862
|

Tο καλύτερο επίσημο πρόγραμμα των τελευταίων ετών

Tο καλύτερο επίσημο πρόγραμμα των τελευταίων ετών

Με μια θεαματική σύναξη σκηνοθετών, το 64ο φεστιβάλ Καννών διαθέτει το πιο δυνατό πρόγραμμα των τελευταίων ετών και υπόσχεται σκληρό συναγωνισμό για το Χρυσό Φοίνικα. Τρεις νικητές του κορυφαίου επάθλου επιστρέφουν με τα καινούρια τους φιλμ: ο Νάνι Μορέτι με το Habemus Papam, ο Λαρς φον Τρίερ με τη Μελαγχολία, όπου πρωταγωνιστούν η Κίρστεν Ντανστ στο ρόλο μιας γυναίκας που παντρεύεται την ίδια στιγμή που ένας πλανήτης απειλεί να συγκρουστεί με τη Γη, και οι δις νικητές αδελφοί Νταρντέν από το Βέλγιο, με το Le Gamin au Velo. Τον Φοίνικα διεκδικούν επίλεκτοι από προηγούμενες χρονιές, που έφτασαν κοντά στο Φοίνικα αλλά δεν τα είχαν καταφέρει.

Πρώτος και καλύτερος ο Πέδρο Αλμοδόβαρ με το La Piel que Habito, με τον Αντόνιο Μπαντέρας στο ρόλο ενός πλαστικού χειρουργού που παίρνει εκδίκηση για τους βιαστές της κόρης του, καθώς και ο Φινλανδός Άκι Καουρισμάκι, ο Τούρκος Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν με το Μια Φορά κι έναν Καιρό στην Ανατολία, και ο Γάλλος Αλέν Καβαλιέ, διακριθής για το Therese πριν από πολλά χρόνια. Είναι τέτοια η πίεση που ένας ακόμη νικητής Φοίνικα, ο Γκας Βαν Σαντ, εκτοπίστηκε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, κάνοντας την πρεμιέρα με το Restless, μια παράξενη ιστορία με φαντάσματα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τον έρωτα μιας ετοιμοθάνατης κοπέλας με ένα αγόρι που λατρεύει τις κηδείες!

Στο επίσημο διαγωνιστικό φιγουράρουν τέσσερεις γυναίκες: η Γαλλίδα Μαϊγουάν με το αστυνομικό δράμα Polisse, η αμερικανίδα Λιν Ράμσεϊ με το We Need to Talk about Kevin με την Τίλντα Σουίντον, η γιαπωνέζα Ναόμι Καβάσε, η οποία πριν από 4 χρόνια είχε πάρει το μεγάλο βραβείο της επιτροπής με το πένθιμο Mourning Forest, και η νεοεισεχόμενη αυστραλή Τζούλια Λι με την Ωραία Κοιμωμένη, σε παραγωγή της Τζέιν Κάμπιον. Εκπλήξεις είναι οι συμμετοχές του Δανού Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν, του ρουμανικής καταγωγής Ράντου Μιχαϊλεάνου και του Αυστριακού Μάρκους Σλάιντσερ με το Michael.

Τα φιλμ της τελευταίας στιγμής είναι ο Καλλιτέχνης του επίσης Γάλλου Μισέλ Χαζαναβίτσιους και οι ταινίες από τους φυλακισμένους Τζαφάρ Παναχί και Μοχάμεντ Ρασούλοφ, που συμβολικά αλλά και ουσιαστικά στρέφονται ενάντια στην καλλιτεχνική ανελευθερία του ιρανικού καθεστώτος.

