Είναι θέμα μόνον το #metoo στον κινηματογράφο ή μήπως το σημαντικότερο, πέρα από σεξουαλικές παρενοχλήσεις και υπερβολές ή μη, είναι οι ίσες ευκαιρίες; Μια Ελληνίδα, που δουλεύει κυρίως στη Βρετανία (εκεί έδειξε πρόσφατα, στο Εδιμβούργο πρώτα και στο Λονδίνο έπειτα, τον «Στεγόσαυρό» της, μια παράσταση με άξονα την νευρική ανορεξία), η ηθοποιός Ελπίδα Σταθάτου, μαζί με την Seen Films Production, πρόεδρος της όποιας είναι η επίσης Ελληνίδα, πολυβραβευμένη σκηνοθέτις Δάφνη Σμον, αποφάσισαν να δράσουν. Και μάλιστα δίπλα στα… κόκκινα χαλιά του λαμπερού Φεστιβάλ των Καννών. Και ενώ τα φλας άστραφταν σε γυναικεία πρόσωπα. Πρόσωπα δημιουργών του σινεμά, τις οποίες κυρίως αφορούν οι ίσες ευκαιρίες.
«Η ιδέα μας ξεκίνησε πριν λίγους μήνες όταν διαβάζαμε όλα τα άρθρα και τις συνεντεύξεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό σε σχέση με τις γυναίκες στον χώρο του κινηματογράφου» εξηγεί στο Protagon η Ελπίδα Σταθάτου για τη δράση της «Breaking Through The Lens», που «έγραψε» στον απόηχο του Φεστιβάλ των Καννών. Με 15 άλλοτε νικήτριες των βρετανικών κινηματογραφικών βραβείων ΒAFTA, αλλά και του Φεστιβάλ Καννών, στην πρώτη γραμμή, μαζί τους.
«Με αφορμή το κίνημα #metoo έχουν γίνει πολλές αναλύσεις πάνω στο θέμα, αλλά και πολλές προσπάθειες για να κλείσει το τεράστιο κενό εργασίας μεταξύ των αντρών και γυναικών στον χώρο. Φέτος, ο διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών σχολίασε ότι δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες σκηνοθέτες στον χώρο και γι’ αυτό σαν αποτέλεσμα δεν υπάρχουν ταινίες στα αντίστοιχα φεστιβάλ που να έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες.
»Θα διαφωνήσουμε μαζί του και θα πούμε ότι πιστεύουμε βαθιά ότι ο χώρος του κινηματογράφου δεν έχει καμία έλλειψη από γυναικεία ταλέντα, αλλά έχει από ευκαιρίες προς τις γυναίκες και ιδιαίτερα ευκαιρίες για χρηματοδοτήσεις. Όμως το τι πιστεύουμε δεν έχει καμία σημασία αν δεν συνοδεύεται από πράξεις. Κάπως έτσι γεννήθηκε το ‘Breaking Through The Lens’».
Η ηθοποιός και δεινή blogger Ελπίδα Σταθάτου πιστεύει ότι το φεστιβάλ και η εν λόγω δράση ήταν «μία απόδειξη ότι υπάρχουν γυναίκες σκηνοθέτες, και μάλιστα πολύ ταλαντούχες. Γι’ αυτό επιλέξαμε 15 πολύ επιτυχημένες σκηνοθέτες του χώρου να παρουσιάσουν τις ταινίες τους σε εταιρείες παραγωγής και χρηματοδότες. Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι συζητήσεις για όλα τα projects και είμαστε πολύ χαρούμενες που καταφέραμε να γίνουμε ο σύνδεσμος μεταξύ των καλλιτεχνών και των χρηματοδοτών».
Στόχος τους, λένε, είναι το “Breaking Through The Lens” να γίνει «ένα ετήσιο event που θα δίνει όλο και περισσότερες ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες να ακουστούν και ιδιαίτερα στις γυναίκες να εδραιωθούν στον χώρο του κινηματογράφου». Με δυο λόγια, τρέμετε Κάννες. Έρχονται – ή θα έρχονται – κάθε χρόνο οι Ελληνίδες για να μιλήσουν για ίσες ευκαιρίες!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News