543
Ο Φάρος Πάτερ Νόστερ βρίσκεται σε έναν ανεμοδαρμένο βράχο στη Βόρεια Θάλασσα | Göteborg Film Festival

Σινεμά: Προβολές σε απόλυτη κοινωνική απομόνωση

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 15:18
Ο Φάρος Πάτερ Νόστερ βρίσκεται σε έναν ανεμοδαρμένο βράχο στη Βόρεια Θάλασσα
|Göteborg Film Festival

Σινεμά: Προβολές σε απόλυτη κοινωνική απομόνωση

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 15:18

Η παγκόσμια πανδημία ανάγκασε τους κινηματογράφους να κλείσουν σε όλο τον κόσμο. Και οι εκδηλώσεις άλλαξαν μορφή ώστε να προσαρμοστούν στο μέτρο της κοινωνικής απόστασης, μειώνοντας συνήθως τον αριθμό των θεατών. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ, όμως, τραβάει το concept, κυριολεκτικά, στα άκρα, δημιουργώντας τον «Απομονωμένο Κινηματογράφο» στον Φάρο Πάτερ Νόστερ σε έναν βράχο στη Βόρεια Θάλασσα.

Οι διοργανωτές του μεγαλύτερου κινηματογραφικού γεγονότος στις Σκανδιναβικές χώρες δημοσίευσαν μια ανακοίνωση, με την οποία προσκαλούν έναν λάτρη του σινεμά να απολαύσει το φεστιβάλ σε απόλυτη απομόνωση, με μοναδικό σύντροφό του τις 60 ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, αποκλειστικές προβολές για ένα άτομο σε δύο εμβληματικούς χώρους του Γκέτεμποργκ, τη Scandinavium arena και τον κινηματογράφο Draken.

«Ο κόσμος μας φαίνεται πολύ διαφορετικός σήμερα, όπως και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ», αναφέρει η ανακοίνωση. Το φεστιβάλ του 2021, λοιπόν, θα είναι ψηφιακό, με το κοινό να έχει πρόσβαση σε όλες τις ταινίες, τις πρεμιέρες και τις συζητήσεις μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας. Ωστόσο, ορισμένοι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια πραγματική εμπειρία, παρακολουθώντας τις ταινίες σε απόλυτη απομόνωση.

«Το φεστιβάλ του 2021 εστιάζει φέτος στις Κοινωνικές Αποστάσεις και εξετάζει τον νέο κόσμο που έχει αναδυθεί μέσα από την πανδημία, καθώς και τον ρόλο της ταινίας σε αυτόν τον νέο κόσμο. Η δημιουργία μεμονωμένων κινηματογραφικών εμπειριών για κοινό ενός ατόμου σε εμβληματικούς χώρους είναι ένας τρόπος διεξαγωγής εντελώς ασφαλών προβολών κατά τη διάρκεια φεστιβάλ, αλλά και μια προσπάθεια επεξεργασίας του τρόπου με τον οποίο η πανδημία άλλαξε τις σχέσεις των ανθρώπων με την ταινία» λέει ο Γιόνας Χόλμπεργκ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ και συμπληρώνει: «Το Πάτερ Νόστερ έχει να κάνει με τη συνολική απομόνωση που βιώνουν τόσο πολλά άτομα σε όλο τον κόσμο τον τελευταίο χρόνο. Η αίσθηση τού να είναι κάποιος εντελώς μόνος στην αρένα Scandinavium ή στον κινηματογράφο Draken έχει σχέση με τις αλλοιωμένες σχέσεις που έχουν τώρα οι άνθρωποι με μέρη τα οποία συνήθως βουίζουν από δραστηριότητες, αλλά τώρα είναι εντελώς έρημα».

Οπως δήλωσε στο Monocle «Είναι ένα πείραμα για να δούμε πόσο διαφορετικά αντιδρούν σε ταινίες άνθρωποι που βρίσκονται  απομονωμένοι σε μια τόσο δραματική και ερημική τοποθεσία». «Το να είσαι μόνος ανοίγει μια πόρτα σε μια πιο υπαρξιακή και στοχαστική πλευρά στους ανθρώπους», λέει ο Χόλμπεργκ, πράγμα το οποίο ενδιαφέρεται να παρατηρήσει «πιο προσεκτικά».

Info

The Isolated Cinema, Pater Noster

Göteborg Film Festival 2021, 30 Ιανουαρίου – 6 Φεβρουαρίου 2021

Ο Πάτερ Νόστερ είναι ένας μοναχικός φάρος πάνω σε έναν βράχο στην άκρη του αρχιπελάγους, σε μια από τις πιο άγονες, ανεμοδαρμένες περιοχές της Σουηδίας στη Βόρεια Θάλασσα. Εκεί καλείται ένας ή μία σινεφίλ να περάσει μια εβδομάδα σε συνθήκες απόλυτης κοινωνικής απομόνωσης, μακριά από οικογένεια, φίλους και κινητό τηλέφωνο, με μοναδική παρέα τον ήχο της θάλασσας και τις 60 ταινίες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ. Και καθημερινά θα δίνει μια αναφορά για τις ταινίες και την εμπειρία τού να είναι μόνος/μόνη σε έναν βράχο μέσα στην απεραντοσύνη της θάλασσας.

Ολοι είναι ευπρόσδεκτοι να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή μέσω της ιστοσελίδας του φεστιβάλ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση για συμμετοχή εδώ.

Οι συνεντεύξεις με επιλεγμένους αιτούντες θα πραγματοποιούνται συνεχώς. Το όνομα του θεατή που θα επιλεγεί θα ανακοινωθεί στις 19 Ιανουαρίου και θα απομονωθεί στον Φάρο για μία εβδομάδα, από τις 30 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...