1276
H Φρουτοπία ξεκίνησε να προβάλλεται από την ΕΡΤ στις 8 Νοεμβρίου 1985, αλλά το φινάλε δεν προβλήθηκε ποτέ, λόγω… περικοπών! |

Παιδικός τηλεοπτικός θησαυρός στο ERTFLIX

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 27 Δεκεμβρίου 2020, 20:09
H Φρουτοπία ξεκίνησε να προβάλλεται από την ΕΡΤ στις 8 Νοεμβρίου 1985, αλλά το φινάλε δεν προβλήθηκε ποτέ, λόγω… περικοπών!
|

Παιδικός τηλεοπτικός θησαυρός στο ERTFLIX

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 27 Δεκεμβρίου 2020, 20:09

Ας ξεκινήσουμε με μια τίγρη. Βαλσαμωμένη. Μέσα σε μια βιτρίνα, στο σαλόνι. Ενα καπλάνι, όπως το λένε στη Σάμο του 1936. Ένα καπλάνι που γίνεται αφορμή για να πλάσει μύριες όσες ιστορίες, μαγικές, ο Νίκος, φοιτητής στην Αθήνα. Ο ξάδελφος των δύο ηρωίδων της ιστορίας μας: Μυρτώ και Μέλια (Μέλισσα).

Ναι, ξεκινήσαμε από το πλέον αγαπημένο (των παιδιών και όχι μόνον) αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Αλκης Ζέη. Το οποίο, αφού μεταφράστηκε σε 23 ξένες γλώσσες και κυκλοφόρησε σε 37 διαφορετικές εκδόσεις, πήρε ζωή σε μια τηλεοπτική σειρά δέκα επεισοδίων στη δημόσια τηλεόραση.

Μιλάμε για το «Καπλάνι της βιτρίνας», που γράφτηκε το 1963, ενώ η Αλκη Ζέη βρισκόταν εξόριστη, ως πολιτική πρόσφυγας, στη Μόσχα, μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη… της ΕΤ1, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Πέτρου Λύκα. Ενώ στο μεταξύ το βιβλίο είχε βραβευτεί διεθνώς και είχε κερδίσει τον τίτλο του πλέον ευπώλητου μυθιστορήματος στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας. Μια λίστα στην οποία διατηρείται ακόμη και σήμερα.

Το «Καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη επιστρέφει στην ΕΡΤ μέσω της ψηφιακής της πλατφόρμας

«Το καπλάνι της βιτρίνας», στην τηλεοπτική του εκδοχή, ανοίγει τον… χορό των αγαπημένων και ουχί χαμένων (ευτυχώς) κινηματογραφικών διαμαντιών ή έργων – σταθμών για παιδιά, τα οποία σώζει και ανεβάζει στην ψηφιακή, πλέον, πλατφόρμα του το ERTFLIX. Προσιτά και στα Ελληνόπουλα του σήμερα.

Στην τηλεοπτική εκδοχή της ιστορίας του παππού, που μεγαλώνει τις δύο αδερφές, στη Σάμο του 1936, με ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας, παράλληλα με τις μαγικές ιστορίες του ξαδέλφου τους, προτού η δικτατορία Μεταξά φέρει το τέλος της παιδικής αθωότητας, έπαιζαν οι ηθοποιοί: Κορίνα Καραγιαννάκου (Μυρτώ), Νιόβη Αγγελίδου (Μέλια), Αντιγόνη Παπαδοπούλου (Άρτεμη), Νίκος Παπαχρήστος (παππούς), Θάλεια Αργυρίου (Σταματίνα), Κώστας Μπακάλης (Παντελής), Βαγγέλης Ζερβόπουλος (πατέρας), Ευαγγελία Σέχα (θεία Δέσποινα), Ματίνα Καρρά (μητέρα), Γιάννης Τότσικας (κυρ Αντώνης), Σπύρος Κωνσταντόπουλος (Καρανάσης), Καίτη Τριανταφύλλου (Ειρήνη), Κώστας Στεφανάκης, Τάσος Κωστής, Τώνης Γιακωβάκης, Δημήτρης Νικολαϊδης, Έφη Τσαμποδήμου, Κρις Αγγέλου, Μαρία Ζαφειράκη, Δημήτρης Βαενάς , Μίμης Θειόπουλος, Μαρία Λαμπράκη, Κάτια Βυζαντινού, κ.ά. Και η μουσική ήταν του Σάκη Τσιλίκη.

Το ERTFLIX, όμως, έχει συγκεντρώσει και άλλες σημαντικές σειρές παιδικής μυθοπλασίας, που βασίζονται σε κλασικά παιδικά βιβλία, στην ψηφιακή πλατφόρμα του. Με συντελεστές, όπως ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Σταμάτης Σπανουδάκης κ.ά.

