676
Πάνω από τέσσερις δεκαετίες, από τότε που επιβλήθηκε διεθνώς, η αισθητική του Armani παραμένει επίκαιρη | Peter White/Getty Images

Τζόρτζιο Αρμάνι, ένας εκπληκτικός designer πέρα από τη μόδα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 17:05
Πάνω από τέσσερις δεκαετίες, από τότε που επιβλήθηκε διεθνώς, η αισθητική του Armani παραμένει επίκαιρη
|Peter White/Getty Images

Τζόρτζιο Αρμάνι, ένας εκπληκτικός designer πέρα από τη μόδα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 17:05

Γεννημένος στις  11 Ιουλίου 1934, ο Τζόρτζο Αρμάνι πλησιάζει τα 90 και όμως, εξακολουθεί να είναι επικεφαλής του διάσημου οίκου, τον οποίο ίδρυσε πριν από 48 χρόνια.  Αναμφίβολα εντυπωσιακό· αυτό που αξίζει, όμως, να σχολιαστεί πραγματικά, είναι το γεγονός ότι η αισθητική του διάσημου ιταλού designer, που έγινε για πρώτη φορά παγκοσμίως γνωστός πριν από 43 χρόνια, όταν έντυσε τον Ρίτσαρντ Γκιρ και την Λόριν Χάτον στο «American Gigolo», εξακολουθεί να είναι επίκαιρη.

Να σημειωθεί παρεμπιπτόντως, ότι το μόνο ρούχο Armani που φορούσε η Χάτον σε εκείνη την ταινία, ήταν μια καμπαρντίνα. Η εικόνα της παραμένει, ωστόσο, ανεξίτηλη και το γεγονός ότι η 79χρονη πλέον ηθοποιός, επιχειρηματίας και θρυλικό μοντέλο εξακολουθεί να είναι «Armani Girl» τα λέει όλα, γράφει στην Telegraph η Λίζα Αρμστρογκ, επικεφαλής των συντακτών μόδας της βρετανικής εφημερίδας.

Ο Τζόρτζιο Αρμάνι | Peter White/Getty Images

Οι διασημότητες εξακολουθούν να πηγαίνουν στις επιδείξεις του και να φορούν τα ρούχα του, τόσο σε μεγάλες εκδηλώσεις όσο και στην πραγματική ζωή. Στις 4 Ιουλίου, στο φετινό ντεφιλέ της νέας συλλογής «Armani Privé» για το Φθινόπωρο /Χειμώνα 2023-2024 στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, ήταν παρούσες οι Λόρα Ντερν, Φελίσιτι Τζόουνς, Κέιτ Χάντσον και η Εμα Τόμσον με τον σύζυγό της Γκρεγκ Γουάιζ και την κόρη τους Γκάια Γουάιζ.

Ο λόγος που εμφανίζονται τόσες σταρ δεν είναι μόνο επειδή πληρώνονται για να το κάνουν. Συχνά στον οίκο Armani, εξάλλου, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο (και σίγουρα όχι όπως συμβαίνει σε μερικούς γαλλικούς οίκους)· έρχονται γιατί τα ρούχα του Armani τούς κάνουν, για οποιαδήποτε περίσταση. Το ίδιο, εξάλλου, ισχύει και για πιο κανονικούς ανθρώπους, δηλαδή όσους δεν βγάζουν τα λεφτά τους στη βιομηχανία του θεάματος. Σε οποιαδήποτε εκδήλωση, στην οποία εμφανίζονται πλούσιοι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, οι πιο άνετοι συχνά είναι ντυμένοι με Armani.

Διαχρονικά μοντέλα της συλλογής «Armani Privé» στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού (REUTERS/Sarah Meyssonnier)

Παραδόξως, οι επιδείξεις του διάσημου ιταλικού οίκου στην πασαρέλα είναι συχνά μια διαφορετική ιστορία. Ανέκαθεν, ο Αρμάνι προτιμούσε τα αδύνατα μοντέλα ενώ του αρέσει να συμπληρώνει τα looks του με πρωτότυπα μακιγιάζ και χτενίσματα. Και τα μοντέλα περπατούν τόσο αργά, που ένα κοινό συντονισμένο με την ταχύτητα του κλείστρου φωτογραφικής μηχανής, μπορεί να ανησυχήσει, σημειώνει η Αρμστρογκ στην Telegraph. Ωστοσο, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι απαραίτητα προς όφελος των ρούχων του. Ο μεγάλος ιταλός couturier ήταν πάντα καλύτερος στο κόκκινο χαλί, αλλά το «Armani Privé» -που ο ίδιος αποκαλεί «κλάδο υψηλής μόδας» της εταιρείας του- είναι η γένεση των περισσότερων εμφανίσεων σε τελετές απονομής βραβείων· και είναι πάντα διασκεδαστικό να βλέπεις τι μπορεί να φορεθεί στα επόμενα Οσκαρ, για παράδειγμα.

Από τα πιο αγαπημένα φορέματα είναι μερικές βραδινές τουαλέτες στράπλες, με καμπύλες, στενή φούστα, και βαθύ ντεκολτέ, που δημιουργούν μια σιλουέτα η οποία εύκολα μπορεί να γίνει κακόγουστη. Οχι όμως αν τις έχει σχεδιάσει ο Αρμάνι, σε μαύρο βελούδο ή τούλι με στρώσεις από παγιέτες, και μπουστάκια με τριαντάφυλλα. Στην πασαρέλα της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού, εντύπωση έκαναν επίσης τα φορέματα με χάντρες κόκκινης λάκας, ένα ολοφάνερο νεύμα του οίκου Armani στην κινεζική αγορά του. (Δείτε στο βίντεο κάτω το ντεφιλέ «Armani Privé» στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού)

Ωστόσο, το πραγματικά εντυπωσιακό είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Αρμάνι σχεδιάζει ένα πολύ μεγάλο μέρος της συλλογής «Armani Privé», έτσι ώστε να είναι ρούχα που μπορούν να φορεθούν και εκτός κόκκινου χαλιού. Σκεφτείτε, για παράδειγμα ένα σακάκι χωρίς γιακά με navy blue στίγματα ή κεντημένο με χάντρες, φορεμένο με σατέν παντελόνι ή στενή μάξι φούστα (βασική τάση στη φετινή Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού). Δεν θα βρίσκατε που να το φορέσετε; Και δεν θα το φορούσατε  για πάντα;

Το σίγουρο είναι ότι το στιλ Armani δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα, γιατί κατά κάποιον τρόπο έχει υπερβεί τη μόδα, παρατηρεί η Αρμστρονγκ στην Telegraph. Ο Τζόρτζιο Αρμάνι καθόρισε τη δική του αισθητική πριν από δεκαετίες –όπως έκαναν επίσης η Κοκό Σανέλ και ο Ιβ Σεν Λοράν– και έμεινε πιστός σε αυτή, κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο στον σημερινό ασταθή κόσμο της μόδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...