363
|

Περί του “Αν”

Avatar Πάνος Κοκκίδης 29 Νοεμβρίου 2012, 05:35

Περί του “Αν”

Avatar Πάνος Κοκκίδης 29 Νοεμβρίου 2012, 05:35

Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, όπου η κατευθυνόμενη κρίση έχει αφανίσει Σινεμά, Τηλεόραση και Έντυπα εγώ παραδέχομαι όποιον μπορεί έστω να φτιάξει μια ταινία. Τουτέστιν να βρει χρήματα και φυσικά όχι απ’ το κράτος. Αυτό είναι το πρώτο ταλέντο του σκηνοθέτη. Και μάλιστα μια ταινία, που παρ' όλες τις σκηνοθετικές αδυναμίες και τα άλυτα προβλήματα στυλ, μπορεί και σε χαλαρώνει χωρίς περιττές ένοχες.

Η προσεγμένη καλαισθησία της εικόνας, που την κάνει να μοιάζει με γυαλιστερό διαφημιστικό, είναι το μόνιμο καλλιτεχνικό όπλο του Παπακαλιάτη και της ταινίας. Επίσης οι μουσικές επιλογές. Αυτό βοηθάει πολύ στο να καλυφθούν άλλες αδυναμίες του φιλμ, όπως η απουσία κεντρικού δράματος σε ένα γραμμικό σενάριο, οι αντιγραφές πλάνων και το μπέρδεμα ανάμεσα στα διάφορα στυλ αφήγησης. Λίγο τηλεόραση, λίγο σινεμά, διαφήμιση, βίντεο κλιπ, όλα παίζουν χαρωπά.

Στο Αν παρακολουθούμε κατ’ αρχήν τον All Star Χριστόφορο Παπακαλιάτη σε μια ιστορία αγάπης, που θα μπορούσε και να μην υπάρχει, με όλα τα νεανικά καβγαδάκια, κερατώματα, εγκυμοσύνες κλπ. Άπαιχτος και πρώτος ο Χριστόφορος. Στο κοντινό στο μεσαίο και στο γενικό το πλάνο και σε μεγάλη γκάμα συναισθημάτων. Κλαμένος, ματωμένος, απόμακρος, ερωτευμένος. Στο φόντο η ανεργία στη σύγχρονη Αθήνα. Ένα σοβαρό κομμάτι της ταινίας περιλαμβάνει τις περιπέτειες υγείας της σκυλίτσας του πρωταγωνιστή που ακούει στο όνομα Μοναξιά.

Τα μικρά δράματα, ανάμεσα σε ζευγάρια, σκύλους, και οδηγούς βαν διαρκούν από δύο  έως πέντε λεπτά. Μετά πάμε στο επόμενο. Απρόσμενα φρέσκο και απολαυστικό το ζεύγος Κωσταντίνου-Κοντού ως ήρωες της ταινίας «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» σχολιάζει την φιλοσοφική πλευρά των πραγμάτων που συμπυκνώνεται στο ότι όλοι έχουμε αναρωτηθεί πόσο μπορεί μία στιγμιαία απόφασή μας, να καθορίσει όλη μας τη ζωή.

Κάποια στιγμή παραδέχομαι ότι έχασα τον μπούσουλα ανάμεσα στα δυο Αν της ταινίας και παραδόθηκα αμαχητί στα χέρια του σκηνοθέτη – σεναριογράφου – πρωταγωνιστή αποφασισμένος να καταπιώ ό,τι και να μου δείξει. Ούτως ή άλλως δεν ντρεπόμουνα γι' αυτό που έβλεπα. Όταν έγινε αυτό ηρέμησα το απόλαυσα και η ταινία κύλησε απαλά στην οθόνη, σαν την ζεστή άμμο που φεύγει γρήγορα μες απ την κλειστή παλάμη μας και χάνεται στη καυτή αμμουδιά.

Η ταινία Αν παίζεται από 27 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους. Δείτε το τρέηλερ της στα VIDEO του Protagon.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News