417
|

Ο συλλέκτης και ο κόσμος του

Avatar Λουκρητία 13 Ιουλίου 2013, 01:23

Ο συλλέκτης και ο κόσμος του

Avatar Λουκρητία 13 Ιουλίου 2013, 01:23

Είναι η τέχνη πολυτέλεια στις μέρες μας; Κάποιος θα απαντούσε καταφατικά με σχετική ευκολία. Κι όμως, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο του 2013, παρατηρήθηκε συνολική αύξηση 15,2% στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας τον τελευταίο χρόνο. Είναι από τα λίγα ποσοστά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα οποία μπορούμε να αισιοδοξούμε. Κι αυτό γιατί αποδεικνύεται πως η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να συνομιλήσει με τον εαυτό του μέσα από την παρατήρηση ενός πίνακα ή ενός γλυπτού, παραμένει στις μέρες μας ακλόνητη.

Αγαπάμε την τέχνη ενστικτωδώς, γιατί η ανθρώπινη φύση έχει την τάση να σιωπά μπροστά σε ένα οπτικό ερέθισμα που την προσκαλεί να ταυτιστεί και να επαναπροσδιοριστεί. Πώς όμως από απλός θεατής αποφασίζει κάποιος να γίνει συλλέκτης; Είναι ψώνιο, επένδυση ή απλώς φιλοτεχνία; Ίσως να είναι όλα μαζί, μα πρωτίστως πρόκειται για μια έμπρακτη απόδειξη αγάπης προς τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. Το έθεσε καλύτερα ο κ. Αντώνης Χατζηιωάννου στην συζήτηση «Ο συλλέκτης και ο κόσμος του» που διεξήχθη στο Free Thinking Zone, την περασμένη εβδομάδα: «Αρχισα με γραμματόσημα που απεικόνιζαν έργα τέχνης. Στη συνέχεια επέλεγα έργα, που μου έδιναν ευχαρίστηση, ψυχική ανάταση».

Η συζήτηση έγινε με αφορμή την έκθεση «Περιστατικά Δ'» που θα φιλοξενηθεί από τις 27/7 έως τις 27/8 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στη Σύρο, κι έχει επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης, Ίρις Κρητικού. Αποτελεί την τέταρτη παρουσίαση στο κοινό έργων από τη Συλλογή Χατζηΐωάννου, μιας συλλογής που ξεκίνησε να δημιουργείται πριν από τριάντα περίπου χρόνια και απαρτίζεται από έργα σύγχρονων Ελλήνων παραστατικών ζωγράφων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι: Ηώ Αγγελή, Νίκος Αγγελίδης, Δάφνη Αγγελίδου, Δημήτρης Αναστασίου, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Στάθης Βατανίδης, Αλέξης Βερούκας, Σάββας Γεωργιάδης, Βίκυ Γεωργιοπούλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μισούρας, Παναγιώτης Μπελντέκος, Μανώλης Μπιτσάκης, Νίκος Μόσχος, Θανάσης Παναγιώτου, Αχιλλέας Παπακώστας, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Γιώργος Ρόρρης, Δημήτρης Σαρασίτης, Βασίλης Σελιμάς, Αντώνης Τσακίρης, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης, Νίκος Χριστοφοράκης και Μανταλίνα Ψωμά.

Ζωγράφοι που ίσως στο ευρύτερο κοινό να μην είναι τόσο γνωστοί, όμως ακριβώς σε αυτό το σημείο διαφαίνεται η σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη συλλογή έργων τέχνης και κατ' επέκταση τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι μία ειλικρινής πράξη ανιδιοτελούς προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον.

info
Οργάνωση: Σύρος-Πολιτισμός 2013 (υπεύθυνος: Γιώργος Αλτουβάς)
Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Εγκαίνια: Σάββατο 27 Ιουλίου 2013 στις 20.30
Διάρκεια: 27 Ιουλίου έως 27 Αυγούτσου 2013
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10.30-13.30 & 18.30-22.00
Πινακοθήκη Κυκλάδων, Επαμ. Παπαδάμ. 3, Ερμούπολη Σύρος, τηλ: 22810 55124

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News