1035
Σε πάρκα, πλατείες και αρχαιολογικούς χώρους της Ρώμης προβάλλονται κλασικές ταινίες | romacinemafest.it

Τα εκπληκτικά (δωρεάν) θερινά σινεμά της Ρώμης

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2024, 18:30
Σε πάρκα, πλατείες και αρχαιολογικούς χώρους της Ρώμης προβάλλονται κλασικές ταινίες
|romacinemafest.it

Τα εκπληκτικά (δωρεάν) θερινά σινεμά της Ρώμης

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2024, 18:30

Τα θερινά σινεμά δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό προνόμιο. Πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο φιλοξενούν το καλοκαίρι προβολές ταινιών κάτω από τα αστέρια. Αλλά φαίνεται ότι η Ρώμη μπορεί να το κάνει καλύτερα, αφού από τον Ιούνιο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, οι δωρεάν προβολές σε υπαίθριους, σε κάποιες περιπτώσεις και αυτοσχέδιους, κινηματογράφους γίνονται αναπόσπαστο στοιχείο του ιταλικού καλοκαιριού.

Οταν τελικά οι θερμοκρασίες πέφτουν τα βράδια, οι ντόπιοι συρρέουν σε εμβληματικές πλατείες και πάρκα όπου γίνονται προβολές διάσημων ιταλικών και διεθνών ταινιών, γράφει στους Financial Times η Τζουλιάνα Ρικότσι, διευθύντρια του γραφείου της βρετανικής εφημερίδας στη Ρώμη, παρουσιάζοντας έναν οδηγό με τα θερινά σινεμά σε ρωμαϊκά αξιοθέατα.

Η Αιώνια Πόλη προσφέρει μια απαράμιλλη, μαγική εμπειρία σε μερικές από τις πιο όμορφες ιστορικές τοποθεσίες στον κόσμο, από τη Βίλα Μποργκέζε μέχρι το Κολοσσαίο. Σε ορισμένες τοποθεσίες, σημειώνει η Ρικότσι, υπάρχουν καθίσματα και βανάκια ή κιόσκια που πωλούν φαγητό και ποτά, ενώ άλλες είναι πιο χαλαρές και οι θεατές φέρνουν τα δικά τους χαλιά, πτυσσόμενες καρέκλες, πίτσα και πανίνι.

Ο οδηγός δημοσιεύεται στο πλαίσιο της ενότητας των FT Globetrotter για τη Ρώμη. Ιδού, λοιπόν, τα διάσημα αξιοθέατα της ιταλικής πρωτεύουσας που το καλοκαίρι φιλοξενούν δωρεάν προβολές διάσημων ταινιών:

Κολοσσαίο, Ναός της Αφροδίτης
Ενα υπαίθριο σινεμά 800 θέσεων δημιουργείται κάθε καλοκαίρι ανάμεσα στο Κολοσσαίο και τον Ναό της Αφροδίτης στη Ρώμη (colosseo.it)

Τον Ιούλιο, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν προβολές στον χώρο ανάμεσα στο διάσημο αμφιθέατρο και τα ερείπια του Ναού της Αφροδίτης: Υπάρχουν 800 διαθέσιμες θέσεις, αλλά γεμίζουν γρήγορα και συχνά γίνεται μια παρουσίαση για την ταινία μια ώρα πριν από την προβολή. Φέτος μεταξύ άλλων θα προβληθούν κλασικά έργα όπως τα «Μπελίσιμα» (1951) του Λουκίνο Βισκόντι, «Είχαμε αγαπηθεί τόσο» («C’eravamo Tanto Amati», 1974) του Ετορε Σκόλα και, φυσικά, το «Διακοπές στη Ρώμη» (1953) του Γουίλιαμ Γουάιλερ. Οι ιταλικές ταινίες έχουν υπότιτλους στα αγγλικά. Καθημερινά στις 21.30, 8–17 Ιουλίου, colosseo.it

Πάρκο ντέλι Ακουεντότι (Πάρκο των Υδραγωγείων)
Υπαίθριο σινεμά πλάι στα ερείπια ενός αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου (romacinemafest.it)

Εδώ οι θεατές παρακολουθούν ταινίες καθισμένοι κοντά στα ερείπια ενός αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου, το οποίο θα αναγνωρίσουν ίσως όσοι έχουν δει τη «Γλυκιά Ζωή» (« La Dolce Vita», 1960) του Φεντερίκο Φελίνι ή και την «Τέλεια Ομορφιά» («La Grande Bellezza», 2015) του Πάολο Σορεντίνο. Οι δωρεάν προβολές γίνονται στην αρχική τους γλώσσα, χωρίς υπότιτλους για τις ιταλικές ταινίες. Υπάρχουν περισσότερες από 1.000 θέσεις, αλλά γεμίζουν σύντομα, και όσοι θέλουν μπορούν να φέρουν  μαζί τους φαγητό και ποτό. Καθημερινά στις 21.30, 4–25 Ιουλίου, romacinemafest.it

Πιάτσα Σαν Κοζιμάτο
Δωρεάν προβολές γίνονται και πλατεία του Σαν Κοζιμάτο στο Τραστέβερε (Il Cinema in Piazza)

