349
Δύτες ερευνούν μέρος των τειχών της αρχαίας πόλης. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ενδέχεται να πρόκειται για τμήμα του λιμενοβραχίονα | ΥΠΠΟΑ

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στον κόλπο της Ελούντας!

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2021, 14:28
Δύτες ερευνούν μέρος των τειχών της αρχαίας πόλης. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ενδέχεται να πρόκειται για τμήμα του λιμενοβραχίονα
|ΥΠΠΟΑ

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στον κόλπο της Ελούντας!

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2021, 14:28

Τεκμήρια της βυθισμένης πόλης του αρχαίου Ολούντος και της επικράτειάς της διερευνήθηκαν από την γεωαρχαιολογική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Ελούντας, στην Κρήτη.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρέθηκε η περιοχή του Πόρου και μεγάλη επιμήκης κατασκευή που ανήκει πιθανότατα στο τείχος της αρχαίας πόλης, αν και δεν αποκλείεται να πρόκειται για λιμενοβραχίονα.

«Παράλληλα συνεχίστηκε η αποτύπωση υποβρυχίως και από αέρος βυθισμένων αρχαίων δομών που ανήκουν είτε σε κτίρια, είτε σε άλλες κατασκευές και βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφιακή επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθηκαν για την εκπόνηση σχεδίων και τρισδιάστατων απεικονίσεων, τα οποία θα τροφοδοτηθούν στη συνέχεια στη ψηφιακή βάση γεωχωρικών δεδομένων (GIS) ώστε να κατανοηθούν καλύτερα οι μεταξύ τους σχέσεις» σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κάτω από τον βυθό

Στην ίδια περιοχή βόρεια και νότια του ισθμού του Πόρου συνεχίστηκε, από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, η γεωφυσική διασκόπηση του υποστρώματος του βυθού, με την εφαρμογή ηλεκτρικής και μαγνητικής τομογραφίας. Με την μέθοδο αυτή τεκμηριώνεται η ύπαρξη αρχαίων δομών οι οποίες φτάνουν σε βάθος μέχρι 1,5 μ.

Λίθινες κατασεκευές στον βυθο της Ελούντας. Οι αρχαιολόγοι με τη βοήθεια της τεχνολογίας κατάφεραν να «κοιτάξουν» σε βάθος 1,5 μ. κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε υποβρύχια έρευνα στον όρμο του Κριού, στα ανατολικά της χερσονήσου της Κολοκύθας, όπου εντοπίστηκε διάσπαρτη κεραμική, μάρτυρας της χρήσης του όρμου ως αγκυροβολίου. Διερευνήθηκε επίσης το τμήμα από το ακρωτήριο, απέναντι από τη Σπιναλόγκα, μέχρι τον όρμο Βαθύ όπου τα προηγούμενα χρόνια είχε εντοπιστεί διαμορφωμένη πηγή υφάλμυρου (πλέον) νερού και μινωική κεραμική, ανάμικτη με όστρακα πορφύρας.

Ο «δρόμος» και τα κτίρια

Τέλος, αναφέρει ότι «στην απέναντι πλευρά του κόλπου, στην περιοχή Τσιφλίκι εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν από αέρος βυθισμένα κατάλοιπα κτιρίων και επιμήκης κατασκευή, γνωστή στους ντόπιους, ως «δρόμος».

Την έρευνα συνέχισαν για τέταρτη χρονιά αρχαιολογική ομάδα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ομάδα γεωφυσικών από το Εργαστήριο Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΤΕ), καθώς και εθελοντές δύτες και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων.

Ο «δρόμος» όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την κατασκευή στην περιοχή Τσιφλίκι. Εκατέρωθεν της κατασκευής διακρίνονται ίχνη κτιριακών υποδομών

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...