352
|

Ο Τζάρμους και οι άγγελοι

Avatar Πάνος Κοκκίδης 3 Νοεμβρίου 2013, 00:05

Ο Τζάρμους και οι άγγελοι

Avatar Πάνος Κοκκίδης 3 Νοεμβρίου 2013, 00:05

«Είμαι ανάμεσα σε δύο αγγέλους». Αυτό είπε στη συνέντευξη τύπου χθες το απόγευμα ο διάσημος σκηνοθέτης που μόνο με την παρουσία του ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Οι δύο άγγελοι ήταν ο Διευθυντής του 54ου Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, και ο παραγωγός της Faliro House, Χρήστος Κωσταντακόπουλος. Δυο άνθρωποι που τους θεωρεί κάτι σαν ευλογία για τον σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο. Ο Χ. Κωσταντακόπουλος είναι και ένας από τους παραγωγούς της τελευταίας του ταινίας, ενώ ο κ. Εϊπίδης ήταν ένας άνθρωπος που πριν πολλά χρόνια τον ενθάρρυνε στην καριέρα του. Ο Τζάρμους τον θεωρεί έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο για το Σινεμά.

Όσον αφορά την ταινία του, «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί», με την οποία ξεκίνησε την Παρασκευή το βράδυ το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, είπε πως δεν του αρέσουν οι αναλύσεις και δεν θεωρεί τον εαυτό του ικανό αναλυτή των ταινιών του. Ο Τζάρμους, ένας απ' τους πιο σημαντικούς εκφραστές του ανεξάρτητου κινηματογράφου πέρα από γοητευτικός ομιλητής, στα 61 του χρόνια, διατηρεί μια απρόσμενα νεανική φυσιογνωμία, όσο και μια μοντέρνα ματιά απέναντι στα πράγματα. Αυτό φάνηκε όταν δήλωσε πως θα μπορούσε να κάνει τηλεόραση αν του δινόταν η ευκαιρία να έχει τον πλήρη και απόλυτο καλλιτεχνικό έλεγχο του αποτελέσματος.

Σε μια καλοκαιρινή σχεδόν Θεσσαλονίκη, με τις γυναίκες όλων των τύπων και των φυλών να κατακλύζουν τα πεζοδρόμια του κέντρου χαζεύοντας τις φανταχτερές μπουτίκ, δίπλα στους αλλοδαπούς ζητιάνους που σκυμμένοι προτείνουν ένα πλαστικό ποτήρι για μερικά σεντς, καθώς τους προσπερνούν ερωτευμένα νεανικά ζευγάρια που φιλιούνται ανέμελα μες στο πανηγυρτζίδικο Macodoine γυναικομάνι. Η Θεσσαλονίκη του έρωτα και της γεύσης που προχωρά ακάθεκτη σαν ατμομηχανή που δεν την φοβίζει η κρίση, πλημμυρισμένη στο φρέντο καπουτσίνο και μαύρο κολάν κάτω απ' ένα ζεστό απογευματινό ήλιο που δεν σου κάνει καμία όρεξη να τον αφήσεις για μια αίθουσα σκοτεινή που παίζει κάποια ρουμανική η αργεντίνικη ταινία.

Παρόλα αυτά, το 54ο Φεστιβαλ του Κινηματογράφου ξεκίνησε με νεανική ορμή γεμάτο αξιόλογες ταινίες απ' την Νότιο Κορέα μέχρι το Λος Αντζελες. Με τολμηρές ελληνικές παραγωγές και ανεξάρτητο σινεμά, ένα πραγματικά σπάνιο κορφολόγημα ταινιών από το παγκόσμιο σινεμά με εξαιρετικό ενδιαφέρον που προσωπικά μας ενθουσίασε. Μάτια να έχεις και να βλέπεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News