Στην καρδιά του Τραστέβερε στη γραφική πλατεία του Σαν Κοζιμάτο αυτό το καλοκαίρι θα γίνουν δωρεάν προβολές ταινιών διάσημων δημιουργών όπως οι Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Ορσον Γουέλς και Γουές Αντερσον, στην αρχική τους γλώσσα, με ιταλικούς υπότιτλους. Υπάρχουν 500 θέσεις. Εκεί πωλούνται παγωτά, ποπ κορν και ποτά, ενώ τα κοντινά εστιατόρια ή πιτσαρίες προσφέρουν φαγητό σε πακέτο. Τετάρτη–Κυριακή στις 21.15 έως 14 Ιουλίου, ilcinemainpiazza.it

Πάρκο ντι Μόντε Τσιότσι
Περιμένοντας να αρχίσει η δωρεάν προβολή στο υπαίθριο σινεμά του Μόντε Τσιότσι (Facebook/Il Cinema in Piazza)

Το πάρκο (Parco di Monte Ciocci), ένα από τα νεότερα της Ρώμης, που άνοιξε για το κοινό μόλις το 2013 προσφέρει υπέροχη θέα στην πόλη και μαζί δωρεάν προβολές. Δεν παρέχονται θέσεις, επομένως χρειάζεται μαξιλάρι ή πτυσσόμενη καρέκλα (και σακάκι, γιατί το βράδυ μπορεί να κάνει ψύχρα), αλλά εκεί πωλούνται πανίνι, ποπ κορν, πατάτες τηγανιτές, φρούτα, αναψυκτικά, μπύρα και κρασί. Στα highlights της φετινής χρονιάς περιλαμβάνονται έργα των Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Μάρτιν Σκορσέζε και μια παρουσίαση της ταινίας «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας» (2004) του βραζιλιάνου Βάλτερ Σάλες, από τον ίδιο τον σκηνοθέτη. Θα προβληθούν επίσης ταινίες κινουμένων σχεδίων, όπως οι «Σρεκ», «Καρχαριομάχος» («Shark Tale») και «Μαδαγασκάρη», για τα παιδιά.  Οι ταινίες παίζονται στην αρχική τους γλώσσα με υπότιτλους. Τετάρτη–Κυριακή στις 21.15 έως 14 Ιουλίου, ilcinemainpiazza.it

Βίλα Μποργκέζε
Το «Ettore Scola» το υπαίθριο θέατρο και σινεμά στη βίλα Μποργκέζε διαθέτει 300 θέσεις (Casa Del Cinema)

Στους εκπληκτικούς χώρους του μεγαλύτερου δημόσιου πάρκου της Ρώμης, στο «Teatro all’aperto Ettore Scola», ένα υπαίθριο θέατρο και σινεμά 300 θέσεων που περιβάλλεται από δέντρα, γίνονται δωρεάν προβολές ταινιών. Οι ιταλικές ταινίες δεν έχουν αγγλικούς υπότιτλους, αλλά πολλές είναι τόσο γνωστές ώστε κατά πάσα πιθανότητα είνα εύκολο να τις παρακολουθήσουν και οι μη Ιταλοί (ευκαιρία να μάθουν μερικές ιταλικές λέξεις). Στα αγγλόφωνα έργα (με ιταλικούς υπότιτλους) περιλαμβάνονται κλασικά έπη όπως ο «Λόρενς της Αραβίας» (1962) του Ντέιβιντ Λιν και το «Πέρα από την Αφρική» (1985) του Σίντνεϊ Πόλακ, αλλά και οι «Απόγονοι» (2011) του Αλεξάντερ Πέιν και η «Ζωή του Πι» (2012) του Ανγκ Λι. Το Casa del Cinema, η ένωση που διοργανώνει τις προβολές, έχει ένα εστιατόριο σε κοντινή απόσταση, με πίτσα και ποτά σε πακέτο. Καθημερινά στις 21.30 έως 8 Σεπτεμβρίου.

Πάρκο στα τείχη του Αυρηλιανού (Parco delle Mura Aureliane)
Αφιέρωμα στον σπουδαίο εκλειπόντα ηθοποιό Ντόναλντ Σάδερλαντ στα Αυρηλιανά τείχη (Facebook/Comitato Mura Latine)

Το φεστιβάλ Il Cinema alle Mura, το οποίο γίνεται φέτος 10 ετών, διοργανώνεται από μια επιτροπή κατοίκων της περιοχής στο όμορφο πάρκο των Αυρηλιανών Τειχών. Η οθόνη βρίσκεται μπροστά σε ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα αρχαία τείχη στον κόσμο, που χτίστηκαν τον 3ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αυρηλιανό. Υπάρχουν περισσότερες από 200 θέσεις, αλλά όποιος θέλει μπορεί να καθίσει και στο γρασίδι. Στις εγκαταστάσεις υπάρχουν βαν με χοτ ντογκ και χάμπουργκερ, μπύρα και ποπ κορν. Το φετινό πρόγραμμα κυμαίνεται από τον «Μονομάχο» (2000) του Ρίντλεϊ Σκοτ μέχρι το «Big Fish: Απίθανες Ιστορίες» (2003) του Τιμ Μπάρτον και τον «Ανίκητο» («Invictus», 2009) του Κλιντ Ιστγουντ, ενώ για παιδιά και νοσταλγούς ενήλικες θα προβληθούν επίσης τα «Σρεκ» (2001) και  «Ψάχνοντας τον Νέμο» (2003), όλα στα ιταλικά χωρίς υπότιτλους. Τρίτη και Πέμπτη στις 9 μ.μ., μέχρι 7 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...