki via REUTERS

Πολωνικές εκλογές: Βαριές κουβέντες σε μικρό καλάθι

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 15:00

Στις 15 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε δύο κόμματα εξουσίας με διαφορετικές στοχεύσεις: στο κυβερνών Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, το οποίο με τα στάνταρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρείται «εθνικιστικό», και στο «κεντροδεξιό και φιλοευρωπαϊκό» κόμμα Πολιτική Πλατφόρμα (ΚΟ) του φιλελεύθερου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας του αλλά και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το Politico δημοσίευσε κείμενο στο οποίο περιγράφονται τα δεδομένα πριν από την κάλπη και εκφράζεται η ανησυχία για μετεκλογικό «χαοτικό αδιέξοδο».

Με πρόσφατο το ενοχλητικό για το Politico αποτέλεσμα των εκλογών στη Σλοβακία, όπου εξελέγη «ο λαϊκιστής Ρόμπερτ Φίκο», ο ιστότοπος έγραψε ότι το δημοφιλές στα γκάλοπ PiS (προπορεύεται με ποσοστό 37%) «έχει ως στενότερο σύμμαχό του τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν». Επιπλέον, θύμισε στους αναγνώστες του ότι «στη Ρώμη κυβερνά η δεξιά Τζόρτζια Μελόνι», όπως και ότι «στη Γερμανία ανεβαίνει η Εναλλακτική». Ετσι, το Politico διαπίστωσε ότι «το εκπεμπόμενο σήμα» από όλα τα παραπάνω στοιχεία «αφορά την άνοδο της Δεξιάς, η οποία κερδίζει δύναμη σε όλη την Ευρώπη».

Ειδικά για το «μετεκλογικό χάος» της Πολωνίας έγραψε τα ακόλουθα: «Αν το PiS παραμείνει στην εξουσία με τρίτη θητεία, δεν μπορεί να κάνει και πολλά περισσότερα [από όσα ήδη έχει κάνει] για να καταστρέψει την Πολωνία χωρίς να εγκαταλείψει την ΕΕ». Εξ αυτού συνάγεται ότι την έξοδο της Πολωνίας από το κλαμπ των Βρυξελλών το Politico την απέκλεισε ως εξ ορισμού αδύνατη. «Αν, όμως, κερδίσει ο Τουσκ, θα αντιμετωπίσει δικαστικούς θεσμούς και όργανα της δημόσιας διοίκησης κατειλημμένα και ελεγχόμενα από το PiS», όπως και «έναν εχθρικό πρόεδρο».

Το Ουκρανικό άλλοτε και τώρα

Το πολωνικό «χάος» όμως δεν θα περιοριστεί στα ζητήματα αυτά. «Η Πολωνία δεν είναι Σλοβακία, ενώ διαδραματίζει και βασικό ρόλο στον εφοδιασμό της Ουκρανίας». Στο Ουκρανικό, λοιπόν, όπου παίζονται πολλά, θα μετρήσει και το αποτέλεσμα της πολωνικής κάλπης. Η Πολωνία υπήρξε φανατική υποστηρίκτρια του Κιέβου, έστειλε τανκς και αεροπλάνα, έπαιξε τον ρόλο του διαμετακομιστικού κέντρου για το πολεμικό υλικό της Δύσης, έδωσε απλόχερα διπλωματική χείρα βοηθείας, δέχθηκε εκατομμύρια ουκρανούς πρόσφυγες, όμως εσχάτως πρωτοστατεί στον αγώνα εναντίον των ουκρανικών σιτηρών προβάλλοντας επιχειρήματα υπέρ των πολωνών αγροτών.

«Οταν ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόλμησε να επικρίνει την Πολωνία στον ΟΗΕ, ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, έξαλλος από θυμό, συνέκρινε την Ουκρανία με τον άνθρωπο που πνίγεται και συγχρόνως αποτελεί κίνδυνο για όσους σπεύδουν να τον βοηθήσουν. Οι κυβερνητικοί στη Βαρσοβία δήλωσαν ότι η Πολωνία θα σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία και ότι η αποκατάσταση των σχέσεων με το Κίεβο θα απαιτήσει κόπο». Τα πράγματα, λοιπόν, περιπλέκονται στο μείζον, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Κομισιόν, ζήτημα αυτής της περιόδου.

