1278
| allofgreeceoneculture.gr / CreativeProtagon

«Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», με θέμα τη Σύγκρουση

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2024, 08:31

«Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», με θέμα τη Σύγκρουση

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2024, 08:31

Ενα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας, ο εξαιρετικά επιτυχημένος θεσμός του υπουργείου Πολιτισμού «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», επιστρέφει για  πέμπτη χρονιά για να δώσει με τη διοργάνωσή του νέα ζωή σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Οπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «Την πρώτη και τη δεύτερη χρονιά δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη θεματική. Μπορούσαν οι καλλιτέχνες να υποβάλουν τις προτάσεις τους ανεξαρτήτως θεματικής. Το 2022, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ξεκινήσαμε βάζοντας σε ένα θεματικό άξονα. Το 2023 ήταν η κλιματική κρίση, με άμεσες επιπτώσεις και στην καθημερινότητα όλων μας, όλων των ανθρώπινων κοινωνιών, αλλά και στη φύση και στην πολιτιστική κληρονομιά, στο πολιτιστικό μας απόθεμα, υλικό και άυλο».

Κεντρικός θεματικός άξονας των εκδηλώσεων του φετινού καλοκαιριού είναι η έννοια της Σύγκρουσης, και στόχος τους να προσφέρουν μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία σε αρχαία θέατρα, βυζαντινά μουσεία, κάστρα, φρούρια, ιερές μονές, εκκλησίες, τζαμιά, αρχοντικά και προϊστορικούς οικισμούς.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο καλλιτεχικός διευθυντής της Εθνικής Λυρική Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης ανέπτυξαν το φετινό πρόγραμμα του θεσμού (ΥΠΠΟ / Β. Ισάεβα)

Για δύο ολόκληρους μήνες, λοιπόν, από την 1η Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου 2024, το κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει ένα πρόγραμμα που αποτελείται από 70 νέες παραγωγές υψηλού επιπέδου –αναθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»– οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε 68 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας. «Ο προϋπολογισμός για τις 70 παραγωγές είναι 1.800.000 ευρώ συν ΦΠΑ, επομένως συνολικά φτάνουμε στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ», όπως ανακοίνωσε η κυρία Μενδώνη.

Το πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης με συνολικά 140 εκδηλώσεις μουσικής (25), θεάτρου (19), παραστάσεων / δράσεων για παιδιά και εφήβους (9), χορού (7), εικαστικών / περφόρμανς (6) και μουσικού θεάτρου (4).

Η κυρία Μενδώνη ευχαρίστησε τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης για το 2024 και βέβαια τον Γιώργο Κουμεντάκη, πρόεδρο της επιτροπής και καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «που όχι απλώς αγκάλιασε τον θεσμό αλλά τον ανέλαβε, τον πήρε στους ώμους της και τον τρέχει, έχοντας μεγάλη αποδοχή στις 12 περιφέρειες καθώς εξαιρέσαμε την Αττική, καθώς εδώ λαμβάνουν χώρα πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις», όπως τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού, έχει αναλάβει και πάλι φέτος τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος. Καθοριστική δε είναι η βοήθεια που προσφέρουν οι συνεργαζόμενες Εφορείες Αρχαιοτήτων και οι Αρχαιολόγοι όλης της χώρας ενώ και τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων συμμετέχουν εθελοντικά στις εκδηλώσεις του θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Στο χαιρετισμό του ο κ. Κουμεντάκης μίλησε με τη σειρά του για τη ιστοσελίδα του θεσμού www.allofgreeceoneculture.gr, η οποία δημιουργήθηκε «με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης». Στην ιστοσελίδα έχει ήδη αναρτηθεί το πρόγραμμα των παραστάσεων ενώ μέσω αυτής γίνονται και οι προκρατήσεις θέσεων. Οι επισκέπτες ενημερώνονται, δε, για το πρόγραμμα όχι μόνο μέσα από το ημερολόγιο των παραστάσεων, αλλά και μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη στον οποίο παρουσιάζονται ανά περιφέρεια όλες οι εκδηλώσεις και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι.

Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αναφέρθηκε σε «μια καινοτομία που καταφέραμε φέτος να αναπτύξουμε, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η δυνατότητα μαγνητοσκόπησης πολλών από τις παραγωγές και η δωρεάν προβολή τους στη νέα ιστοσελίδα www.allofgreeceoneculture.gr». Οπως ανακοίνωσε ο κ. Κουμεντάκης, φέτος και του χρόνου, θα μαγνητοσκοπηθούν 30 παραγωγές από όλες τις κατηγορίες του προγράμματος και από αντιπροσωπευτικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να δοθεί μια αντιπροσωπευτική εικόνα του συνόλου των εκδηλώσεων και της φιλοσοφίας του θεσμού.

Info

  • Ολες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού.
  • Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.
  • Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική. Οι προκρατήσεις θέσεων για τις εκδηλώσεις από 1 έως και 14 Ιουλίου ξεκίνησαν την Τρίτη 25/6 μέσω της νέας ιστοσελίδας του θεσμού: www.allofgreeceoneculture.gr
  • Ακολουθήστε τον θεσμό «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» και στα social media: Facebook, Instagram
Η έννοια της Σύγκρουσης ως έκφραση πολιτισμού

Η οργάνωση των εκδηλώσεων του θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» γύρω από έναν κεντρικό θεματικό άξονα ξεκίνησε το 2022 με το μεγάλο αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και συνεχίστηκε το καλοκαίρι του 2023 με θέμα την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές συνέπειές της, όχι μόνο στη ζωή μας, αλλά και στο πολιτιστικό απόθεμα, υλικό και άυλο.

