432
Αμέσως μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Αμερικανοί στρατιώτες μεταφέρουν έργα τέχνης λεηλατημένα από τους Ναζί | NARA / Public Domain

Λούβρο: Ειδικός αναζητά έργα τέχνης κλεμμένα από τους Ναζί

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 18:20
Αμέσως μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Αμερικανοί στρατιώτες μεταφέρουν έργα τέχνης λεηλατημένα από τους Ναζί
|NARA / Public Domain

Λούβρο: Ειδικός αναζητά έργα τέχνης κλεμμένα από τους Ναζί

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 18:20

Η Εμανουέλ Πολάκ, η οποία πέρυσι επιμελήθηκε μια έκθεση στο μουσείο του Ολοκαυτώματος του Παρισιού σχετικά με την τέχνη την περίοδο της Κατοχής, πρόκειται να διερευνήσει τις αγορές του Λούβρου από το 1933 μέχρι το 1945. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, o  διορισμός της ήρθε μετά από πιέσεις της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επιστραφούν έργα τέχνης που είχαν κλαπεί από εβραϊκές οικογένειες την ναζιστική εποχή.

Η 54χρονη κυρία Πολάκ, εργάστηκε για τη γερμανική κυβέρνηση ταυτοποιώντας λάφυρα των Ναζί και η έρευνά της οδήγησε στην επιστροφή πολλών έργων. Ανάμεσά τους ήταν και ένας πίνακας που ανήκε στον Ζορζ Μαντέλ, πολιτικό ο οποίος δολοφονήθηκε από την (διαβόητη για την αγριότητά της) πολιτοφυλακή του Πετέν το 1944. Η γαλλίδα ιστορικός τέχνης επιβεβαίωσε την προέλευση του έργου αφού αναγνώρισε ένα σημάδι στο πίσω μέρος του καμβά. Ετσι, πέρυσι, η Γερμανία επέστρεψε τον πίνακα στην εγγονή του Μαντέλ.

«Υπάρχει πάντα τεράστια συγκίνηση, γιατί όταν αποκαθίσταται ένα έργο, επιστρέφεται μνήμη και ταυτότητα», δήλωσε τότε η γαλλίδα ιστορικός τέχνης στην ραδιοφωνία Europe 1.

Η γαλλική κυβέρνηση έλαβε μέτρα κατά της μακρόχρονης απροθυμίας των κρατικών επιμελητών να ανακαλύψουν την προέλευση ύποπτων πινάκων ή κληρονόμων έργων που κατασχέθηκαν ή πουλήθηκαν από τους Εβραίους ιδιοκτήτες τους υπό πίεση στην προπολεμική Γερμανία, και κατά τη γερμανική κατοχή της Γαλλίας από το 1940-44 . Η αγορά τέχνης στο Παρίσι άνθισε τότε, καθώς οι συλλέκτες δεν άφηναν να τους ξεφύγουν οι ευκαιρίες.

Μια κυβερνητική έκθεση το 2018 κατηγόρησε την πολιτεία για καθυστερήσεις. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δημιούργησε πέρσι μια νέα ομάδα που ανέλαβε το κυνήγι των κλεμμένων έργων τέχνης και των ιδιοκτητών τους. Σε 100.000 υπολογίζονται τα έργα τέχνης που εκλάπησαν μαζί με εκατομμύρια βιβλία από γάλλους Εβραίους ή από Εβραίους, που είχαν καταφύγει στη Γαλλία πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Από το 1945 έως το 1949, περίπου 60.000 λεηλατημένα έργα επιστράφηκαν στη Γαλλία και περίπου 45.000 αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Τα περισσότερα από τα αζήτητα κομμάτια πωλήθηκαν σε πλειστηριασμούς. Το κράτος κράτησε περίπου 2.100 και τα έδωσε σε μουσεία, και από το 1951 μόνο 120 από αυτά έχουν επιστραφεί. Το Λούβρο έχει στις αποθήκες του περίπου 1.700 από τα αζήτητα έργα, τα οποία παρουσιάζονται σε εκθέσεις στο Παρίσι ή δανείζονται σε άλλα γαλλικά μουσεία.

Πριν από δύο χρόνια, το Λούβρο έκανε μια έκθεση πινάκων λεηλατημένων από τους Ναζί ενώ επίσης έβαλε σχετική σήμανση σε άλλα έργα που εκτίθενται, ότι είχαν λεηλατηθεί την περίοδο της Κατοχής. Η κυρία Πολάκ καλωσόρισε πέρυσι τη νέα πολιτική της κυβέρνησης, αποκαλώντας την σημείο καμπής. «Δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε τα πάντα, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να έχουμε ήσυχη συνείδηση, ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε», δήλωσε στους New York Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...