Γερμανία και «γερμανοτσολιάδες»

Επιστρέφοντας στο εσωτερικό μέτωπο της Πολωνίας, το Politico παρατήρησε ότι η προεκλογική αντιπαράθεση έχει παροξυνθεί. Η πολωνική κυβέρνηση (του PiS) τα έβαλε με την ηγέτιδα χώρα της ΕΕ, τη Γερμανία, και μάλιστα με τρόπο που το Βερολίνο δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τον καταλαβαίνει: η Πολωνία ζήτησε 1,3 τρισ. δολάρια αποζημίωση για τη γερμανική κατοχή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ετσι, η γερμανική κυβέρνηση με ανακούφιση θα έβλεπε την ήττα του PiS». Το θέμα, με έμμεσο τρόπο, πέρασε και στα προεκλογικά «μπαλκόνια».

«Σύμφωνα με το PiS, ο Τουσκ είναι προδότης και εργάζεται για λογαριασμό της Γερμανίας. Εχει σκοπό να μετατρέψει τη χώρα σε κράτος-μαριονέτα, επιτρέποντας την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, ενώ θα αυξήσει και τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Ο Κατσίνσκι βροντοφώναξε στους υποστηρικτές του την περασμένη Κυριακή ότι ο Τουσκ επιδιώκει να μετατρέψει την Πολωνία σε υποχείριο της Γερμανίας, συνεπώς και της Ρωσίας. Η αντιπολίτευση αντιτείνει ότι, αν το PiS κερδίσει τις εκλογές, θα διακυβευθεί το μέλλον της Πολωνίας ως δημοκρατικής χώρας και θα υπονομευθούν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και των γυναικών όσον αφορά την έκτρωση. ‘‘Το PiS είναι δηλητήριο’’ είπε ο Τουσκ».

Αδύνατη η αυτοδυναμία

Δεδομένου ότι στα γκάλοπ το κόμμα του Τουσκ συγκεντρώνει το 30% των προτιμήσεων, κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας δεν μπορεί να κυβερνήσει με αυτοδυναμία. Θα απαιτηθεί κυβερνητικός συνασπισμός με μικρότερα κόμματα. Πάντως «το εκλογικό αποτέλεσμα θα το μελετήσουν με μεγάλο ενδιαφέρον από τις Βρυξέλλες μέχρι το Κίεβο» έγραψε το Politico, και μπορούμε να συμπληρώσουμε μετά βεβαιότητος ότι το ίδιο θα πράξει και η Μόσχα.

«Η Κομισόν ελπίζει ότι αν εκδιωχθεί από την εξουσία το PiS, η Πολωνία θα επιστρέψει στον δρόμο του Τουσκ. Του ετοιμάζει και ένα δώρο: θα αποδεσμεύσει αμέσως τα 36 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης» – αυτά τα χρήματα δεν έφθασαν ποτέ στη Βαρσοβία, εξαιτίας των ευρωπαϊκών ανησυχιών για τις μεταρρυθμίσεις του PiS στον τομέα της πολωνικής Δικαιοσύνης.

Το πολιτικό νόημα όλων αυτών το Politico το συνόψισε ως εξής: «Τυχόν νίκη του PiS θα αποτελέσει σοκ για όλη την Ευρώπη. Θα αποδυναμώσει περαιτέρω τα κεντρώα κόμματα στην Ευρωβουλή στις εκλογές του 2024. Θα μπλοκάρει κάθε πιθανότητα συμφωνίας για το σύμφωνο περί μετανάστευσης. Θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης των θεσμών της ΕΕ ενόψει διεύρυνσης (βαλκανικές χώρες και Ουκρανία). Θα μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, στην εξωτερική πολιτική και στο ζήτημα του εθνικού βέτο».

Κλείνοντας, το Politico άφησε μια χαραμάδα ελπίδας στο ταμπλό που φιλοτέχνησε: «Παρά τη ρητορική, οι εκλογές αυτές είναι απίθανο να σημαίνουν ριζική επιδείνωση των σχέσεων Πολωνίας και Κομισιόν» έγραψε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...