375
H Mέριλιν σε δυο στιγμές έξω από το σπίτι της | Photo by Gene Lester/Getty Images/CreativeProtagon

Πολιτιστικό μνημείο το σπίτι της Μέριλιν Μονρόε – δεν κατεδαφίζεται

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 11:15
H Mέριλιν σε δυο στιγμές έξω από το σπίτι της
|Photo by Gene Lester/Getty Images/CreativeProtagon

Πολιτιστικό μνημείο το σπίτι της Μέριλιν Μονρόε – δεν κατεδαφίζεται

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 11:15

Μια πάμπλουτη κληρονόμος και ο σύζυγός της αγόρασαν το σπίτι στο οποίο έζησε τους τελευταίους μήνες της ζωής της και στο οποίο πέθανε η Μέριλιν Μονρόε, με σκοπό να το κατεδαφίσουν. Το σπίτι σώθηκε από την κατεδάφιση αφού η πόλη του Λος Αντζελες το ανακήρυξε ιστορικό, πολιτιστικό μνημείο.

Το αποικιακού ρυθμού κτίσμα βρίσκεται στην κατάφυτη περιοχή Μπρέντγουντ και αποτέλεσε, όπως υπενθυμίζουν οι Times, αντικείμενο διαμάχης που έφερε αντιμέτωπους εκείνους που ήθελαν να διατηρηθεί, με μια κληρονόμο δισεκατομμυρίων δολαρίων και τον τηλεοπτικό παραγωγό σύζυγό της.

Η Μπρίνα Μίστιν και ο Ρόι Μπανκ, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες της διπλανής οικίας, αγόρασαν το ακίνητο προς 8,35 εκατ. δολάρια, τον Ιούλιο του περασμένου έτους, και ήθελαν να το κατεδαφίσουν ώστε να επεκτείνουν το οικόπεδό τους.

Ωστόσο, οι θαυμαστές της Μονρόε αντιτάχθηκαν στα σχέδια και κέρδισαν τη μάχη, αφού το δημοτικό συμβούλιο του Λος Αντζελες ψήφισε ομόφωνα να χαρακτηριστεί το ακίνητο ως πολιτιστικό μνημείο.

Η Κιμ Κούπερ και ο Ρίτσαρντ Σέιβ, ιδιοκτήτες την εταιρείας Esotouric, που διοργανώνει ξεναγήσεις στο Λος Αντζελες, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκστρατεία για τη διάσωση του σπιτιού.

«Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μεγάλη ανακούφιση σήμερα επειδή κάτι που γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό προστατεύεται», είπε ο Κούπερ στους Times. «Η πόλη έκανε το σωστό».

Η Τρέισι Παρκ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου, της οποίας η εκλογική περιφέρεια περιλαμβάνει το σπίτι, είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης ότι «το να δούμε το ακίνητο να γκρεμίζεται από μπουλντόζες θα ήταν καταστροφικό» για την πόλη.

«Το να χαθεί αυτό το κομμάτι της Ιστορίας, το μόνο σπίτι που είχε ποτέ η Μονρόε, θα ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα για την ιστορική διατήρηση και για μια πόλη όπου λιγότερο από το 3% των ιστορικών τοποθεσιών συνδέονται με γυναίκες», είπε η Παρκ.

Αν και η Μίλστιν και ο Μπανκ δεν μπορούν να κατεδαφίσουν το ακίνητο, η Παρκ είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης ότι θα υποβάλει πρόταση για να περιοριστεί ο αριθμός των τουριστικών λεωφορείων που επισκέπτονται την τοποθεσία.

Οι ιδιοκτήτες παραπονέθηκαν ότι η πολυκοσμία έχει κάνει τη ζωή τους κόλαση. Η Παρκ πρότεινε επίσης ότι το σπίτι θα μπορούσε να μεταφερθεί σε διαφορετική τοποθεσία για να γίνει πιο εύκολα προσβάσιμο στους επισκέπτες.

Η Μονρόε ήταν ήδη μεγάλη σταρ του Χόλιγουντ όταν αγόρασε το σπίτι για 75.000 δολάρια το 1962. Πέθανε, έξι μήνες αργότερα, στην κρεβατοκάμαρά της από υπερβολική δόση, σε ηλικία 36 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...