470
|

Βατικανό εναντίον Avatar

Βατικανό εναντίον Avatar

Για ποιο λόγο άραγε το Βατικανό, μέσω του ραδιοφώνου που ελέγχει και της φιλικότατα προσκείμενης εφημερίδας του Osservatore Romano, καταδίκασε το Avatar; Η απάντηση είναι προφανής.

Βλέποντας την ταινία του Κάμερον ως την αιχμή του δόρατος της στροφής του κόσμου προς την οικολογία, φοβάται πως η Φύση μετατρέπεται στα μάτια της κοινής γνώμης σε μια νέα Θεότητα, σαν την καταδιωγμένη φωνή της σοφίας, όπως κάποτε ήταν ο Χριστός με τους μαθητές του και τους πρώτους χριστιανούς. Φυσικά, αν η ταινία ήταν μικρή και καλλιτεχνική, δεν θα κουνιόταν φύλλο. Τώρα που πάει για παγκόσμιο ρεκόρ εισπράξεων, το Βατικανό αισθάνεται την ανάγκη να προειδοποιήσει κάποιους από τους πιστούς που πληρώνουν εισιτήριο για να θαμπωθούν, να μην τσιμπήσουν από τα πνευματικά σημάδια της πλοκής.

Ο καθολικισμός παραμένει μια ιμπεριαλιστική και αυστηρή υπόθεση, όσο κι αν έχουν περάσει τα χρόνια, όσο κι αν σκάνδαλα έχουν θολώσει την σεπτή εικόνα του. Αθάνατο δόγμα. Και στο σινεμά, δεν χαρίζεται. Με τον Τελευταίο Πειρασμό του Σκορσέζε, σκοτώθηκαν άνθρωποι σε αίθουσα στην Ιταλία, πριν σταματήσει να προβάλλεται. Εδώ οι Πεφωτισμένοι του Ρον Χάουαρντ, που όσοι τους είδαν, δε μπορεί να μην κατάλαβαν πως μάλλον υπέρ της ιδέας του Πάπα ήταν, έφαγαν πόρτα από το Βατικανό. Βρέθηκα στη Ρώμη για συνεντεύξεις της συγκεκριμένης ταινίας και διαπίστωσα πως κύκλοι της Εκκλησίας παρακώλυσαν την τελευταία στιγμή το στούντιο παραγωγής, καθώς έβαλαν λυτούς και δεμένους για να μη παραχωρηθούν ή νοικιαστούν για δεξιώσεις και εκδηλώσεις για την ταινία, χώροι που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την επίσημη Εκκλησία.

Αυτή την εβδομάδα βγαίνει στις αίθουσες ο Εκλεκτός, με τον Ντένζελ Γουόσινγκτον στο ρόλο ενός μοναχικού σαμουράι που μεταφέρει ευλαβικά έναν ιερό τόμο με βιβλικές αναφορές σε μια κατεστραμμένη Αμερική. Είναι η πιο απερίστροφα χριστιανική ταινία από την εποχή του Πάθους του Χριστού, και σίγουρα μια από εκείνες που θα κινητοποιήσει ένα μεγάλο συντηρητικό κοινό, που συνήθως δεν πάει σινεμά για να μην χρηματοδοτεί, όπως υποστηρίζει, το άθεο, άρα διεφθαρμένο Χόλιγουντ. Είναι ο κόσμος (εκατομμύρια άνθρωποι, διόλου αμελητέοι ποσοτικά), που ακούει δεξιό ραδιόφωνο, έχει ανεβάσει το Fox σε πρώτο ενημερωτικό κανάλι, αντιμάχεται σθεναρά τη θεωρία της εξέλιξης και μορφώνεται στο σπίτι του, αν μιλάμε για την Αμερική.

Βρισκόμαστε, κατά κάποιον περίεργο τρόπο, στην εποχή του κατηχητικού, όταν ένα έργο τέχνης πρέπει να είναι εγκεκριμένο από την πνευματική αρχή. Όλα τα άλλα, αμαρτωλά. Ακόμη και το Avatar, που μας προτρέπει, με τη μορφή έκδηλου και μάλλον βαρετού μηνύματος, να σεβαστούμε τον πλανήτη.

Την πιο καλή δουλειά την είχαν κάνει εκείνοι οι Έλληνες δικηγόροι που, πριν από μερικά χρόνια, ήθελαν μανιωδώς να μηνύσουν τον Όλιβερ Στόουν γιατί έβγαλε αδελφή τον Μεγαλέξαντρο, κι έτσι να σταματήσουν την προβολή, αλλά άλλαξαν γνώμη και υποστήριξαν πως δεν άξιζε τον κόπο να ασχοληθούν με μια τόσο κακή ταινία διαφημίζοντας την. Να μια καλή μέθοδος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News