256
|

Stephen Antonakos: The Search

Avatar Θανάσης Τρομπούκης 10 Σεπτεμβρίου 2011, 07:40

Stephen Antonakos: The Search

Avatar Θανάσης Τρομπούκης 10 Σεπτεμβρίου 2011, 07:40

O Stephen Antonakos πέθανε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 87 ετών. Και θυμόμαστε το ρεπορτάζ και ξαναβλέπουμε τις φωτογραφίες από την έκθεση του στην Ελευσίνα.

Δείτε εδώ το slideshow

Τα φώτα του παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας σβήνουν. Ο χώρος για μερικά δευτερόλεπτα μένει σκοτεινός. Είναι τα εγκαίνια της έκθεσης του Στίβεν Αντωνάκου που παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Αισχύλειων 2011. Το φως από τα νέον αρχίζει να δίνει ζωή στο παρατημένο κτίριο. Τα έργα του Αντωνάκου αποκαλύπτουν τη φόρμα τους. Μαγική η σύνδεσή τους με το εμβληματικό κτίριο του Ελαιουργείου. Μαγική και η σύγχρονη ματιά του Στίβεν Αντωνάκου, ο οποίος διανύει το 85ο έτος της ηλικίας του. Η έκθεση λέγεται "The Search" επειδή οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν τα έργα μέσα στα χαλάσματα του ιστορικού κτιρίου της Ελευσίνας, διαδικασία που διαρκεί περισσότερο από 1 ώρα.

Ο Ελληνο – Αμερικανός εικαστικός γεννήθηκε το 1926 στη Λακωνία όμως σε ηλικία 3 ετών οι γονείς του μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πρώτα του έργα περιείχαν αντικείμενα που έβρισκε στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Μία μέρα περπατώντας σε κάποια λεωφόρο παρατήρησε το ιδιαίτερο φως που παράγει το νέον στις διαφημιστικές επιγραφές. Έτσι αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει στις συνθέσεις του. Από τότε μέχρι και σήμερα ο Στίβεν Αντωνάκος απέκτησε παγκόσμια αναγνώριση για το καλλιτεχνικό του έργο ενώ από τη δεκαετία του 70 έχουν εγκατασταθεί μόνιμα περισσότερα από 45 δημόσια έργα του μεγάλης κλίμακας σε όλο τον κόσμο. Ένα από αυτά έχει εγκατασταθεί στο σταθμό του μετρό Αμπελόκηποι.
 

"The Search"
Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας
2 Σεπτεμβρίου 2011 – 30 Οκτωβρίου 2011

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News