553
|

Μια διαφορετική playlist

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 19 Δεκεμβρίου 2014, 00:32

Μια διαφορετική playlist

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 19 Δεκεμβρίου 2014, 00:32

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Οι πόλεις αργά-αργά στολίζονται, μαγαζιά, σπίτια, διαφημίσεις, συζητήσεις στην παρέα και πανικός για την τσέπη μας. Η μουσική στα ραδιόφωνα γίνεται εορταστική. Εκπομπές στην τηλεόραση με αντίστοιχα εορταστικά ντεκόρ και τόσα άλλα. Αν όμως έχετε βαρεθεί τις ίδιες εκτελέσεις, σας προτείνουμε μια διαφορετική «playlist» για φέτος. Από παρωδίες χριστουγεννιάτικων τραγουδιών έως κάλαντα για άθεους.

Ξεκινάμε τη λίστα μας με τους Gruff Rhys και το τραγούδι «Post Apocalypse Christmas» από τον δίσκο τους Atheist Xmas.

Συνεχίζουμε με Funk ρυθμούς από την δεκαετία του '60 και τους Soul-Saints Orchestra με το τραγούδι τους «Santa’s Got A Bag Of Soul». Αν και θυμίζει άλλες εποχές, στην πραγματικότητα είναι παραγωγή των The Poets of Rhythm από τη Γερμανία, που παίζουν με διαφορετικό όνομα το χριστουγεννιάτικο τραγούδι τους. Η ηχογράφηση έγινε στα μέσα της δεκαετίας του '90.

Η επόμενη στάση μας είναι από την δεκαετία του '60 και από τον Stevie Wonder με το τραγούδι «What Christmas Means to Me». Πάντα χάριζε χαμόγελα και μερικά κουνήματα ακόμα και στους αιώνιους αρνητές του χορού.

Θυμάστε την εποχή που φτιάχναμε χάρτινες κορώνες για τις γιορτές; Το τραγούδι που ακόμα είναι συνώνυμο με τις γιορτές, και μάλιστα από το 1957, είναι το Jingle Bell Rock του αξέχαστου Bobby Helms.

Και αν σας αρέσει το punk, θυμηθείτε τους Ramones και το «Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight)».

Πηγαίνοντας προς τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, συναντάμε τα διαστημικά Χριστούγεννα (Space Christmas) με το γυναικείο συγκρότημα Shonen Knife. Τα κορίτσια από την Ιαπωνία εύχονται καλά Χριστούγεννα και χαρούμενη Πρωτοχρονιά, καθώς και ένα διαστημόπλοιο από τον Άη Βασίλη για να πάνε στον Πλούτωνα… για παγωτό.

Δεν μπορείτε να περιμένετε για τα Χριστούγεννα; Το ίδιο εύχεται και ο Julian Casablancas με το τραγούδι «I Wish it Was Christmas Today».

Σας αρέσει το πιάνο; Απολαύστε τον Ιάπωνα Ryuichi Sakamoto με το τραγούδι του «Merry Christmas, Mr Lawrence». Το μουσικό θέμα της ομώνυμης ταινίας με τον David Bowie.

Αν πάλι δεν σας αρέσουν τα Χριστούγεννα, το επόμενο τραγούδι είναι ο δικός σας εορταστικός ύμνος, οι «12 πόνοι των Χριστουγέννων». Bob Rivers ο καλλιτέχνης και έχει μια αθυρόστομη αλλά ξεκαρδιστική συλλογή χριστουγεννιάτικων τραγουδιών.

Αν πάλι το Hip Hop είναι η μουσική σας, απολαύστε τον Eminem να τραγουδάει Jingle Bells.

Αν βέβαια θεωρείτε τα Χριστούγεννα καπιταλιστικό καταναλωτικό όργανο, που πρέπει να σταματήσει να υφίσταται καθώς μολύνει τα μυαλά της κοινωνίας και καταστρέφει την συνοχή μας ως… Διαλύστε το κατεστημένο των εμπορικών κέντρων και της κατανάλωσης με το τραγούδι «Wreck The Malls». Το τραγούδι είναι παρωδία του Deck the Halls.

Δεν πιστεύετε στα Χριστούγεννα; Ξέρετε ότι είναι θεωρεία συνομωσίας το να τα γιορτάζουμε στις 25 Δεκεμβρίου; Δεν είστε μόνοι. Το είπαν πρώτοι οι Sonics με το τραγούδι τους «Don't Believe In Christmas».

Ο μικρός τυμπανιστής δεν λείπει. Απολαύστε τον α καπέλα από τους Pentatonix.

Χριστούγεννα χωρίς τους εύθυμους Ιρλανδούς, δεν είναι Χριστούγεννα. Απολαύστε το Christmas in Killarney με μια πράσινη μπύρα στο χέρι. Από Barra MacNeils.

* Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP. 

Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News