331
|

Opeth: live στην Αθήνα

Avatar Νίκος Κακαρίκας 5 Μαρτίου 2012, 05:53

Opeth: live στην Αθήνα

Avatar Νίκος Κακαρίκας 5 Μαρτίου 2012, 05:53

Με τους Opeth είναι τρομερά δύσκολο να χαρακτηρίσεις τη μουσική που παίζουν. Εντάξει, είναι metal αλλά αυτή η ταξινόμηση, και πιο συγκεκριμένα ο τίτλος  progressive (death) metal, τους αδικεί κατάφωρα εδώ και πολλά χρόνια.

Δέκα albums από το 1994 μέχρι σήμερα. Η διαδρομή που έχουν διανύσει είναι τεράστια. Οι μουσικές πόρτες που έχουν ανοίξει και εξερευνήσει έχουν δώσει ατελειώτες ώρες μουσικής ηδονής σε χιλιάδες παγκοσμίως. Σε ανθρώπους που ακούν, καταλαβαίνουν και αισθάνονται τη μουσική αυτού του είδους διαφορετικά. Μια ακουστική ηδονή και ευχαρίστηση, την οποία είναι τόσο δύσκολο να περιγράψεις στους μη σχετικούς αλλά και σε μερικούς σχετικούς με το μουσικό είδος.

Πως να περιγράψεις τη συνεχόμενη, ευφάνταστη και εμπνευσμένη εναλλαγή  ρυθμών και μελωδικών σχημάτων ; Τα περάσματα από τα κρύα και απόκοσμα φωνητικά σε στροφές με μελωδίες βγαλμένες από τις πιο μελαγχολικές στιγμές των Beach Boys και των Abba ; Πως να περιγράψεις τις δυνατές, βρώμικες, σκοτεινές αλλά γεμάτες ρομαντισμό, ειλικρίνεια  και ευαισθησία μελωδικές παγίδες που στήνουν με κάθε κομμάτι τους ; Το υποψιασμένο κοινό της “σκληρής” μουσικής πέφτει, οικειοθελώς, στο δόκανο αδιαφορώντας για το βαθύ κόψιμο και τις πληγές. Παγιδεύεται στον μουσικό ιστό των Opeth, και δεν θέλει χρόνια τώρα, να ξεφύγει. Για την πλειοψηφία των μη σχετικών η μουσική τους είναι θόρυβος. Όλα αυτά είναι, και θα είναι, αδιάφορα για εμάς που χτές στο Fuzz είχαμε την τύχη να τους παρακολουθήσουμε για μια ακόμη φορά ζωντανά. Εξαιρετική εμφάνιση, εξαιρετικές αποδόσεις όλων των κομματιών, παλιών και καινούργιων.

ΥΓ1
Χαιρετισμούς στον Θ.Μ που μου είχε πει ένα βράδυ, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 90, πως η επιρροή του Ritchie Blackmore και των Rainbow με τον Ronnie James Dio θα φανεί περισσότερο στα μουσικά δρώμενα τις επόμενες δεκαετίες. Η ψυχή των Opeth, ο Mikael Akerfeldt, αναφέρθηκε χτες στους RJ Dio και Rainbow. Η αγάπη του για τον R. Blackmore έγινε κάτι παραπάνω από εμφανής στην τελευταία τους κυκλοφορία Heritage.

ΥΓ2
Για μια ακόμη φορά τα σέβη μου στον Α.Ρ., ο οποίος το 2002 με σύστησε στον κόσμο των Opeth.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News