372
Τουσκ και Φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες: η Κομισόν είχε γίνει στόχος των κρατικών media της Πολωνίας επί εποχής του ακροδεξιού κόμματος PiS | EPA/OLIVIER HOSLET

Πολωνία: Ο Τουσκ έδιωξε ακροδεξιά βαρίδια από τα κρατικά media

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2023, 07:01
Τουσκ και Φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες: η Κομισόν είχε γίνει στόχος των κρατικών media της Πολωνίας επί εποχής του ακροδεξιού κόμματος PiS
|EPA/OLIVIER HOSLET

Πολωνία: Ο Τουσκ έδιωξε ακροδεξιά βαρίδια από τα κρατικά media

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2023, 07:01

Το κόμμα που πρώτευσε μεν στις πολωνικές εκλογές αλλά δεν σχημάτισε κυβέρνηση, το λεγόμενο Νόμου και Δικαιοσύνης ή PiS, κατέβασε τα ρολά στην κρατική τηλεόραση TVP ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καρατομήσεις διευθυντικών στελεχών της από τον νέο «υπερευρωπαίο» πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ. «Αυτό το γκριζόμαυρο στην οθόνη θυμίζει πραξικόπημα», σχολίασε η ιταλική Repubblica.

«Οταν επανήλθε το σήμα ο κόσμος είδε να παίζει μια παλιά τηλεοπτική σειρά με έναν ιερέα που υποδύεται τον ντετέκτιβ. Πολύ συμβολική επιλογή για ένα κόμμα που μέχρι τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου καταπίεζε την Πολωνία με τον εξτρεμιστικό καθολικισμό του και τον σκοταδισμό του. Τώρα το παίζει θύμα του Τουσκ που ‘‘έφερε το τέλος της δημοκρατίας’’».

Υστερα από αυτήν την εισαγωγή οι Ιταλοί έγραψαν: «Η αλήθεια είναι ότι ο Τουσκ και εν όψει ευρωεκλογών προσπαθεί να καθαρίσει τα δημόσια μέσα ενημέρωσης από την επιρροή του PiS. Η νέα κυβέρνηση έδιωξε τους διευθυντές της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του πρακτορείου ειδήσεων και ανακοίνωσε ότι ασκεί το εκ του νόμου δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Στα παλαιά στελέχη αυτών των media απαγορεύτηκε ακόμη και να πατήσουν το πόδι τους στα παλιά γραφεία τους».

Οι του PiS διοργάνωσαν διαμαρτυρία στο κεντρικό γραφείο του TVP, στη Βαρσοβία, και ανακοίνωσαν ότι υπερασπίζονται τη δημοκρατία και τον αντιπολιτευτικό λόγο. «Μόνο που οι ίδιοι όταν ήταν στην εξουσία επί μία οκταετία είχαν φιμώσει την αντιπολίτευση, είχαν διώξει όλους τους αδέσμευτους δημοσιογράφους και είχαν μετατρέψει τα κρατικά media σε φερέφωνα του κόμματος.

»Μάλιστα είχαν συμβάλει στην εξάπλωση του μίσους με εκστρατείες εναντίον των πολιτικών αντιπάλων τους, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, των μεταναστών και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης όταν επιχείρησε να περιορίσει την μετατόπιση της πολωνικής κυβέρνησης στον αυταρχισμό. Επί PiS η Πολωνία κατρακύλησε δεκάδες θέσεις στη λίστα περί ελευθερίας του Τύπου και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν τη μετατροπή της δημόσιας πληροφόρησης σε προπαγάνδα».

Και κατέληξαν οι Ιταλοί: «Σύμφωνα με την αμερικανοπολωνή συγγραφέα και σύζυγο του σημερινού υπουργού Εξωτερικών Σικόρσκι, την Αν Εϊπλμπaουμ ακόμη και η βάναυση δολοφονία του δημάρχου του Γκντανσκ, του Πάβελ Αντάμοβιτς, το 2019, ήταν αποτέλεσμα της σκληρής και επίμονης εναντίον του εκστρατείας των δημοσίων ΜΜΕ. Σε ένα βιβλίο της περιγράφει τη σκηνή. ‘‘Ενας προσφάτως αποφυλακισθείς εγκληματίας που έβλεπε την κρατική τηλεόραση πήδηξε στη σκηνή σε μια φιλανθρωπική συναυλία και μαχαίρωσε στο στήθος τον Αντάμοβιτς’’».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...