342
O επίμαχος πίνακας «La Revolución» του καλλιτέχνη Φαμπιάν Τσαϊρές | Reuters

Σάλος στο Μεξικό: πίνακας του Εμιλιάνο Ζαπάτα με γυναικείο σώμα και γόβες

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2019, 15:55
O επίμαχος πίνακας «La Revolución» του καλλιτέχνη Φαμπιάν Τσαϊρές
|Reuters

Σάλος στο Μεξικό: πίνακας του Εμιλιάνο Ζαπάτα με γυναικείο σώμα και γόβες

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2019, 15:55

Πρόσωπο άνδρα με γυριστό μουστάκι. Σώμα με καμπύλες και στάση με περίσσια χάρη. Δωδεκάποντη γόβα στιλέτο και το απόλυτο ροζ σομπρέρο. Και όλο αυτό καβάλα σε λευκό άτι. Είναι αυτό τέχνη αναπαράστασης για έναν μεγάλο ήρωα της μεξικανικής Επανάστασης;

Για ακόμη μία φορά λοιπόν κυριολεκτικά χύθηκε αίμα στο όνομα της Τέχνης. Διαδηλωτές που εκτιμούν ότι ο πίνακας «La Revolución» (Η Επανάσταση) που απεικονίζει τον Εμιλιάνο Ζαπάτα είναι προσβλητικός, συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από το Μέγαρο Καλών Τεχνών της Πόλης του Μεξικού όπου εκτίθεται και φώναζαν το σύνθημα «κάψτε τον, κάψτε τον».

Οι ίδιοι θεωρούν ότι ο πίνακας σπιλώνει τη μνήμη του Ζαπάτα, του ηγέτη του ξεσηκωμού των αγροτών στην πολιτεία Μορέλος, που λατρεύεται ακόμη και σήμερα από πολλούς που τον θεωρούν τη σημαντικότερη μορφή της μεξικανικής Επανάστασης του 1910.

Διαδηλωτές μπλοκάρουν την είσοδο του μεγάρου στην Πόλη του Μεξικού όπου εκτίθεται ο πίνακας με τον γυμνό Εμιλιάνο Ζαπάτα /Reuters

Οι πολέμιοι του έργου ορκίστηκαν ότι θα πηγαίνουν κάθε μέρα στο μέγαρο για να διαδηλώνουν, κλείνοντας με τα σώματά τους την είσοδο του, ενώ μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας της περιοχής, βρέθηκαν εκεί για να υποστηρίξουν ακριβώς το αντίθετο. Ως αποτέλεσμα, ξέσπασαν άγριες συμπλοκές μεταξύ των δύο ομάδων, τις οποίες κατέστειλαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Ο πίνακας προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του εγγονού του ηγέτη της μεξικανικής Επανάστασης Χορχέ Ζαπάτα Γκονζάλες, ο οποίος όπως αναφέρει το BBC, ζήτησε να αφαιρεθεί από την έκθεση.

Ωστόσο, η διοίκηση του μουσείου ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο που ολοκληρώνεται η έκθεση, ο πίνακας θα παραμείνει στη θέση του και θα εκτίθεται κανονικά.

Νεαρός που τραυματίστηκε από τις συμπλοκές μπροστά στο Μέγαρο Καλών Τεχνών της Πόλης του Μεξικού  /Reuters

Τον πίνακα φιλοτέχνησε το 2014 ο Φαμπιάν Τσαϊρές και έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση «Εμιλιάνο: Ο Ζαπάτα μετά τον Ζαπάτα», που οργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό ετών από τον θάνατό του. Στην ίδια έκθεση υπάρχουν ακόμη 141 έργα από 70 συλλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...