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν «Δελφινάκια του Αμβρακικού» του Ντίνου Δημόπουλου

Αλλο παράδειγμα, «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού», η «δραματική, ηθογραφική σειρά εποχής», δέκα επεισοδίων, βασισμένη στο ομότιτλο παιδικό μυθιστόρημα του Ντίνου Δημόπουλου, τηλεοπτικής παραγωγής 1995. Με φόντο το Κοχύλι, ένα παραθαλάσσιο χωριό του Αμβρακικού Κόλπου, στη δεκαετία του ’30, όπου ο οκτάχρονος Πέτρος και η επτάχρονη Ανθούλα ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους και ζουν με τη φαντασία τους ανείπωτες περιπέτειες. «Σώζοντας» με καλοσύνη και το μικρό Πάνο, που πάσχει από φυματίωση και οι δικοί του τον έχουν εγκαταλείψει σε μια απομονωμένη καλύβα.

Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπέγραφε ο περίφημος Γουόλτερ Λάσαλι, που είχε στο παλμαρέ του και τον θρυλικό «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη και τη μουσική ο Χρήστος Λεοντής. Ενώ έπαιζαν οι: Χρήστος Ζορμπάς, Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου, Γιώργος Κροντήρης, Φωτεινή Παπαδαμάκη, Φώτης Γκαβέρας, Σταύρος Ντογιάκος, Σπύρος Πανταζής, Αλέξανδρος Ρήγας, Κωνσταντίνα Αλευρά, Νικήτας Χρόνης, Βαγγέλης Βαζάκας, Βίλλυ Σιδεράτου, Πάνος Σαλωνίτης, Δημήτρης Παπαγιάννης, Χάρης Παναγιώτου, Μιχάλης Μαραγκάκης, Γιάννης Δημοθόδωρος, Γιάννης Γκολομάζος, Φρειδερίκη Κολιού, Νίκος Παπαδημητρίου, Λάμπρος Μπαβέτας.

Να κρατήσω δύο από τις ατάκες των παιδιών: «Πλώρη για τις Αζόρες!». «Όχι Αζόρες, μωρέ, Ιθάκη! Ιθάκη!»

«Αγαπάμε τ’ αγάλματα πιο πολύ κι από την τριανταφυλλιά σπηλιά της θάλασσας που πάμε και κρυβόμαστε από τον ήλιο ή τον αέρα. Γιατί τ’ αγάλματα είναι οι ωραίοι, καινούργιοι και παράξενοι φίλοι μας…». Ναι, σε αυτό τον «Κήπο με τα αγάλματα» μας είχε ξεναγήσει τηλεοπτικά, το 1981, ο Παντελής Βούλγαρης. Σε μια σειρά, σε δικό του σενάριο κα σκηνοθεσία, που γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1979 και ήταν η πρώτη παιδική, παραγωγής της ΕΡΤ. Και του Νίκου Πιλάβιου, πρωτοπόρου στο παιδικό θέατρο εν Ελλάδι, από το 1951, αλλά και στο ραδιόφωνο με την «Παιδική Ραδιοφωνική Βιβλιοθήκη» από το 1975.

Στη σειρά «πολλών αστέρων» πρωταγωνιστούσαν οι: Μίμης Φωτόπουλος, Θόδωρος Μορίδης, Γιώργος Μοσχίδης, Αννα Γεραλή, Βασίλης Τσάγκλος, Ειρήνη Κουμαριανού, Κώστας Τσιάνος, Στέλιος Λιονάκης, Σοφία Σεϊρλή, Δημήτρης Αρώνης, Μενέλαος Ντάφλος, Χρήστος Ζαρκάδας, Γιώργος Ζωγράφος, Κώστας Τζουβάρας και παιδιά, πολλά παιδιά (ανάμεσά τους διέκρινα τη μουσική παραγωγό σήμερα Κλεοπάτρα Φυντανίδου).

Ολα ξεκινούν όταν τα παιδιά ακούν τις ιστορίες του μπάρμπα-Κυριάκου, στη βάρκα του οποίου επιβιβάζονται, και στη συνέχεια ανακαλύπτουν θαμμένα στην άμμο πολλά αρχαία αγάλματα. Τον «Κήπο με τα αγάλματα». Κρύβουν, όμως, την ανακάλυψή τους από τους μεγάλους και γίνονται φίλοι με τα αγάλματα. Τρώνε, παίζουν και μιλάνε μαζί τους.

Στην εξαιρετικά δημοφιλή στην εποχή της σειρά έξι επεισοδίων, τηλεοπτική μεταφορά του παιδικού βιβλίου της Ελένης Σαραντίτη, τη μουσική υπογράφει ο Σταμάτης Σπανουδάκης, που αργότερα συνεργάστηκε και στις ταινίες του Παντελή Βούλγαρη.