Για το πρόγραμμα του 2024, το υπουργείο Πολιτισμού προσκάλεσε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα πάνω στη έννοια της Σύγκρουσης, η οποία αρθρώνεται σε τέσσερις επιμέρους θεματικές που διατρέχουν τα πεδία της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ψυχικής ζωής: Εσωτερική σύγκρουση, Σύγκρουση πολιτισμών, Σύγκρουση συμφερόντων, Σύγκρουση εν καιρώ πολέμου.

Οι προτάσεις του προγράμματος 2024 επιλέχθηκαν από την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από ανοιχτή πρόσκληση, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του ΥΠΠΟ στο drasis.culture.gr, και προσανατολίζονται, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του θεσμού, προς καινοτόμες και υβριδικές φόρμες που γεννιούνται από το διαλεκτικό συνταίριασμα περισσότερων μορφών τέχνης ανά εκδήλωση.

  • Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες που εστίασαν στο θέμα Εσωτερική σύγκρουση δίνουν φωνή στο ιλιγγιώδες βάθος όπου λαμβάνουν χώρα οι ψυχικοί αγώνες, προάγοντας με τις προτάσεις τους την ενδοσκόπηση και την ανθρώπινη επικοινωνία μέσω της τέχνης.
  • Στο θέμα Σύγκρουση πολιτισμών, οι καλλιτέχνες εμβαθύνουν στην πολυπλοκότητα των διαπολιτισμικών αλληλεπιδράσεων, τον συγκερασμό των παραδόσεων και τις διαμάχες και λύσεις που προκύπτουν όταν οι πολιτισμοί διασταυρώνονται και αλληλοεπηρεάζονται.
  • Στη Σύγκρουση συμφερόντων οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες εξερευνούν την πολυπλοκότητα της διαδικασίας της λήψης αποφάσεων, τις δυναμικές της εξουσίας και τα ηθικά και δεοντολογικά διλήμματα που μπορεί να αναδυθούν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων του οικονομικού και του πολιτικού.
  • Τέλος, το θέμα Σύγκρουση εν καιρώ πολέμου παρείχε στους καλλιτέχνες έναν σπαρακτικό καμβά για να διερευνήσουν τα κατεξοχήν ανθρώπινα βιώματα του θάρρους, της θυσίας, της απώλειας και της ανθεκτικότητας, επιτρέποντάς τους να αποδώσουν με διαθεματικά μέσα και τεχνικές την πολύπλοκη αλληλεπίδραση του φόβου, του ηρωισμού, αλλά και της ελπίδας που αναδύεται στο χωνευτήρι του πολέμου. Στα έργα τους, οι καλλιτέχνες διερευνούν τον βαθύ και διαρκή αντίκτυπο των πολεμικών συγκρούσεων, προάγοντας την κατανόηση και την ενσυναίσθηση για τα άτομα και τις κοινότητες που πλήττονται από τις πολεμικές αναταραχές.
13 νέοι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία

Στην ενότητα «Χώροι & Ιστορία» της ιστοσελίδας του θεσμού παρουσιάζονται όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις με χρήσιμες πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Στον ήδη πλούσιο κατάλογο, δε, των συνολικά 68 αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις του προγράμματος των εκδηλώσεων και δράσεων του 2024 του θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» εντάχθηκαν φέτος 13 νέοι χώροι.

Ανάμεσά τους, συγκαταλέγονται το μυθικό Ανάκτορο του Νέστορος στην Πύλο, το αποκατεστημένο αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια, αντιπροσωπευτικό δείγμα της οικιστικής αρχιτεκτονικής της Δυτικής Θράκης, η Ιερά Μονή Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου που ιδρύθηκε το 1862, το διώροφο ανακαινισμένο Κονάκι Προδρόμου στην Καρδίτσα, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα τσιφλικόσπιτου του κάμπου της Δυτικής Θεσσαλίας, ο προϊστορικός οικισμός της Μύρινας στη Λήμνο και το επιβλητικό Φρούριο Καζάρμα στη Σητεία που δεσπόζει ψηλά πάνω από την πόλη.

Τηλεοπτικό σποτ 2024

Το τηλεοπτικό σποτ της φετινής διοργάνωσης γυρίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και επιχειρεί να εικονοποιήσει την έννοια της σύγκρουσης μέσα από μια χορογραφημένη σύγκρουση σωμάτων πάνω στην έντονα δραματική μουσική του Τζουζέππε Βέρντι από την εισαγωγή της όπερας «Μάκβεθ». Από την αρχαιότητα έως σήμερα, από τη δύση στην ανατολή, από τη νεότητα στο γήρας, από τη σιωπή έως την κραυγή, από την εσωτερική έως τη σωματική πάλη, η έννοια της σύγκρουσης κινηματογραφείται σαν μια νοητή γραμμή που συνδέει το ανθρώπινο είδος και τις διαφορετικές κουλτούρες μέσα στους αιώνες. (Δείτε το τηλεοπτικό σποτ 2024 εδώ)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...