Ήδη νικητής του βραβείου ερμηνείας για το She’s so Lovely από το 1997, ο Σον Πεν πρωταγωνιστεί σε δυο ταινίες στο διαγωνιστικό. Το This Must be the Place του ταλαντούχου Ιταλού Πάολο Σορεντίνο, ο οποίος επιστρέφει στις Κάννες μετά το προπέρσινο Il Divo, κι το πολυαναμενόμενο Δέντρο της Ζωής του Τέρενς Μάλικ, που ήταν να προβληθεί πέρυσι αλλά ο σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή και παρέδωσε το τελικό μοντάζ της ταινίας του μόλις πριν λίγες ενδομάδες- συμπρωταγωνιστούν ο Μπραντ Πιτ και η Τζέσικα Τσαστέιν. Το φεστιβάλ ανοίγει, εκτός συναγωνισμού όπως το συνηθίζει, ο Γούντι Άλεν με το Μεσάνυχτα στο Παρίσι, μια ερωτική επιστολή στην Πόλη του Φωτός, με τον Όουεν Γουίλσον και την Κάρλα Μπρούνι. Ανοιχτές είναι οι προβλέψεις για το αν θα τη συνοδέψει στην πρεμιέρα ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος φυσικά δεν θα ήθελε να δει το εκτός συναγωνισμού γαλλικό φιλμ Η Κατάκτηση των Ηλυσίων Πεδίων του Ξαβιέ Ντυρινζέ με τον Ντενί Πονταλιντές, που κανείς δε γνωρίζει κατά πόσο τον «καίει» πολιτικά, ή απλώς παρακολουθεί και καταγράφει δραματικά την άνοδο του στην εξουσία. Το φιλμ της λήξης είναι το Les Bien Aimes του Κριστόφ Ονορέ, μια ρομαντική κομεντί που τέμνει σημαντικά γεγονότα του 20ου αιώνα, με πρωταγωνιστές την Κατρίν Ντενέβ, την κόρη της Κιάρα Μαστρογιάνι, και το διάσημο σκηνοθέτη και περιστασιακά ηθοποιό Μίλος Φόρμαν.

Το χολιγουντιανό θέαμα δεν θα λείψει, αφού στις Κάννες θα βρίσκονται ο Τζόνι Ντεπ, η Πενέλοπε Κρουζ και ο Ρόμπ Μάρσαλ, ο οποίος αντικατέστησε στο τιμόνι του σκηνοθέτη τον Γκορ Βερμπίνσκι για το τέταρτο μέρος των Πειρατών της Καραϊβικής. Η Αντζελίνα Τζολί, προφανώς με την πολυεθνική κουστωδία των παιδιών και σίγουρα έχοντας στο πλευρό της τον διαγωνιζόμενο σύζυγο της, θα βρίσκεται στις Κάννες, μαζί με τον Τζακ Μπλακ, συμπρωταγωνιστή της στην εκτός συναγωνισμού συνέχεια της κωμωδίας κινουμένων σχεδίων Kung Fu Panda. Ο Μελ Γκίμπσον δήλωσε πως δεν θα είναι παρών στις Κάννες για να συναντήσει τους δημοσιογράφους για το The Beaver. Η σκηνοθέτης και πιστή φίλη του Τζόντι Φόστερ τον στήριξε, δίνοντας του το ρόλο ενός αυτοκτονικού που φαντασιώνεται πως είναι κάστορας, για να μπορέσει να λειτουργήσει ως οικογενειάρχης και επαγγελματίας.

Πάντως, παρά τη μάλλον ελλειπή εκπροσώπηση από πλευράς ταινιών και κυρίως μεγάλων ονομάτων, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης διστακτικότητας των μεγάλων στούντιο να ρισκάρουν μια μεγάλη πρεμιέρα την άνοιξη, η αγορά που λειτουργεί παράλληλα αναμένεται να φιλοξενήσει πολλούς διανομείς και παραγωγούς από τις ΗΠΑ, που εδώ και μερικά χρόνια απέφυγαν να ταξιδέψουν λόγω της κρίσης. Τα deals θα είναι καυτά, και θα προβληθούν πολλές ταινίες και πρώτα αποσπάσματα, αποκλειστικά για τους υποψήφιους αγοραστές ξένων χωρών.

Σε μια καινοτομία του φεστιβάλ, τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο ιταλός δημιουργός του Κομφορμίστα, του Τελευταίου Αυτοκράτορα και του Τελευταίου Ταγκό στο Παρίσι, ο οποίος δεν έχει ποτέ βραβευτεί με Χρυσό Φοίνικα, παρά την τόλμη και την παρέμβαση του στο χάρτη του παγκόσμιου σινεμά. Ένας ακόμη τιτάνας του κινηματογράφου που δεν κρίθηκε ικανός για Χρυσό Φοίνικα, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα τιμηθεί για την επέτειο των 40 χρόνων από τη φουρτούνα που προκάλεσε το Κουρδιστό Πορτοκάλι, μια προφητεία για τη σύγχρονη βία, με αποκατεστημένη κόπια και την παρουσία της συζύγου του Κριστιάν, του παραγωγού του Γιαν Χάρλαν και του πρωταγωνιστή Μάλκολμ Μακ Ντάουελ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News