Το εξώφυλλο μιας από τις πρώτες εκδόσεις του βιβλίου στον εκδοτικό οίκο ΚΕΔΡΟΣ

Τα παιδικά καλοκαίρια στην Αίγινα του ’80 είναι το φόντο και για την επόμενη τηλεοπτική σειρά, που περιμένει τους μικρούς θεατές στην πλατφόρμα Ertflix της δημόσια ραδιοτηλεόρασης. Μιλάμε για το «Θησαυρό της Βάγιας», βασισμένο στο ομότιτλο αγαπημένο βιβλίο της Ζωρζ Σαρρή.

Εξι επεισόδια γεμάτα μυστήριο και «νοσταλγικές εικόνες μιας άλλης Ελλάδας», επίσης παραγωγής του Νίκου Πιλάβιου, ξεκίνησαν να προβάλλονται τον Ιανουάριο του 1984, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Δημογεροντάκη και μουσική – και εδώ – του Σταμάτη Σπανουδάκη.

Το στόρι εστιάζει στις περιπέτειες και τις προσπάθειες των έξι μικρών ηρώων και μιας μεγαλύτερης φίλης τους να βρουν ένα χαμένο θησαυρό, που συνδέεται με έναν Γερμανό που έχασε τη μνήμη του στην Κατοχή. Και στην πλατφόρμα ERTFLIX όλα ξεκινούν ένα καλοκαίρι που η παρέα ξεκινά από τον Πειραιά για το νησί της Αίγινας με το πλοίο «Καμέλια»…

Στη σειρά, που έχει προβληθεί και στην Αυστραλία, έπαιζαν οι: Αννα Γεραλή, Γιώργος Γεωγλερής, Τέλης Ζώτος, Ειρήνη Κουμαριανού, Νίκος Κούρος, Ελένη Μαυρομάτη, Ουρανία Μπασλή, Γιάννης Χειμωνίδης, Νίκος Ζερβόπουλος, Ευγενία Μάνδραλη, Γιώργος Παππάς, Μαρία Σκυλογιάννη, Κατερίνα Σώλου.

Η Φρουτοπία

Και ένας ακόμη… παιδικός τηλεοπτικός θησαυρός στο ERTFLIX: η θρυλική «Φρουτοπία» του αγαπημένου συγγραφέα των παιδιών (και εγκληματολόγου, κατά τα άλλα) Ευγένιου Τριβιζά. Εδώ μιλάμε για 28 επεισόδια, σε μια σειρά με κούκλες που σκηνοθέτησε ο Φαίδων Σοφιανός.

Όλα ξεκίνησαν από το ομότιτλο κόμικ του Ευγένιου Τριβιζά, το 1983, μαζί με τον σκιτσογράφο Νίκο Μαρουλάκη. Η σειρά κόμικ ολοκληρώθηκε σε 50 τεύχη και άξονάς της ήταν οι περιπέτειες του δημοσιογράφου Πίκου Απίκου, ο οποίος ταξιδεύει στην μακρινή χώρα της Φρουτοπίας για να ερευνήσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Μανώλη του Μανάβη. Μαζί με το μεταμφιεσμένο σε φρούτο αστυνόμο Κρυψίβουλο.

Oλα αυτά στη Φρουτοπία, που συνορεύει με χώρες εξίσου περίεργες, όπως το Αβγατηγανιστάν, το Πιπερού και τη χώρα του Χασμουρητού. Oπου «τα πολύ παλιά χρόνια όλα τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν υποδουλωμένα στους μανάβηδες». Κα τα φρούτα, αδράττοντας την ευκαιρία, είχαν κηρύξει την ανεξαρτησία τους, ψηφίζοντας ως αρχηγό τον Αιμίλιο το μήλο. Και ορκίστηκαν πως δε θα αφήσουν ποτέ ξανά μανάβη να έρθει στη χώρα.

Εντυπωσιακή λεπτομέρεια: Η τηλεοπτική σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται από την ΕΡΤ στις 8 Νοεμβρίου 1985, αλλά το φινάλε δεν προβλήθηκε ποτέ, λόγω… περικοπών!

Εκτός αν αποδείχθηκαν ενοχλητικές οι αλληγορίες και οι συμβολισμοί του Ευγένιου Τριβιζά, που έλεγε: «Πάντα θα υπάρχουν κολοκυθάκια, που ονειρεύονται να δείρουν μανάβηδες, υπουργικά συμβούλια που απαρτίζονται από σπουδαία λάχανα, επίδοξοι καρπουζοκράτορες, βλήτα που επιδιώκουν να γίνουν υπουργοί παιδείας…».

Ο Ευγένιος Τριβιζάς με τον δαιμόνιο δημοσιογράφο Πίκο Απίκο, ο οποίος ταξιδεύει στη χώρα της Φρουτοπίας για να ερευνήσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Μανώλη του Μανάβη

Info

Ολες οι σειρές είναι διαθέσιμες στο ertflix.gr, διαδικτυακά. Και με το κόκκινο κουμπί στους δέκτες και τα ανάλογα τηλεχειριστήρια, για πρόσβαση στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ. Αλλά και στις δωρεάν εφαρμογές για iOS και Android του ERTFLIX (μέσω Google Play).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...