453
|

Στη γύρα με τον Billa Qause

Στη γύρα με τον Billa Qause

Από όλα τα κλισέ, περισσότερο με ενοχλούν αυτά που αναφέρονται στη μουσική. Τι το στριμώχνεις το μεγαλείο της σε φράσεις όπως «μουσικάρες», «τραγουδάρες», «μουσικές που σε ταξιδεύουν» κι άλλα τέτοια; Έλα όμως που βρέθηκα να λούζομαι ό,τι κοροϊδεύω. Ο νέος, τρίτος δίσκος του Billa Qause,«με ταξίδεψε». Μέσα σε σαράντα λεπτά πρόλαβα να πάω στην Ιαπωνία, το Μαρόκο, την Κίνα, το Πακιστάν, την Ινδία, την Τουρκία και την Αυστραλία. Μέσω των έθνικ ήχων, των μελωδιών και των ρυθμών ήμουν…

…«στη γύρα». Αυτός είναι και ο τίτλος του άλμπουμ στα γιαπωνέζικα, «Ζentai teki ni». Το πάντρεμα στις μουσικές κουλτούρες το άρχισε πειραματικά ο Billa Quase, δηλαδή ο Βασίλης από τον Άγιο Αρτέμιο της Αθήνας, και στη συνέχεια το δούλεψε ως ολοκληρωμένη ιδέα, επηρεασμένος από ταξίδια, εικόνες, ακούσματα και ταινίες. Το πέρασε ασφαλώς μέσα από το downtempo, soulful και hip hop φίλτρο, που αποτελεί και την κυρίαρχη μουσική του ταυτότητα, που απέκτησε από πολύ νωρίς. Από μικρός έπαιζε μανιωδώς με κουμπιά που έκαναν ήχους. Στην ηλικία των δώδεκα άρχισε να ακούει hip hop, όταν γνώρισε παίζοντας μπάσκετ στα ανοιχτά γήπεδα της γειτονιάς του, τον μέχρι σήμερα κολλητό του J. Melik. Αντάλλασσαν κασέτες ακόμη τότε, αρχές της δεκαετίας του ’90 ήταν. «Το τέταρτο κομμάτι από τη δεύτερη πλευρά τι είναι; Γράψε μου κι άλλα» έλεγε στον J. Melik ,δηλαδή τον Γιάννη που ήταν πιο «ψημένος» στους διαφορετικούς ήχους από την αφροαμερικανική κουλτούρα. Από τότε, ποτέ δεν αποχωρίστηκε τα pad του, δηλαδή τα κουμπάκια του, ούτε την περίοδο που δούλευε ως γραφίστας. Συνέχισε με δεκάδες παραγωγές και συνεργασίες, τρία προσωπικά άλμπουμ, ενώ συνεχώς κάτι καινούργιο φτιάχνει στο μυαλό του,ψάχνει, δοκιμάζει.

Έτσι όπως στην παρουσίαση του δίσκου του, πριν λίγες μέρες, δοκίμασε να εμφανιστεί με μια καθημερινή φορεσιά Ινδού, μια λευκή κελεμπία κι ένα λευκό καπέλο. Κάθισε οκλαδόν στη σκηνή μπροστά στο σάμπλερ, δηλαδή τον δειγματολήπτη, δηλαδή το μηχάνημα που αναπαράγει τους ήχους μέσω των κουμπιών και για καμιά ώρα μας έκανε όλους βόλτα, από τόπο σε τόπο, αποδεικνύοντας πόσο έξοχος περφόρμερ, εκτός από παραγωγός, είναι. Στον τοίχο πίσω του έπαιζε ένα βίντεο. Ένα χέρι έγραφε καλλιγραφικά με μελάνι «Ζentai teki ni». Έτσι γράφεται και πάνω στο εξώφυλλο του cd σε μια ιδιαίτερη χειροποίητη συσκευασία, που φτιάχτηκε με τη συμβολή φίλων του. Αλλά εσείς, αν δεν θέλετε, δεν χρειάζεται να αγοράσετε το cd. Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από εδώ. Ο Βασίλης και ο Γιάννης, μαζί με άλλους φίλους τους καλλιτέχνες, έχουν το δικό τους label, την «Beatquick» κι είναι ένθερμοι υποστηρικτές του freedownload. Έτσι πιστεύουν πως φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά στη μουσική.

Και πιο κοντά σε ό,τι επιθυμούν περισσότερο. Γι' αυτό ο Billa Qause μας ζητά ένα και μόνο χατίρι όταν ακούμε τη μουσική του. «Κλείστε τα μάτια σας και πηγαίνετε όπου νομίζετε εσείς».
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News