387
Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι | CreativeProtagon

Πολωνία: Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος… κλείνει το τηλέφωνο στον Σολτς

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2023, 09:00
Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι
|CreativeProtagon

Πολωνία: Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος… κλείνει το τηλέφωνο στον Σολτς

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2023, 09:00

Δεν ξέρουμε αν θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα, εάν κρίνουμε πάντως από τα πεπραγμένα του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας, πιθανώς και ναι. Σε ένα διαφημιστικό σποτ που προβάλλεται εν όψει των εκλογών στη χώρα, ο Κατσίνσκι κλείνει πολύ απαξιωτικά το τηλέφωνο στον γερμανό πρέσβη την ώρα που εκείνος του μεταφέρει ένα μήνυμα του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς.

Είναι σαφές ότι το σποτ έχει ως στόχο να ενισχύσει το αντιγερμανικό αίσθημα της κοινής γνώμης, όπως αναφέρουν οι Times. Στο βίντεο, που ανέβηκε στο Twitter/X, ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτης του Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), λαμβάνει ένα τηλεφώνημα στο κινητό του από τον γερμανό πρέσβη, ο οποίος του λέει ότι ο Σολτς θέλει να συζητήσουν οι δύο τους για τα όρια συνταξιοδότησης στην Πολωνία. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουν ίδια, όπως ήταν υπό τον πρωθυπουργό Τουσκ» λέει ο πρέσβης.

Ο Κατσίνσκι, με πολύ μπλαζέ ύφος, απαντά ότι το ζήτημα θα αποφασιστεί από τον πολωνικό λαό σε δημοψήφισμα. «Ο Τουσκ δεν είναι εδώ πλέον και αυτές οι συνήθειες τελείωσαν» λέει, πριν κλείσει το τηλέφωνο «στα μούτρα» του πρέσβη.

Το σποτ στοχεύει να χτυπήσει τον βασικό αντίπαλο του PiS, την Πολιτική Πλατφόρμα (Platforma Obywatelska), το κόμμα του οποίου ηγείται ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην Πρωθυπουργός της χώρας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι καλές σχέσεις του Τουσκ με τη Γερμανία είναι πασίγνωστες.

Ο Τουσκ ανέβασε το όριο συνταξιοδότησης λίγο πριν χάσει την εξουσία από το PiS. Το κόμμα του Κατσίνσκι ανέτρεψε την απόφαση και θα θέσει το ζήτημα σε δημοψήφισμα το οποίο θα γίνει μαζί με τις εκλογές. Εάν το PiS κερδίσει τις εκλογές της 14ης Οκτωβρίου, θα είναι η τρίτη θητεία του στην κυβέρνηση.

Το βίντεο προκάλεσε σάλο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου πολλοί χρήστες μοντάρισαν ερωτήσεις προς τον Κατσίνσκι για τα δικαιώματα των γυναικών, τη δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου εκείνος να τους «κλείσει το τηλέφωνο».

Ο ίδιος απάντησε με μια δήλωση στην οποία υπερασπίζεται το σποτ και λέει ότι έχει σημειώσεις από μια συνάντηση ανάμεσα στον Τουσκ και την Ανγκελα Μέρκελ, στην οποία συζήτησαν το θέμα της συνταξιοδότησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το PiS στρέφεται εναντίον της Γερμανίας. Πέρυσι ο Κατσίνσκι είχε πει ότι «η Πολωνία δεν θα μπει ποτέ στον ρωσογερμανικό άξονα που θέλει να κυβερνήσει την Ευρώπη».

Η γερμανική πρεσβεία στη Βαρσοβία απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι «δεν θα σχολιάσει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Πολωνία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...