Ήταν να μη γίνει η αρχή. Από τότε που η Ντίσνεϊ ήλθε σε συμφωνία με τη Μάρβελ, αποκτώντας τα δικαιώματα μεταφοράς των ηρώων της στον κινηματογράφο, η μεγάλη οθόνη κατακλύστηκε από υπερ-ήρωες. Αφού πάνε τόσο καλά οι εισπράξεις, εννοείται. Τελευταίο δείγμα σε αυτή την -τέως χάρτινη- παρέλαση, ο ΑΝΤ-ΜΑΝ που από την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες. Είναι ένας ήρωας που έκανε το ντεμπούτο του πριν από 53 ολόκληρα χρόνια, ανήκοντας στη δεύτερη γενιά των υπερ-ηρώων που λανσάρισε η Μάρβελ. Δημιούργημα -και αυτός- του Σταν Λι στο ευφάνταστο σενάριο και Τζακ Κίρμπι στη στιβαρή εικονογράφηση.
Ο Άνθρωπος-Μυρμήγκι ήταν ένας ήρωας αλλιώτικος από τους άλλους. Όπως λέει και το όνομά του, είχε τη δυνατότητα να μικραίνει φθάνοντας σε μέγεθος μερμηγκιού και αποκτώντας, την ίδια στιγμή, υπεράνθρωπες δυνάμεις. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι οι δυνάμεις του δεν τον βοήθησαν πολύ. Στην πορεία ο ήρωας άλλαξε αρκετές φορές ταυτότητα, με τους αντικαταστάτες του σε αυτή τη σκυταλοδρομία, να αλλάζουν αργότερα και πεδίο δράσης. Από τις αυτόνομες περιπέτειες ο ΑΝΤ-ΜΑΝ πέρασε στην ομαδική δράση, ως ιδρυτικό μέλος των Εκδικητών (παρέα, τότε, με την αγαπημένη και πολύτιμη βοηθό του, Σφήκα, τον Άιρον Μαν και τον Θορ).
Φθάνοντας στους μπλοκμπάστερ καιρούς μας, σήμανε η ώρα για την επαναφορά (και) αυτού του ήρωα. Όλα βάση μιας καλά μελετημένης στρατηγικής, που σερβίρει τον ένα ήρωα (ή πολλούς μαζί) μετά τον άλλο. Η κινηματογραφική μεταφορά του ΑΝΤ-ΜΑΝ ήταν ένα από τα πρώτα πρότζεκτ της Μάρβελ, όταν απέκτησε δικά της κινηματογραφικά στούντιο. Παρότι ιδρυτικό μέλος των Εκδικητών, ο ήρωας αυτός εμφανίζεται στην οθόνη με σχετική καθυστέρηση: είναι ο τελευταίος στη δεύτερη φάση παραγωγής της εταιρείας, αμέσως μετά το πρόσφατο «Εκδικητές: Η εποχή του Ultron» από το οποίο απουσίαζε. Του έμεινε τουλάχιστον η παρηγοριά ότι, με βάση το κόμικς, ο φοβερός Ultron υπήρξε δικό του δημιούργημα.
Η ταινία κράτησε λίγα πράγματα από το κόμικς. Διατήρησε, για παράδειγμα, τα σχεδιαστικά περιγράμματα που άφηνε το σώμα του ήρωα, όταν σμίκραινε στις εικονογραφημένες σελίδες. Έχει τον εμπνευστή και δημιουργό του ήρωα, Σταν Λι, σε μια σύντομη εμφάνιση μπροστά από τον φακό (υποδύεται έναν μπάρμαν, αλλά αυτό είναι κάτι που ο βετεράνος της Μάρβελ έχει επαναλάβει και σε παλαιότερες ταινίες με ήρωες της εταιρείας). Το ΑΝΤ-ΜΑΝ διαθέτει και κάποια εσωτερικά αστεία που έχουν την πλάκα τους. Για παράδειγμα, η «κακή» της ιστορίας ονομάζεται Darren Cross. Τα αρχικά της οποίας, όλως τυχαίως, είναι όμοια με της αντίπαλης εκδοτικής εταιρίας (D.C.)
Κατά τα λοιπά, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα ειδικά εφέ ανέλαβαν να μετατρέψουν το χάρτινο σύμπαν του ήρωα σε μια πειστική εικονική πραγματικότητα. Ο «Στρατιώτης στο μέγεθος ενός εντόμου», όπως είναι το σλόγκαν της ταινίας, καταβυθίζεται στην κλίμακα των μυρμηγκιών, αντιμετωπίζοντας τις απειλές ενός «ασήμαντου» μικρόκοσμου. Τα μυρμήγκια, πάντως, είναι λιγότερα φοβερά απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Σε αυτό έβαλε το χεράκι της η Ντίσνεϊ, που παραμένει αταλάντευτη στην παλιά της συνταγή με ταινίες για όλη την οικογένεια. Στην προκειμένη περίπτωση, τα μυρμήγκια σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να δείχνουν λιγότερο φρικαλέα και περισσότερο φιλικά στη ματιά. Όσο για τις κινήσεις τους, σίγουρα δεν έχουν τη σβελτάδα των θηρευτών, των στρατιωτών ή των εργατών της αποικίας των εντόμων. Αντίθετα, οι κινήσεις τους επιβραδύνθηκαν για να δείχνουν περισσότερο «ευγενή» απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News