Κατρίν c' est fini, είπε με τον τρόπο του ο υφυπουργός πολιτισμού Κ. Τζαβάρας στην Κατρίν Βελισσάρη, ζητώντας την παραίτησή της από την διεύθυνση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, όπως και την παραίτηση σύσσωμου του διοικητικού συμβουλίου υπό τον συγγραφέα και ακαδημαϊκό Θανάση Βαλτινό. Αιτία, οι υποψίες για αδιαφανείς και μεροληπτικούς χειρισμούς επιτροπής που λειτουργούσε στους κόλπους του ΕΚΕΒΙ, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ προγράμματος “Φιλαναγνωσία”, υποψίες που προέκυψαν από τεκμηριωμένα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και υπονομεύουν το όποιο κύρος του θεσμού.
Η υπόθεση αφορά διαγωνισμό για την αγορά βιβλίων, αντίτυπα των οποίων προορίζονται για χίλια περίπου δημοτικά σχολεία, προκειμένου να τονωθεί το ενδιαφέρον των παιδιών για τη λογοτεχνία και το διάβασμα. Δεν παίζονται τεράστια ποσά εδώ, όπως παλιότερα με τις σχολικές βιβλιοθήκες (μια άλλη, πολύ πιο θλιβερή ιστορία). Μιλάμε για ένα κονδύλι γύρω στις 340.000 ευρώ, για μια μικρή ένεση ρευστού προς τον εκδοτικό κόσμο που κλυδωνίζεται.
Με το που έγινε γνωστή η λίστα των επιλεγμένων τίτλων, άρχισαν κι οι διαμαρτυρίες. Αναμενόμενο, πάντα έτσι γίνεται, καμιά λίστα δεν είναι ιδανική. Η πληθωρική παρουσία σ' αυτήν των εκδόσων “Πατάκη”, οίκου που πρωτοστατεί ούτως ή άλλως στην παραγωγή παιδικών βιβλίων, θα μπορούσε να είναι δικαιολογημένη. Το γεγονός όμως ότι δυο τουλάχιστον συγγραφείς του, ο Μάνος Κοντολέων και ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, που αν και μέλη της επιτροπής, επίσης εκπροσωπούνται πληθωρικά με έργα τους στη λίστα, δεν καταπίνεται εύκολα.
Κάποιοι χαρακτήρισαν θεατρική την κίνηση του υφυπουργού, οι άμεσα θιγόμενοι μάλιστα την κατήγγειλαν στον πρωθυπουργό ως “αήθη”. Κάποιοι άλλοι δεν κρύβουν τη χαρά τους: η γαλλίδα τεχνοκράτισσα με τα σπαστά ελληνικά, ακλόνητη στο πόστο της από το 2004, βρήκε το μάστορά της. Το σίγουρο είναι πως το Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει, μια τακτική που ευδοκίμησε κατά κόρον επί ευημερίας, εκλαμβάνεται ξανά σαν ρετσινιά. Προσωπικά δεν με πειράζει καθόλου. Εσάς;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News